Het mysterie der dingen

Verslag gemaakt door Guido Jansen 

Er is helaas geen verslag van de wedstrijd Eindhoven – Dubbelschaak. 

Er is helaas ook geen verslag van de wedstrijd Zuid Limburg 3 – Zuid Limburg 4 

Er gebeuren vreemde dingen in de schaakwereld. Het merendeel van de schakers is momenteel erg gelukkig, want iedereen heeft gratis rating punten erbij gekregen. Al het gezwoeg van de laatste jaren om toch maar wat papieren sterkte te winnen, heeft plotseling gewerkt. Zelfs bij alleen maar nederlagen, is de rating toch gestegen. 

Bijna alle schakers vinden hun eigen sterkte erg belangrijk. De cijfertjes vlogen mij vroeger al om de oren. Ik woonde in een postcode gebied 1900. Daar was je pas een goede schaker als je meer waard was dan je eigen postcode. Zaterdagavond in de hottub hoorde ik onze jarige teamleider zeggen dat hij door de rating winst nu weer net zo punten had als zijn geboortejaar. Misschien omdat het schaken zelf ook wel over punten gaat? Maar ja, dat gaan andere sporten ook. Alle sporters zijn bezig met persoonlijke records. Ik ken geen sport waarin van bovenaf wordt vastgelegd dat het persoonlijk record van iedereen zomaar verbeterd kan worden. Ken wel verhalen van het speerwerpen dat de speer op een gegeven moment verzwaard werd omdat sporters in de buurt van 100 meter begonnen te gooien en dat was gevaarlijk voor het publiek. Dat was dan nog wel logisch en uit te leggen. Nu had de Fide 48 pagina’s met uitleg nodig om dit uit te kunnen leggen. 

Het is niet zo gek dat dit gedoe met cijfertjes andersdenkenden aan het werk heeft gezet. Waar komt toch deze cijfer gekte vandaan. En wat is dat eigenlijk voor spelletje dat schaken. Ik weet natuurlijk niet wie of wat. Denk zelf aan een ontvoering van buitenaardsen, maar het kunnen natuurlijk ook extremisten van alle richtingen zijn. Complotten zijn zo verzonnen. Ik weet het niet.  

Ik zal alle feiten op een rijtje zetten. 

Waarom zijn er deze dag 2 wedstrijden in onze klasse verdwenen? Het is al erg bijzonder als er 1 wedstrijd kwijt is. Net als Eindhoven – Dubbelschaak is ook de wedstrijd tussen Limburg 3 en 4 nergens terug te vinden. Geen uitslag, geen verslag, geen partijen. 

Het begon allemaal ook al erg merkwaardig. Dat hoort bij goede complotten natuurlijk. Terwijl iedereen nog in de voorbereiding van de wedstrijd zat, bleek het een schrikkeljaar. Dat was het begin van de ellende. Een dag voor de wedstrijd stuurde super sub Niels een vraag in de app groep wat de uitslagen waren. En waarom hij deze nergens kon vinden. De website van DS lag eruit. Zal deze zijn gehackt? Waarom stuurde Niels deze cryptische vraag vanuit Oostenrijk de dag voor de wedstrijd? En was het eigenlijk wel Niels die deze vraag stelde? Onze Niels die altijd zo goed scoort met welke quiz dan ook, deze speler is plotseling kwijt welke dag het is? En waarom leek het bericht uit Oostenrijk te komen, terwijl de wedstrijd in Eindhoven was? 

Onze sterspeler Peter zit inmiddels tegen zijn welverdiende pensioen aan. Hij werkt al jarenlang in de ict en heeft zijn digitale zaakjes altijd goed op orde. Wij hadden elkaar al lang niet gesproken, en dat is heel jammer. Niet meer schaken heeft ook op sociaal vlak helaas wel wat impact. Gelukkig reden wij samen naar het huis van de teamleider. Het is een bekend en bestaand adres. Geen digitaal probleem voor Peter. De tom tom liet ons direct al een woonwijk zien en daarna nog een. Totale wanorde. Dat ding is nooit van slag, mompelde Peter. We zullen eens een grote weg op zoeken en vandaar weer opnieuw. Vanaf de grote weg, belanden we weer in een Eindhovense woonwijk. De Tom Tom bleek gehackt. Net als de website van DS. Vreemd? Het kan en wordt allemaal nog vreemder. 

Het is een traditie van de KNSB dat ze elk jaar aan de teamcaptains vragen op welke dag zij jarig zijn. Dat worden dan de geplande speeldata. Wij hebben hier maar onze eigen traditie van gemaakt. Na afloop van de (uit)wedstrijd op de verjaardag van Rob gaan we naar zijn huis. Halen daar chinees, drinken wat biertjes, bekijken wat partijen en gaan na afloop in de hottub. 

Ook met het eten van de chinees was dit jaar iets anders. En dat kan niet en hoort niet, want het is elk jaar hetzelfde. Precies hetzelfde. De kaart is hetzelfde en onze bestelling ook. Zo hoort dat met tradities. Nu zat er bij de standaard rijsttafel geen kerrie en een ander recept was veel pittiger dan normaal. 

Bij elkaar opgeteld is er nu al best veel bewijs voor het complot. Maar voor de lezers die nu nog steeds blijven twijfelen, het gaat nog overtuigender worden.  

Een onderdeel van de traditie is de traditionele foto in de hottub. Peter moest eerder weg. Hij offerde zich op om de foto te maken. Zoals al eerder gezegd zit het met de ict kwaliteiten van Peter wel goed. Dit jaar was er een camera van de (“zij wonen er minder dan 1 jaar”) buurvrouw van Rob. Elke keer als wij in het bad bewogen, volgde het ding ons. Dat konden wij gemakkelijk zien, aan het rode lampje en de bewegingen van de camera. Het is onduidelijk of het een met het ander te maken heeft, maar de flits van de telefoon van Peter werkte niet. Deze werkt natuurlijk altijd wel, maar nu “toevallig” niet. Na wat resetten van telefoon, deed het ding het plotseling weer wel. Kan natuurlijk toeval zijn. Peter nam 1 foto, liet ons deze zien en zette het direct in de app groep van ds1. Iedereen zag dat deze foto in de groep is aangekomen. Zoals gezegd moest Peter weg (sommigen van ons hebben ook nog een prive leven) en hij komt verder dan ook niet meer in het verhaal voor. Tot onze grote schrik zagen wij nadat wij uit het heerlijke bad kwamen dat de foto niet meer in de groep stond en er waren ook geen sporen meer van te vinden. Waar is dat ding gebleven? Hoe is deze verwijderd? 

En er zijn nog wat kleine dingen die deze dag. Zo werd plotseling het netflix account van Rob gehackt toen wij daar waren. Begon Martien plotseling een mooi verhaal op te hangen over wat je allemaal bij kan houden in (hoofd)haar. Je kan gewoon zien wat wie, wanneer wat heeft gebruikt. Gewoon in haar. Redelijk buitenaards geweldig lijkt mij allemaal. En wat die Brent allemaal uitkraamde in het bad. Weten jullie hoeveel mensen er elke dag in de wereld bij komen (227.000) en weten jullie dat er vroeger in Nederland wel 1 miljoen mensen in de ziektewet zaten, dat dit er tegenwoordig veel minder zijn, maar dit aantal wel weer hard oploopt. Zelfs de politieke tegenpolen Guido en Rob bleken het plotseling over verassend veel dingen eens. Vreemd .. 

Het laatste mysterie is het mysterie van de verdwenen partijen. Normaal gesproken stuurt elke teamlid heel braaf en netjes zijn eigen partij met aantekeningen op, zodat deze in het verslag gezet kunnen worden. Dit gebeurt altijd, maar nu dus niet. Dat kan toch ook geen toeval zijn? Nee, het is duidelijk. Dit is een verslag over een wedstrijd welke niet gespeeld is. 

Het allerlaatste bewijs is de “partij” die Brent heeft ingestuurd. Het kan niet zo zijn dat hij deze zelf gespeeld heeft. Wie verzint nu de openingszetten 1. b3 a5 2. e4 Pf6. Neen, ook dit moet gehackt zijn. Ik geloof niet dat dit een partij is welke op ons niveau gespeeld kan zijn, jullie neem ik aan ook niet. Jammer Brent, volgende keer graag een eigen partij inleveren. 

Oh, we verloren dus duidelijk en overtuigend. 5-3. Slechts op papier was het een beetje spannend. Het niveau verschil was te groot, terecht winnaars etc. Merkwaardig natuurlijk dat we zo duidelijk werden verslagen door een team waarin enkele schakers van meer dan 80 jaar (!!) oud speelden. Hoe het kan dat deze mensen (met erg veel hulde en bewondering hoor), nog steeds zo goed spelen? Dat op zich is al een mysterie natuurlijk. 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar