JE KRIJGT WAT JE VERDIENT

Door Rob van Meurs

DUBBELSCHAAK ’97 – DE DRIE TORENS

De laatste ronde. Gedeeld eerste samen met Eindhoven, maar wel met 4 bordpunten achterstand. Dat is bijna een volledige wedstrijd aan punten achter. Kansen op een kampioenschap zijn er altijd, je weet maar nooit, de bal is rond, hoe vangt een koe de haas?
Maar…
Dubbelschaak ’97 – De Drie Torens 4 – 4. Je krijgt wat je verdient.

Langs deze weg wil ik Eindhoven van harte feliciteren met het behaalde kampioenschap in Klasse 3G.
Maar wij hebben ook een mooi seizoen gespeeld. Een uitermate sterke bank (met Guido, Tim, Niels, Ramon en Roy) heeft zeker bijgedragen tot deze 2e plaats, dank daarvoor. Vaak de wind mee gehad maar dat houdt met de huidige vermeende klimaatcrisis ook een keer op en so be it in deze laatste wedstrijd tegen de Tilburgers.

Vanwege de middagmuziekjes in speellokaal Rembrandt waren we genoodzaakt uit te wijken naar locatie de Rots. Lang geleden dat dit nodig was maar het bleek nog steeds een prima alternatief. Ja, drank, broodjes en pinmogelijkheid, allemaal aanwezig en dat met vooroorlogse prijzen evenzo de mini-frikandellen.

De wedstrijd.

Bord 1) Huub Leemans – Arjan Schuurmans 0,5-0,5
Vooraf had ik Arjan al gevraagd of hij enig bezwaar had tegen het innemen van bord-1. Arjan heeft een uitstekend seizoen gespeeld en verdiende de koppositie. Het was een spannende partij tegen de Tilburgse kopman Leemans met een gemiste stukwinst in het middenspel, zie diagram. Ook het navolgende paardeindspelletje was geniepig tot aan het eind.

Zwart kan hier met …Td4 een stuk winnen. Want na Dc2 volgt het slimme Db2 met een overbelasting + schaak(!) op d1.

Arjan topscoort een prima 6 uit 9 = 67%. Hulde!

Bord 2) Peter Boll – Rick Zegveld 0-1
Peter bediende zich deze keer van het Weens;  en wenen werd het zeker!
Direct in de opening hevige onlusten op de dansvloer, Zegveld walste over de al struikelende Peter. Zo zien we hem niet vaak. Slechte benen, kan natuurlijk altijd een keer gebeuren.
Peter scoort 4,5 uit 7 = 64%.

Bord 3) Wilbert Kocken – Martien van der Meijden 0-1
Martien speelt graag tegen Wilbert. Want de onderlinge stand na de laatste wedstrijden inclusief deze is 3-0 voor Martien, weliswaar volgens Martien….
Dan heb je er dus een angstgegner bij, Wilbert!
Het werd een partij waarbij Martien met sterk stukkenspel en een petit combination een grote kwaliteit won, ik noem het deze keer zo want in de vorm van een ijzersterk loperpaar, gericht op de arme witte koning mag dat gezegd worden. Daarna een kwestie van aanvalstechniek, laat dat maar aan Martien over; fijn gespeeld. Martien verzuimde alleen in onderstaande stelling bij het uitvoeren van ..,Lxg2 heel hard: “Dubbelschaak!!!” te roepen.


Martien scoort 4 uit 8 = 50%.

Bord 4) Brent Burg – Ad Feelders 0,5-0,5
Brent probeerde een Pirc van Ad te bestrijden. Het gemanouvreer met de witte dame, zag er optisch een beetje vreemd uit. Naderhand was de engine met spoed naar de eerste hulp gebracht want vele zetten van beide kanten sloegen bloedrood uit. Geen beste partij sprak Brent.
Brent scoort 4 uit 8 = 50%.

Bord 5) Arnoud Jansen – Rob van Meurs 1-0
Ik kreeg de Fantasy variant tegen in de Caro-Kutt en fantastisch was het zeker … voor Arnoud. Weer een lesje geleerd. Ik verloochende mijn zelfbeloofde 2.0 omwenteling in de opening. Bah bah. Dat moet ook met zwart echt anders. Wat met wit dit jaar is ingezet krijgt volgend jaar navolging met zwart, en dat beloof ik. In onderstaande stelling met duidelijke sporen van een hoop openingsellende zat ik te wachten op het winnende zwarte antwoord. Ik zwelgde in walging en dacht al turend uit het raam: “zal ik het hem voorzeggen, dan is het tenminste ook gelijk afgelopen”.
Voordat ik het wilde influisteren deed Arnoud echter Tc2, wat natuurlijk ook wel een keer wint, zij het op de lange termijn. Met Dd6 (weer overbelasting) had wit een stuk gewonnen.

Rob scoort 4 uit 8 = 50%.

Bord 6) Ramon Jessurun – Joost van den Bighelaar 0,5-0,5
Ramon heeft dit jaar zijn intrede gedaan in Dubbelschaak 1! En daar zijn we blij mee. Secuur spelend produceerde Ramon en Joost een heuse zeeslang van maar liefst 105 zetten en zij waren daardoor als vanzelf als laatste klaar. Met tot gevolg dat de Rots een nieuw fust moesten aansluiten om de enorme dorst te lessen van de wachtenden want ook wannabe opa Michel was inmiddels aangeschoven om zijn steentje daaraan bij te dragen. Zo’n club zijn wij nou: betrokkenheid kent geen tijd, dorst ook niet.
Ramon heeft zijn partij, die tot het einde bloedstollend spannend was, zelf geanalyseerd. Zie onder.

Ramon scoort 1,5 uit 2 = 75%.

Bord 7) Alex Olree – Wil van Lankveld 0-1
Wil was vandaag niet topfit, na eigen zeggen. Maar Wil hebben we er graag bij. Vaak te vinden op de hoogste borden want Wil speelt dan tientallen ratingpunten beter met zijn gedegen openingskennis en heeft zo al menig punt binnengesleept. Vandaag op bord 7. In het middenspel gebeurde er ineens iets wonderbaarlijks. Zie diagram. Hier speelde Wil ….Txf2!  en won daarna vlotjes. Drie Torens is er eentje te veel moet hij gedacht hebben en gaf deze cadeau. Alex moet hier kennelijk zo van beduusd zijn geraakt dat er geen fatsoenlijke witte zet meer uit kwam. Bizar.

…Txf2!

Wil scoort 3 uit 8 = 38%.

Bord 8) Gilion Berkelmans – Jaap Weel 0,5-0,5
Gilion was vandaag tamelijk snel klaar. Na wat lichte schermutselingen ontstond er een stelling met weinig muziek waarbij, na uiteraard overleg met ondergetekende, remise werd voorgesteld. Gilion heeft samen met Arjan alle 9 ronden meegespeeld en dat is ook wat waard! Nu nog wat vaker aanschuiven bij het diner en het komt helemaal goed.

Gilion scoort 4,5 uit 9 = 50%.

Zoals gezegd, Michel van der Stee deed vandaag niet mee maar scoort 60% met 3 uit 5.
Afijn, een tweede plek is een goed seizoen. Een sterke bank (zij scoren gezamenlijk 6 uit 9!) maar helaas ook teveel 50 procentjes.
Volgende jaar nieuwe aanwas in het eerste van Dubbelschaak met uiteraard groot ELAN !!
Graag tot volgend jaar !

Voor het nageslacht rest mij nog een eindstand te vermelden van KNSB 3G, seizoen ’23 – ’24.

Rob van Meurs
Teamleider Dubbelschaak ’97

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar