Dubbelschakers winnen van De Baronie

Door Tim van de Steeg

En opeens was het zover. Na elke dag een kruisje  op de kalender te zetten, was het dan toch echt 3 februari: een hele speciale dag! Want op deze dag mocht ik een kijkje  nemen in de grote mannenwereld van het 1e team van Dubbelschaak door de afwezigheid van Brent. Een hele dag schaken met grote namen als Martien van der Meijden, Peter Boll, Martien van der Meijden en Arjan Schuurmans. En niet te vergeten, mijn grote idool/(life)coach/inspirator: Gilion Berkelmans. Stiekem was ik toch wel erg zenuwachtig, op een goede manier.

Na de inloop en een korte speech van Peter mochten de wedstrijden van start gaan. Of ja, 5 van de partijen. Mijn tegenstander was wat later en een van onze teamleden pakte de trein van 12:05 om niet om 12:00 aanwezig te zijn. Maar dit gaf mij mooi de mogelijkheid te kijken naar de start van de wedstrijden van de grote namen. Dat komt goed uit, aangezien ik me normaal alleen bezighoud met mijn eigen wedstrijd, los van een dozijn toiletbezoeken. Dus kan ik toch nog iets over de partijen zeggen, al is het slechts het begin.

Rob (bord 1) had geluk: hij mocht tegen iemand die blijkbaar nog nooit tegen de Caro-Kann had gespeeld. Op zet 4 stond er al een paard op d1. Martien (bord 2) ging na zet 3 al in de denktank. Zijn koningsgambiet werd niet aangenomen, dus was hij waarschijnlijk op zoek naar andere manieren om zijn materiaal te offeren. Peter (bord 3) leek direct al zijn tegenstander mooi op tempo weg te spelen. Michiel (bord 4) ging voor een Trompowsky, die uiteindelijk uit leek te monden in een goede versie van de Benoni met veel gemanoeuvreer. Niels (bord 5) en ik  (bord 6) stonden door de logistieke problemen nog in de beginstand. Arjan (bord 7) leek er al snel heel solide uit de opening te komen met zwart en Gilion (bord 8) kreeg met wit een hele goede variant van het Konings-Indisch, waar zijn tegenstander zowel de koningsvleugel als de damesvleugel in de vooruit gooide.

Toen kwam mijn tegenstander binnenwandelen en mocht ook ik beginnen aan het avontuur.

Tim (bord 6) – wit – remise


Vrij snel kwam er een hoofdvariant van het Konings-Indisch op mijn bord te staan. Door de zenuwen twijfelde ik over ongeveer alle beginzetten die ik normaal op de automatische piloot zou spelen. Maar langzaam aan kon ik me toch concentreren en zat ik in de partij. Ik kwam vrij goed uit de opening met een bajonetaanval en had een goed initiatief op de damesvleugel, terwijl zwart zijn thematische koningsaanval nog niet was begonnen.

Dit initiatief ging alleen faliekant in rook op, toen ik in onderstaande stelling op de 15e zet niet het logische 15. dxc6 speelde. Dit zou zijn pionstructuur kapot hebben gemaakt met mooie gaten en open lijnen voor mijn stukken. Ik speelde helaas 15. Pxd6, waar ik dacht af te ruilen met een pion voorsprong zonder compensatie na 15. ..cxd5, wat helemaal geen pion voorsprong bleek te zijn. Verkeerd gevisualiseerd.. Dus het werd een stand met gelijke stukken, zonder compensatie. Oftewel, gelijke stand, initiatief weg.

Het spel daarna was vrij scherp, maar de tactieken werkten steeds net niet. Uiteindelijk kwam onderstaande stelling op het bord, waar ik heel graag Pc6 of Td7 wilde spelen. Ondanks dat mijn paard hangt, heb ik mooie combinaties als Td8 gevolgd door Dh6, maar het leek allemaal net niet te werken. Ik koos voor Td7, waarna mijn tegenstander schrok, maar direct de beste zet Td6 zag. Hierdoor moest ik de torens ruilen door de matdreiging op d1 en bood mijn tegenstander vrij snel daarna remise aan, dat ik aannam.

Waar ik het verschil niet kon maken, speelde de helden van Team 1 heel overtuigend. Geen verliespartijen, maar slechts remises en winst! Dit hadden de mannen er zelf over te zeggen (in willekeurige volgorde):

Michel (bord 5) – wit – winst


In mijn partij met wit kwam er een Konings-Indiër op het bord, waarin ik aanvankelijk het goede plan niet kon vinden en lange tijd vooral bezig was om mogelijke zwarte aanvalsdreigingen te pareren. Onzin, want die waren er alleen in mijn fantasie. Rond de 20e zet waren we beiden nog maar weinig opgeschoten en bood mijn tegenstander, die kennelijk ook niet goed wist wat te doen, voor het eerst remise aan. Verleidelijk, omdat ik mij niet helemaal lekker voelde, maar ik vond het wel erg vroeg in de wedstrijd en bovendien had ik in een van de eerdere rondes, toen in een veel betere stelling, ook al een remise geaccepteerd om de teamzege veilig te stellen. Even doorspelen dus, je moet toch ook aan je persoonlijke score denken. Kort daarna besloot de zwartspeler tot actie over te gaan op de koningsvleugel, maar dat stelde niet veel voor en al snel bood hij opnieuw remise aan. Je weet dan eigenlijk al dat je psychologisch op voorsprong staat en bovendien had ik in die stelling weinig meer te vrezen. No deal. Daarna werd het weer een tijdlang manoeuvreren, maar het verschil was dat ik mijn stukken steeds beter kon positioneren en zwart alleen maar kon toekijken. Op zet 49 stond alles optimaal en kon ik de doorbraak forceren met de opstoot b4, het plan dat ik al veel eerder had moeten kiezen. Na zwarts 54e zet, Dc8-Dc7, de vijfde keer dat de dame daar staat, was de onderstaande stelling bereikt. Na c4-c5 was het vervolgens snel klaar. Lekker hoor.


Arjan (bord 7) – zwart – remise


De partij bleef lang gelijk, tot het moment dat we alleen nog de zware stukken en ongelijke lopers op het bord hadden staan. Mijn tegenstander bood remise aan, na kort overleg met Martin afgewezen. Het was nog niet duidelijk hoe we er voor stonden.

Mijn tegenstander speelde een onnauwkeurigheid, waardoor ik aanvalskansen kreeg. Bij de analyse in de avond kreeg ik vaak te horen dat ik mijn pionnen als aanvalswapen had moeten gebruiken. De laatste kans die ik kreeg zie je in de deze stelling.

In wederzijds tijdnood miste ik ook deze kans. Na het halen van de 40e zet, werd mijn remise aanbod (het stond inmiddels 3-1 voor ons), geaccepteerd.


Rob van Meurs (bord 1) – zwart – remise

Stelling na 10.c4. Wit speelde deze zet vrij snel om mij af te schrikken voor een lange rokade. Dat had ik wellicht het best kunnen doen. Ik ging hier echter voor het avontuur met exf4. Waar een tamelijk geforceerde slagwisseling uit voort vloeide: 3 witte pionnen tegen een stuk. Curieus genoeg kiest het digibeest hier ook voor!

Dit is de stelling na de rook is opgetrokken en zwart rokeert kort. Een paar DS team1 leden promoten voor een lange rokade maar dat leek me met het g2 kanon en een te openen b-lijn iets te veel van het goede. Het is hier nu toch -0,7 voor zwart dus; terwijl ik tijdens de partij het gevoel had stevig te moeten vechten voor gelijkspel!

Wit gaat nu stevig aan de noodrem trekken anders wordt ie overlopen met de pionnenmars. Hij speelde Pxf4, Txf4 en Txe3. Nu staat zwart een pion voor en gewonnen. Dat ik het daarna toch nog verkloot (pion h7 weggegeven) is triest. Remise. Toch niet slecht gespeeld hoewel niet alles de bedoeling was…

Peter Boll (bord 3) – zwart – winst

Afgelopen dinsdag speelde Michel met WIt ook 1.d4 Pf6 2.Lg5 en in deze stelling koos hij voor de opzet: 7.Pd2 Lg7 8.c3, a4 en Pc4. Deze tegenstander kiest voor 7.Pc3.

Op zet 22 met nog steeds de witte koning in het midden kiest wit voor de h-lijn met hier Lxf6 en Lc4. Ik speel wat gevaarlijk hier 23…Tg6 (veiliger Ld7) maar zijn actie 24.Dh5 kost veel tijd 24…Ld7 (24. …Th6 25.De8+)

Na 25.Dxh7 Kf7 dreigt Th8, dus 26.Dh2 (opmerkelijk twee passieve dames symmetrisch op h2 en a7).

Maar nu staat zwart gewonnen met Tb4 dreigt stukwinst 27.Le2 Th6 28.Lh5+ Kf8 Er volgde nog 29.Pc3 (beter Dh3 Db7 etc.) Txb2 30. Pd1 Txc2 31.Tb1 c4 (daar komt plots een dame in het spel). 32.g4 fxg4 33.Dg3 Txh5 34.Txh5? Dg1# Slotstelling.

Martien (bord 2) – wit – remise

 In een koningsgambiet bleek ik niet voldoende op de hoogte van de theorie. Ik speelde uiteindelijk wel de juiste variant, maar het kostte allemaal wat tijd.

De eerste kritieke fase was in onderstaande stelling. Kort rokeren mag niet, maar wil je met wit gaan lang rokeren?

Ik durfde het niet aan. Niet dat ik bang ben voor wat actie op het bord, maar ik zag geen aanknopingspunten om de zwarte koning aan te pakken in het midden van het bord, maar wel talloze dreigingen richting mijn witte koning na die lange rokade. Iets simpels als 0-0-0, Da5 en dan Kb1 faalt al op simpel b4 waarna mijn paard nergens heen kan.

Toch had ik het wel moeten spelen, want heb nog altijd de manoeuvre Pf3-d2-b3 achter de hand (die had ik niet bekeken). Maar ik blijf het bloedje link vinden.

Maar de koning midden op het bord houden bleek ook niet de oplossing. Het kostte allemaal heel veel tijd om louter nutteloze zetten op het bord te produceren. Vanaf zet 25 speelde ik op increment, maar het was mijn tegenstander die zichtbaar nerveus was toen ook zijn klok onder de 10 minuten kwam.

Na al een g-pion geofferd te hebben voor geen compensatie bied ik hier een 2de pion aan. Ook zonder compensatie. Ik stond in de overlevingsstand en compliceren kan soms helpen. Nu werkte dat eigenlijk niet en sloeg de meter meer en meer uit in het voordeel van zwart. Gelukkig ging mijn tegenstander rond zet 35 ook eindelijk in de fout. Hij miste een kleine truc en na een onhandige afruil kwam hij pardoes in de problemen! Zie onderstaande stelling:

Inmiddels zitten we op zet 44 en heb ik alle tijd deze stelling te bekijken. Ondanks 2 pionnen achter is het een levensgevaarlijke stelling voor zwart. Waarom is bijvoorbeeld 44. Pd6, Dd7 45. Dxe5, Dc7 46. De8+, Ka7 47. Dxe3+ met stukwinst niet goed? En waarom zou 44. Dd6+, Kb7 (enige zet) 45. Dd3 niet goed? Er dreigt immers stukwinst, een paardvork, en als de zwarte dame weggaat worden er kritieke velden weggegeven waardoor wit wel goed kan binnenkomen voor een matcombinatie?

Nee, er bleken telkens verdedigingen mogelijk voor zwart en ik zag geen concrete winst. Daarom speelden we de haast enige eeuwig schaak variant: 44. Dd6+, Kb7 45. Kc6, Dd6 46. Kb7, De7 met zetherhaling.

 Een heel gelukkige remise waarin ik geen enkel moment een voordeel heb gehad.

Gilion Berkelmans <3 (bord 8) – wit – winst


Al met al een mooi resultaat van 5,5 tegen 2,5, waardoor het team in de running blijft voor het kampioenschap. Na een hoop analyses, heerlijk eten en lekkere biertjes was deze speciale schaakdag alweer voorbij.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar