Dubbelschaak wint zeer overtuigend van Kempen Combinatie 1

In alweer de 2de ronde van een hopelijk “normaal” schaakseizoen moesten de Dubbelschakers uit naar Veldhoven. Daar speelt sinds dit seizoen de combinatie van EVS, Kemppion en Veldhoven. Dat dit een tamelijk grote club is geworden was wel te zien aan het aantal schakers dat zich verzamelden in Dorpshuis d’n Bond in Veldhoven. De zaal zat helemaal vol en we zaten als vanouds lekker knus op elkaar.

De match was eigenlijk niet heel spannend. De uitslag van 6,5-1,5 was volledig terecht, alhoewel natuurlijk altijd wel ergens een gelukje nodig was.

Als allereerste was Brent klaar op bord 1. Hij speelde tegen Frans Wolferink. Die Frans zal toch niet met vertrouwen uitkijken naar matches tegen Dubbelschaak. Werd hij 2 jaar terug nog door Martien gevloerd in 19 zetjes, Brent had er niet veel meer voor nodig. Zie hieronder de bijna eindstelling (screendump van Brent zijn PC):

Over zijn partij en deze stelling schrijft Brent: “Na een rustige opening met snelle dameruil ging mijn tegenstander opeens in een ingewikkelde taktische variant. Helemaal niet nodig want bij normale voortzetting zou het gewoon ongeveer gelijk hebben gestaan. Na de taktische verwikkelingen kwam bovenstaande stelling op het bord waar zwart eigenlijk nauwelijks een stuk kan bewegen zonder pionverlies. Ik kan dan bijvoorbeeld simpelweg Tc5-a5 doen. Zwart had waarschijnlijk geen zin om dat af te wachten en deed hier ..,Pd7. Na mijn antwoord Lxf6 gaf hij op. Ik sla namelijk de zet erna op c6, en ook d5 wordt dan erg zwak.

Het was al snel heel rustig om mijn bord (2), want ook Rob kon al vlot aan het bier spelend op bord 3. Zie hieronder zijn bijna eindstelling:

Rob schrijft: Tot hier heeft zwart uitstekend gespeeld en op handige wijze de broodnodige witveldige loper veroverd. Zwart staat beter, heeft ook oppermachtig veld d5 onder controle. Het gaat echter akelig mis na mijn 19. Pd4. Na 19 ..,Tc8 (hallo? alsof er niets aan de hand is?) kunnen de stukken in de doos. U ziet het vast ook? 20. P2b3 wint een stuk en zwart gaf direct op.

De Kempen Combinatie kwam hierna van de 0. De uitslag tussen Nol Swinkels en onze El Presidente zal niemand iets verbazen. Toen de laatkomers (Arjan, Brent, Wil en ik) via WhatsApp de indeling al doorgestuurd kregen werd al meteen geconcludeerd dat de kans op remise tussen deze beide heren toch wel minimaal 90% was. Mocht er op gewed kunnen worden dan was er weinig winst te boeken met een inzet op deze uitslag. Ondanks de remise werd er toch een interessante opening gespeeld waarin Nol wel erg aan zijn extra pion ging hangen. Zie hier een fragment waarin Wil een alleraardigste zet uit zijn mouw schudde:

Wit lijkt optisch best prima te staan. Niet zozeer vanwege een extra pion (die is niet te handhaven), maar wel vanwege ruimteoverwicht en aktieve stukken. Maar wat speelde Wil hier? En laat je niet misleiden door het pijltje bij ..,Te8… Nee, er volgde hier ..,Lg4! Niet veel zetten later ging dan daadwerkelijk d5 er af en toen werd snel remise gegeven.

Een andere iets snellere remise kwam van de hand van Hans #. Hans had hiermee alweer zijn 2de invalbeurt in evenzoveel matches, maar het gaat hem bijzonder goed af. Na een klinkende overwinning in ronde 1 tegen HMC had hij ook vandaag een overwicht tegen zijn 100 ratingpunten hoger genoteerde tegenstander. Hans wist zijn tegenstander op te zadelen met een zwakke pion op d6, maar echt hiervan profiteren lukte niet. Het werd een terechte remise. Go Hans!

Ik wist niet veel later de score op 4-1 te zetten na een alleraardigste pot tegen Huub Schenning. Ik denk dat Huub niet comfortabel was in de opening waarin ik al op zet 9 een pion op a3 plantte met zwart. Huub schaakte in zijn achteruit en leek volledig vastgesnoerd te worden. Op zet 11 had hij al zijn stukken op de onderste rij staan, behalve zijn gefianchetteerde loper op g2. Die is overigens later in de partij ook nog wel even terug gegaan naar achteren…
Toch bleek dit achteruit schaak geen kamikaze schaak. Wit leek een gemeen valletje op te zetten te zijn via een handige zetvolgorde. Zie de diagramstelling hieronder:

Huub heeft met de laatste 2 zetten (Pe1-c2 en Lc1-d2) alweer 2 stukken van de achterste linie vandaan gehaald. Huub zijn dreiging hier is Pbxa3. Wat hij echter niet doorhad is dat hij een veel gevaarlijker idee in de stelling had gebreid waardoor ik het niet aandurfde de pion op a3 te verdedigen. Zie bijvoorbeeld als ik het logische 13. ..,Db6 14. De1 (valt b4 aan), Tb8 (dekt b4) had gespeeld. Er had dan 15. e4!! gevolgd en met het opengaan van de e-lijn staat mijn koning wel erg op de tocht. Ik sta direct erg dubieus. Vandaar dat ik na een poosje denken besloot de pion op a3 te geven via 13. ..,Ld6. Maar helaas miste Huub ook daar een sterke voortzetting. OK, 14. Pbxa3, Db6 is nog logisch, maar waarom dan niet alsnog 15. e4!? Natuurlijk hangt het paard op a3, maar met de dreiging e5 gaat wit weer een stuk terug winnen. En na slaan op e4 komt veld c4 vrij voor het paard!

Goed… pion achter dus, maar omdat Huub na 14. Pbxa3, Db6 15. Pb1 terug speelde had zwart meer dan voldoende compi voor de pion. De partij kabbelde wat voort totdat Huub in tijdnood de zwarte dreigingen wat onderschatte en snel slecht kwam te staan. Zie de stelling hieronder:

Huub heeft zojuist een zet verloren door zijn paard naar b5 te spelen toen mijn dame op c7 stond. c6 heeft namelijk nooit ingestaan vanwege problemen op g4. De vraag is hoe zwart het hier nu het handigst kan uitmaken. 28. ..,Dg4+ ligt voor de hand maar een concrete snelle winst is lastiger. Ik koos daarom voor 28. ..,Dd6! Valt de ongedekte toren op a3 aan en na 29. Ta2 volgde ..,Pg4 en wit ging snel ten onder in de complicaties.

Arjan wist daarna de 5-1 binnen te koppen in de spectaculairste partij van de dag. In een open Siciliaan werd all-in gegaan door beide spelers richting de koning van de tegenstander. De PC beoordeling zal ongetwijfeld een paar keer flink op en neer zijn gesprongen. Zie bijvoorbeeld de volgende stelling:

Ja, u heeft goed geteld. Wit staat een hele toren achter. Nu staat er wel een toren op h8 in en er dreigt een vork op c7. Maar toch… het is enorm onoverzichtelijk. Arjan heeft zojuist 22. Ka1 gespeeld en de vraag is natuurlijk hoe het staat. Wel… als hij nu 22. ..,Tf8 had gevonden zou hij volgens engine-begrippen gewonnen hebben gestaan. Na het gespeelde ..,Kd7, wat ook niet heel onlogisch is, staat wit echter weer op voordeel. Arjan sloeg op h8 en wat zwart zich toen pas gerealiseerd zal hebben is dat hij deze niet kon terugslaan vanwege een dameschaak op a7 gevolgd door rontgenschaak op de achterste rij. En als de dame daarna de toren op h8 terugslaat is de belangrike diagonaal a1/h8 weer onder controle.
Arjan behield het overzicht het beste en won dus een fraaie pot!

Hierna was Niels klaar. In een pot die rustig op gang kwam (er waren al diverse partijen klaar terwijl bij Niels nog het eerste houtje van het bord moest verdwijnen) was hier juist het voorwerk te bewonderen in de tijdnoodfase. Met beide heren op minder dan 1 minuut bedenktijd voor meerdere zetten werd er toch alleraardigst nivo gespeeld. Niels behield echter iets meer overzicht en won na een forse blunder van wit richting de 40ste zet. Een erg leuk potje!

Dan was Gilion de allerlaatste die klaar was. En Giion is zo aardig geweest een korte analyse van zijn partij te maken. Zie hieronder:

De variant bij zet 49 is natuurlijk wel leuk thematisch eindspeltrucje. Wit laat zich in feite pat zetten door een paard te slaan op a8.

Hiermee kwam de stand op 6,5-1,5 en gingen we opgewekt naar Casa di Rob waar de tafel al gedekt stond. Heerlijk Chinees gegeten, geanalyseerd en afgesloten met een uurtje in de jacuzzi.

Een heerlijke dag! Op naar de volgende!

Martien

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar