Promotiespook waart rond bij Dubbelschaak 1.

Door Gilion Berkelmans

Vorig seizoen maakte Dubbelschaak 1 een sterke start, om vervolgens in de 5e ronde nipt te verliezen van Eindhoven 2 en dik ten onder te gaan bij Kemppion (6-2). Vervolgens raakten we in een vrije val om in de laatste ronde met een 3,5-4,5 verlies op bordpunten net aan degradatie te ontsnappen. En in de 4e klasse hebben we het natuurlijk over heel andere budgetten. Dan is een Brent Burg natuurlijk niet te houden. Zie dan maar weer te promoveren.

Dit seizoen hadden we na 4 ronden 6 matchpunten: kleine overwinningen met steeds spanningen tot en met de laatste wedstrijd. Dubbeltjes die steeds de goede kant op vallen. Steeds een andere rondewinnaar, een moment van opperst geluk in onze kleinburgerlijke leventjes. Dan is de 5e ronde belangrijk. Er degraderen 3 teams, bij een nederlaag verdwijnen we in de vage middenmoot en voor je het weet is het weer billenknijpen.

Dit jaar waren we welkom in Steensel. Kemppion speelt afwisselend in Veldhoven, Valkenswaard en dus Steensel. Vorige keer zaten we in Veldhoven in een weliswaar grote, maar toch wat te krappe speelzaal met een uitbundig carnavalsfeest. Nu was er een serene rust. In een apart zaaltje zaten we ruim en ver weg van de grote zaal. Tijd voor de partijen.

Laten we het eerst over de staartspelers hebben, dan hebben we dat maar gehad. Arjan en Niels # speelden geen wedstrijden om veel woorden aan vuil te maken: iets minder staan, de boel redden en allebei met zwart keurig remise. Gilion vraagt altijd wit, terwijl hij al 2 keer met zwart had gewonnen en 2 keer met wit verloren. Die lijn zette zich voort en na 20 zetten met wit kwam de verdiende nul.

Snel naar de toppers.

Peter speelde een sterke partij. Noblesse oblige. 14 foutloze zetten en Paul van Zon gaf op in onderstaande stelling waarin Peter na het witte 14. f3?? genadeloos op c4 pakte, 14. ..,Pxc4!! 0-1.

Team 1 heeft een groepsapp. Die moet je scherp in de gaten houden. Even niet opletten en je zit aan het verkeerde bord. Rob had de opstelling gedeeld en prompt reageerde Brent met een geïrriteerd: “1 uit 4 en wel weer op 1? Word ik opgeofferd?” Onze oud-voorzitter Wil zorgde voor de oplossing. Hij gaf aan ondanks zijn mindere score wel aan een hoog bord te willen spelen. Stoer. Brent mocht aan bord 5 spelen, de oorspronkelijke opstelling werd snel verwijderd.

Deze aanpassing pakte goed uit. Beiden speelden een sterke partij. Brent stond na 15 zetten een stuk beter.

Door de overwinning van Wil kwamen we op een 4-2 voorsprong.

Rob was op bord 3 zeer tevreden over zijn opening en zeer ontevreden over de rest van zijn partij. Hieronder wat fragmenten met commentaar van Rob:

+4! Na Pe4-f6+ Ik heb de opening (Evans) goed gespeeld. Dat is het positieve voor vandaag

Een foutenfestival van beide spelers is de beste omschrijving voor de partij van vandaag. Na zwart’s 21… Pf4 (zijn dame stond in kan ik simpel Kf1 doen en het paard ophalen. Ik dacht na 15 min dat Pg5 heel sterk zou zijn. Viel erg tegen….

Ik zat hier te vlassen op stukwinst, Lg4 is gevangen. h3 Is winnend maar ik zag g3 niet na Pxd4, cxd4 Te4.

…..Pxg2. Hèhè, zwart blundert ook. Na Ld2, een LOTVA! Daarna 3 pionnen tegen loper, nog behoorlijk pittig, maar remise, pfffft. Ik was er toch nog blij mee, de teamoverwinning binnen.

Slotstelling. Wat een partij. Maar iig weer een Evans gambietje foutloos gespeeld. Dat geeft hoop

Blij met een remise en daarmee de twee matchpunten. Daarna het spektakelstuk van de dag. Martien en Rob van de Voort maakten er een intense, lange partij van met onveilige koningsstellingen en zware stukken die het bord over zweefden op zoek naar een beslissend initiatief. Hieronder enkele fragmenten:

Ik had gister weer een erg leuk potje. Complete chaos. Hier ben ik met zwart aan zet… Het is de 40ste dus weinig tijd op de klok. Maar ik vond de killer move… De8!!! Verdedigt extra op g6 en valt belangrijk e4 aan. Wit staat bijna net zo mat als zwart!

Even later stond het zo. Gesuggereerd werd..,Taxb2 te spelen. Dat is winnend, maar lastig. Ik speelde hier ..,Ta7 om daarna naar h7 te switchen. Wit kwam de complicaties niet meer te boven.

Door deze riante overwinning staan we plotseling gedeeld eerste! Eén onverwachte uitschieter en we worden kampioen! En zoals we niet willen degraderen is promoveren natuurlijk ook een ramp. Nog verder reizen, nog sterkere tegenstanders, gegarandeerde nederlagen… het promotiespook waart rond bij Dubbelschaak 1…

Van de andere kant kunnen we ons aan de staartborden geen nederlagen veroorloven. Niels # zegt dan wel dat hij reservespeler is geworden, maar met het scoren van de punten komt ook zijn goede humeur weer terug. Hoe zorgen Arjan en Gilion dan dat ze volgend jaar weer in het eerste mee mogen doen als er een betere schaker zich meldt voor het eerste? Beter schaken…..? En als dat niet lukt….?

Mijn tactiek wil ik wel delen. Rondjes geven. Heel veel notatieboekjes kopen en op cruciale momenten aan de teamleider geven. Geen foute grapjes meer. Nieuwe truien kopen. Niet over voetbal beginnen en ook niet over Ajax. Mijn politieke voorkeur verbergen. Het T-woord vermijden. En als écht niets meer lukt: vaker mee-eten.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar