Gevoelige nederlaag voor Dubbelschaak tegen Giessen en Linge

Gevoelige nederlaag voor Dubbelschaak tegen Giessen en Linge

Voor de 3de ronde van de externe competitie moest het 1ste team van Dubbelschaak uit naar schaakclub Giessen en Linge. Voor zover ik het goed heb begrepen zijn er 3 schaakverenigingen uit de omgeving Gorinchem gefuseerd om deze sterke club samen te stellen. Een van die fusieclubs moet de Regiohakkers uit Gorinchem zijn geweest. Die club kennen we nog maar al te goed. Zie hiervoor dit verslag dat ooit door de veel te vroeg overleden Huub van Dongen over hun speellokatie is geschreven.
Gelukkig is de speellokatie er stukken beter op geworden. Er werd gespeeld in zalencentrum De Stigt. Heerlijk rustig gelegen in Giessenburg met een prima speelzaal.

De start van de wedstrijd verliep wat stroef. Het viel namelijk meteen op dat de klokken niet goed ingesteld waren. In plaats van 30 seconden increment per zet hadden de Giessenaren iedereen 1u30 en 30 sec gegeven + 30 min 30 sec erbij na de tijdscontrole. Toen moesten dus nog alle klokken goed gezet worden. Na enige vertraging uiteindelijk toch van start. Het beloofde vooraf op papier al een spannende match te worden met ongeveer de 2 sterkste teams van klasse 3H die tegen elkaar speelden. En bijzonder spannend werd het! De laatste 2 partijen waren pas tegen half 7 klaar, wat met dit speeltempo toch fors laat is. Helaas voor Dubbelschaak gingen we met lege handen naar huis. Met die 2 partijen te spelen stonden we weliswaar met 4-2 achter, maar de 2 gewonnen toreneindspelen zouden toch betekenen dat we met 1 matchpunt huiswaarts konden keren. Dat toreneindspelen toch niet zo gemakkelijk zijn werd deze middag wel duidelijk… 1 partij eindigde in remise en derhalve verloren we met 4,5-3,5.

De match van bord tot bord.

Michiel was als eerste klaar. Het was bij de analyse duidelijk dat de omstanders iets te negatief dachten over Michiel zijn kansen gedurende de partij.

1415_team1_r3_michiel

Het was erg spannend en complex in deze anti-Grunfeld partij met f3. Wit kreeg ogenschijnlijk superieur spel met zijn lopers, maar Michiel counterde sterk op de koningsvleugel. Helaas werd deze partij negatief beinvloed door een DGT klok die TOCH niet goed ingesteld stond. Ondanks dat de klokken voor aanvang opnieuw ingesteld werden, was dat kennelijk bij de klok voor deze partij toch niet gelukt. Michiel was wat van zijn stuk en stelde daarom maar voor de partij remise te geven.

Teamcaptain Martien verloor deze middag redelijk kansloos. Op bord 1 speelde hij met wit tegen Jesper Nederlof. Giessenburgs sterkste speler. Martien dacht een aardig variantje tegen Albins Tegengambiet op de plank te hebben liggen, Maar dat pakte helemaal verkeerd uit. Voor een analyse van deze korte partij zie hieronder.

 

Brent speelde op bord 2 tegen de andere 2100+ speler van Giessen en Linge, Andries Dekker. Ook dit was een kort potje, maar wel een met een beter resultaat. In een Hollandse partij behaalde Brent toch al snel vrij prettig spel. Na een kleine onnauwkeurigheid was het kleine zwarte plusje weg en bleef er een weinig boeiende stelling over waarin snel tot remise werd besloten. Brent geeft hieronder nog een korte analyse van zijn partij.

 

Rob had een minder fortuinlijke dag. In een erg gesloten Caro-Kann wist hij na de opening een iets prettigere stelling te bereiken. Hij had enkele keren remise afgeslagen met de wetenschap dat er weinig kon gebeuren en wit sowieso weinig opties had.

1415_team1_r3_rob

Michel had de hele middag veruit r3_michel1
het betere van het spel. Hij liet duidelijk zien de betere te zijn en pakte steeds meer initaitief in het middenspel. Er werden veel stukken geruild, maar in het eindspel leek Michel altijd nog heel goede winstkansenr3_michel2
te hebben. Het 1ste voorbeeld hier links. Het is een ongelijk lopereindspel aan het worden. Het is dan vaak wat onverstandiger om torens te gaan ruilen. Als je op winst speelt tenminste. Michel deed dat wel met 29. Te7+ om na ..,Tf7 te ruilen. Met 29. Td6 of zelfs 29. e4 had Michel heel groot voordeel kunnen bereiken.

Het andere moment was iets later, toen hij toch nog een kans kreeg in het lopereindspel. In het diagram rechts speelde michel 36. Kxg4. Een op het oog logische zet. Maar dit werd gevolgd door zwart met Kf7+ en daarna Le6 waarna zwart zijn loper in het spel kreeg en de witte centrum pionnen vastgelegd waren. Nee, Michel had sterker kunnen vervolgen met 36. Lxg5! Het punt is dat zodra de koning weggaat van e6 er meteen e4 volgt (een grote vooruitgang). En als de zwarte koning blijft staan gaat wit verder met Kf4-Lh4-Kg5. Een serieuze winstpoging.

Zoals het ging kwam Michel niet verder dan remise en dat was toch enigszins teleurstellend.

Camiel kwam er met wit op bord 5 ook al niet door. In de Winawer van het Frans speelde Camiel wat ongebruikelijk zijn loper naar d3. Heel veel kon hij in het middenspel vervolgens niet bereiken.

1415_team1_r3_camiel

Er werden snel stukken geruild en ook hier kwam een eindspel met ongelijke lopers op het bord. De remisemarge werd hier echter door geen van beide spelers overschreden en na een leuk stukoffer van zwart (zie de stelling hierboven. Camiel heeft zojuist een pion of f5 geslagen met zijn koning, waarhij ook de loper op f7 kon slaan) dat niet werd aangenomen werd er wel remise overeengekomen.

Toen stond het dus 4-2 voor Giessen en Linge en hadden we nog 2 eindspelen op de borden staan bij Guido en Peter. Deze eindspelen zagen er echter zeer belovend uit. Zie de stellingen hieronder:

Guido met wit die met g6 verdergaat en daarmee erg gewonnen staat.
Guido met wit die met g6 verdergaat en daarmee erg gewonnen staat.
Peter met zwart had ook alle reden te hopen op een goede afloop.
Peter met zwart had ook alle reden te hopen op een goede afloop.

Peter had in de foto overigens nog een alleraardigst vervolg op het door wit gespeelde 1. Tf7. Hij speelde namelijk 1. ..,e3+ om na 2. Kd3 te vervolgen met 2. ..Txa7! Een heel mooie zet, want als wit de toren terugslaat haalt zwart een dame. En zoals het ging met 3. Txf5, Kg4 kon zwart nog de witte a-pion ophalen en stond hij er zomaar 2 voor!

Dat kon toch helemaal niet meer misgaan zou je denken.

Tja… dat ging het dus wel. Guido wist nog te winnen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Hij miste een paar snelle winstvoortzettingen en maakte het zochzelf heel moeilijk door de g-pion tegen de zwarte d-pion te laten ruilen. Gelukkig wist de c-pion de overkant te halen, en dus was daar een belangrijk bordpunt binnen.

Maar eigenlijk was het toen bij Peter al misgegaan. In gewonnen stelling overzag hij op gegeven moment een schaakje over de horizontale rij die hem pardoen 2 pionnen kostte! Dat is wel erg veel voor een toreneindspel. Uiteindelijk probeerde hij het nog alleen de h-pion en allebei een toren te gaan winnen, maar wit heeft daarmee wel 101 manieren om remise te maken. Dat lukte hem ook zonder problemen en dus haalde Giessen en Linge toch nog 2 matchpunten binnen. Een erg zure partij vor Peter, die juist daarvoor zo’n dijk van een partij aan het afleveren was. Tja… dat ene foutje…

Uiteindelijk dus een nipte nederlaag tegen een team dat gemiddeld bijna 100 ratingpunten minder had. Op bord 1 t/m 4 werd nog wel prima 50% gescoord tegen sterke tegenstanders, maar de staart, waar we veruit het grootste ratingoverwicht hadden, liet het afweten met 1,5 uit 4.

Maar ach… het seizoen is nog lang en de achterstand op de koploper is slechts 1 matchpunt. Dat gaat nog een spannend seizoen worden!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar