Völlig Raus!

BSV 2 (Blerick)  –  Dubbelschaak ’97                                    16 september 2023

Het vlaggenschip van Dubbelschaak ’97 heeft een bewogen seizoen achter de rug. Op het nippertje gehandhaafd in Klasse 3 van de KNSB. Dat kan uiteraard beter, veel beter.
Een aantal Dubbelschakers heeft dit ernstig serieus genomen en hebben onlangs een zeer zwaar trainingsprogramma achter de rug in het verre Triëst, ten oosten van Venetië. Een strak regiem van dineren, borrelen, tussenbiertjes, Cappuccino’s en ontbijten (de fameuze uitsmijters van Martien) met precisie ingepast tussendoor het wandelen, klimmen, dalen, wielrennen, zwemmen en het spotten van waanzinnige La signorina. Inderdaad een zwaar, heul zwaar leven!
Het is dan ook niet verwonderlijk dat een illuster gezelschap uit de Triëst-selectie de goals hebben gemaakt tegen dit team uit Venlo.

De teamleider, schrijver dezes, zit momenteel in een enorme transitie. Nee, niet van het soort waar u  nu als eerste aan denkt, dat is zooo 2022; nee, het is heftiger, het gaat hier over een kentering in mijn openingsrepertoire. Ik sta te popelen om het toe te passen, na maanden van pluggen. Mijn teleurstelling was groot toen het Scandinavische antwoord, na mijn 1.e4 (kom maar op!), op bord verscheen: 1…, d5. Pffffft.
Uiteindelijk werd het een Panov, een stelling waar ik vooral met zwart goed in thuis ben. Zwart speelde het echter met een vroeg Pc6 en wist vervolgens niet hoe om te gaan met de doorgeschoven pion op c5. Na de zwarte blunder 15….b5 heeft wit gratis een verbonden vrijpion en als je dan een breekzet als e5 kunt voorkomen is het niet moeilijk meer. De damevleugelpionnen zijn lam en na het winnen van a6 werd het punt snel binnengesleept.


Bord-5 Rob van Meurs – Jose Alonso: 1-0

Stelling na 17.a4

Het is lekker als je als teamleider als eerste klaar bent (ik kan mij niet herinneren ooit eerder deze luxe te hebben genoten), ik kon mij nu volledig focussen op het teammanagement. Dit bleek hard nodig en heeft zijn vruchten ruimschoots afgeworpen. Lees maar…..

Bord 8 Maarten Toll – Roy van Esch 0,5–0,5
Roy was vandaag de invaller voor Michel. En deed dat zeer verdienstelijk! Roy trok met zwart flink van leer en bereikte onderstaande stelling welke na zetherhaling (Pxh3+, Kf1, Pf2+) remise werd gegeven.
Dat is jammer want deze slotstelling is een ruime -4.0, voor zwart dus!
Het is alleen niet zo heel gemakkelijk omdat het niet direct uit is, maar meer lange termijnwerk.
Als zwart g en h pion verovert is het echt wel klaar. Of een variant als deze als wit dat voorkomt: 1…..Pxh3 2.Kh1, De3 3.Kh2, Pf4 4.Pf3 De2. Als zwart de dames kan ruilen is het ook afgelopen met het kistje pionnen voor.

Stand 0,5 – 1,5

Bord 6 Jorg Riekenbrauk – Arjan Schuurmans 0-1
Arjan heeft vele redenen voor een revanche op hem zelf. Vorig jaar een matig extern seizoen en flink afgetraind in Triëst, heuveltje op, heuveltje af. Arjan was dan ook enorm geprikkeld, hetgeen met enige regelmaat werd geuit met een welgeplaatst kuchje. In ieder geval, zijn trainingsarbeid heeft de nodige vruchten afgeworpen. Arjan zelf aan het woord:


“Wit heeft zojuist Pg5 gespeeld, een grove fout.
In partij volgde: 24 … Lxg5. 25 Dxg5 met remise aanbod”.

Arjan kwam het remise aanbod heel netjes bij mij, de teamleider, melden, zoals het hoort. Gezien de situatie op de andere borden en de toevoeging van Arjan dat de potremise-haven verre van in zicht is, was het besluit eenvoudig: doorspelen! Manage, manage, crush!
“Daarna 25 … f6 26. exf6, Pxf6 27. h6, Pe4 28. Dxg7, Dxg7 29. hxg7, Kxg7
Hier gaf wit een stuk weg, waardoor het vlug afgelopen was: 30. Tbe1, Pxd2 31. Txe8 Pxf1
Nog enkele zetten en wit gaf op”.

Stand 0,5 – 2,5

Bord 2 Christoph Wolff – Wil van Lankveld 1-0
Wil had een lastige middag op bord 2. Wil op een hoog bord is vaak garantie voor hele en halve punten en dat is volledig te wijten aan zijn gedegen openingskennis. Deze keer stond Wil wederom prima met zwart, een draak van een loper op g7 en een actief paard. Minpuntje is de isolani op d6. Zie diagram. Na Ld7 had het hier nog wel gegaan maar Wil speelde Pe4 en zijn stelling stortte even later in.

Stand 1,5 – 2,5

Bord 4 Dirk Bergmans – Niels Heijstek 0-1 (!)
Ik was zeer verheugd met de toezegging van Niels om in te vallen voor Peter. We weten allemaal nog wel, het laatste externe potje van Niels. Daar is door hem zelf al een mooi requiem over geschreven. Maar genoeg daarover. Des te meer vandaag, de wederopstanding van een creatief speler! Daarom 2 diagrammen.

Wit verbeterde steeds de stelling en heeft het heel langzaam naar +1 gespeeld. Maar Niels heeft de damevleugel redelijk gekeept. Niels gooit in het begin van zijn tijdnood alles op de koningsaanval en wit reageert daar niet goed op. Hier is het wel klaar. Niels zag leuke dingen na f4 exf4 Th6 Dg2  Lxd4 Pe2 Lxc5.. en daarna met e3 en d4 de witte diagonaal ook open gooien…

Diagram 2: Maar wit verdedigt wel erg zwak en na Ld7 dreigt er zo veel dat hij terecht opgeeft met een Lh1xd7. ?

Stand 1,5 – 3,5 (nog 1 punt te gaan).

Bord 7 Gilion Berkelmans – Norbert Raygrotski 0-1
Ik had deze eerste ronde bewust gekozen om de fervente witspelers van ons team ook daadwerkelijk allemaal wit te geven. Gilion is daar ook één van. Zijn partij vandaag werd een langzame laveerpartij. Het is niet opmerkelijk dat Gilion op enig moment bij mij langs kwam met de vraag of een remise acceptabel is. Ik stond op scherp, mijn management skills ten volle benut. “Gilion, de situatie op de andere borden is niet bijster hoopgevend voor een goed eindresultaat. Als je je nog comfortabel voelt en is het niet potremise en je hebt bovendien wit(!), dan doorspelen graag!” Gilion had niet meer nodig en kromde zijn rug nog maar eens.
Stelling na 39… Tc5.

Gilion speelde hier 40. Dd8+. Maar na 40…Kh7 41. f4? staat hij verloren. Veel beter (+4 maar liefst!) was 40. Da8+ Kh7 41. f4!. Dan kan de dame terug naar f3 voor de broodnodige verdediging van het hulploze paard op f2.
Zoals de partij nu verder ging met een zwarte dominantie op de 2e rij en het paard op f2 ging onherroepelijk en roemloos verloren.
Gilion had meer verdiend, een zure nederlaag.

Stand 2,5 – 3,5

Bord 1 Brent Burg – Gordon Fowler 0-1
Onze tegenstander was van internationale allure, maar dat zijn we wel gewend van Blerick, dichtbij de Duitse grens. Met dit keer ook een Engelse(?) speler, wat zijn naam deed vermoeden, bovendien was zijn uitspraak best des Engels. En Brent had naar eigen zeggen vooraf de partij, enorm veel zin in de wedstrijd. Hij had zich zeer gedegen voorbereid en dat kwam ook op het bord! Een lang vergeten variantje uit The Two Knights Defence welke een pionoffer inhoudt (in sommige gevallen zelfs een paardoffer) met zwaar officierenspel. Genoeg om voor te spelen en zwart moet het goed kennen.
Fragment 1.

Tegenstander deed hier Te4. Brent deed Dc3. Niet slecht, maar beter was a5 en a6 spelen, en dus pion d4 gewoon (ook) offeren. De witte toren komt daarna lastig binnen op b7.

Fragment 2.

De keuze was tussen Df3, g3 of h3. Brent’s oorspronkelijke keus was Dg3, maar die werd verworpen wegens dxc5 Tb7 Tg4 Dd6 De4. Die laatste leek hem vervelend, want zwart dreigt opeens mat. Als Brent daar echter gewoon g3 had gedaan wordt het mat gedekt en kan wit de pionnen van zwart oprapen, met ongeveer gelijke stelling.

Stand 3,5 – 3,5
Een spannende stand met nog 1 potje te gaan. Maar dan wel het potje van Martien, m.i. nog steeds de man in vorm. Martien kwam even polshoogte nemen bij mij, de manager. “Ik kan eventueel op remise varen want zwart doet niet veel meer en staat zelfs een pion voor. Maar ik kan ook voor een brute winstpoging gaan, hahahaha”.
Ik kon in eerste instantie niet meer uitbrengen dan “uuuuh”, maar herpakte mijzelf snel en zei: “Martien, je hebt mijn zegen, zoals ik al eerder zei, ik hebt gevoel dat je nog gaat winnen en je tegenstander zal bezwijken onder de tijdsdruk”.

Bord 3 Martien van der Meijden – Andre Krueger 1-0
Het lekkerst voor het laatst, de kers op de taart! Een Siciliaan is Martien wel toevertrouwd. Normaal gesproken krijgt hij actief stukkenspel maar zijn tegenstander weigerde maar liefst 26 zetten lang de geoffreerde pion. Je hebt gambieten en je hebt GAMBIETEN.

De virtuoos zelf aan het woord:
“Na de tijdnoodfase verbruikte mijn tegenstander, die een gezonde pion voorsprong heeft, zeeën van tijd om een plan te verzinnen om door te breken. Hij had meerdere mogelijkheden eerder om met de breekzet e5-e4 een zo goed als winnende stelling te krijgen. Na het vele uitstellen kwam hij erg krap in tijd. Ik vroeg daarop aan Rob of ik op winst mocht spelen, ik zat immers al een tijdje te broeden op g2-g4… Nadat zwart besloot zijn winstkansen op de damevleugel te zoeken besloot ik tot g4 in de diagramstelling”.

“Een paar zetten later ontstond de onderstaande stelling waar ik met f4! Definitief het initiatief naar me toe trok”.

“Na ..,exf4 kwam mijn toren binnen op e6 en na een ruil op g4 werden de problemen op de h-lijn te groot voor zwart waar hij een toren voor een dame verloor. Het was nog even nauwkeurig spelen tegen de vele zwarte pionnen, maar de winst en dus ook teamwinst kwam niet meer in gevaar! Een heerlijke, maar zeer onverdiende overwinning.

Er was ook nog enige opwinding aan het eind van de partij, beide heren in eeuwige tijdnood verwikkeld en allebei nog circa 1 minuut over met een onvervalste Martien-stelling. Op een schaak van Martien deed zijn tegenstander een torenzet, maar daarmee niet het schaak opheffend. Martien maakte daar melding van en de klok werd stil gezet. De wedstrijdleider bestrafte dit met een +2 minuten op de klok erbij voor Martien. Ik hielp de WL met de klok en toen deze opnieuw was ingesteld en aangezet begon deze te knipperen. Iets was er duidelijk niet goed wat ik meldde. Tot mijn grote verbazing begon een ander teamlid van Blerick mij daarover aan te spreken in een taal die ik van mijn opa nooit mocht bezigen; en opa is heilig voor mij, ik ben namelijk zelf nu ook al 5x opa dus ik kan het weten… Hij had het over “nicht reten” o.i.d. Ja aan mijn hoela, ik heb daar helemaal niets mee, met nichten en reten! Zoals u zult begrijpen is mijn Duits abominabel slecht dus ik herhaal drei Mal dat ik hem niet begreep waardoor de arme man steeds bozer werd totdat ie hoofdschuddend wegliep.
Het vervolg van de partij ging ook nog met enig rumoer omdat de tegenstander van Martien de toren al had aangeraakt en daarmee alsnog het schaak moest opheffen. Maar in de consternatie die ontstond werd door Martien snel besloten dat de tegenstander ook een andere zet mocht doen. De stelling was er ook naar. Völlig Raus!

Eindstand 3,5 – 4,5   Wauw, wat een mooie start van het nieuwe seizoen. Op naar de volgende ronde met dan ook weer Peter en Michel in de gelederen.

We lieten ons het Venloosche Bier van Hier in speellocatie Den Egelantier goed smaken. Hee, daar zou je zomaar een liedje van kunnen maken!

Rob van Meurs
Teamleider Dubbelschaak ’97, het vlaggenschip.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar