Dubbelschaak I pakt nodige matchpunten tegen CSV

Door Brent Burg

Op 27-9-2018 om 22:45 schreef Rob van Meurs:

Hoi 

zaterdag 6 oktober de 2e wedstrijd en de 1e thuis. Tegen onbekende CSV uit Capelle aan den IJssel. Op papier het zwakste team…. dat gezegd hebbende, we gaan er natuurlijk vol tegenaan!! http://www.capelseschaakvereniging.nl

 Als mijn inventarisatie klopt dan kunnen we aantreden met onze voltallige en vaste team opstelling. 

1 Michel (z)                                       
2 Job (w)
3 Wil (z)
4 Michiel (w)
5 Rob (z)
6 Martien (w)
7 Brent (z)
8 Guido (w) 

Ik wil, en verwacht het dan ook, met deze opstelling te gaan winnen!

Voor meer informatie over de tegenstander, zie bovenstaande link en KNSB Netstand https://knsb.netstand.nl/rounds/view/537

Laat even weten, per omgaande, dat je present kunt zijn!

bvd

 groeten Rob

En daarmee was de voorbereiding voor deze ‘’vierpuntenwedstrijd’’ begonnen. In tegenstelling tot de meeste sporten heeft de coach/teamleider in de KNSB-competitie een belangrijke rol, met name als het gaat om het maken van de opstelling. Wie geef je wit, en waarom? Wie zet je op een hoog of juist op een laag bord? Hoe zitten de spelers karakterologisch in elkaar, worden ze geprikkeld door ze opeens laag te zetten, of extra gemotiveerd als ze op een hoog bord mogen? Of juist niet?

Teamleider Rob heeft inmiddels ruim een jaar ervaring (zie voor zijn debuutwedstrijd vorig jaar: https://www.dubbelschaak97.nl/extern/extern_team1/van-meurs-in-het-nauw/) en kent zijn spelers door en door.

Dat blijkt wel uit de reacties: 

Hi Team,

Ik ben er bij! En ga me goed voorbereiden. Dit is immers een 4 -punten wedstrijd, dus extra belangrijk.

Groeten Job


Is die opstelling bedoeld om mij extra te motiveren? Hoe dan ook, ik speel mee.

 Groet Michel


Op bord 8 vrees ik niet hun voorbereiding, slechts mijn eigen onkunde.

 Guido


Hopelijk lukt het me vandaag nog een systeempje te bekijken.   

 Groet, Wil.

Op een stralende zaterdagmiddag was het dan zover. Met weer dat eigenlijk te mooi was om binnen te zitten schaken. Gelukkig stonden de deuren open zodat er tussen de zetten door nog wat zonnestalen gevoeld konden worden.

Ook figuurlijk leek de zon te schijnen voor de mannen van Dubbelschaak 1. Na een uurtje spelen waren TL Rob en ik het er samen over eens dat we er goed voor stonden. Guido stond comfortabel. Job ook. De rest stond zeker niet minder. Enige aandachtspuntje was bord 6, waar Martien op zet 2 reeds een pion had weggegeven en vervolgens in diep gepeins verzonk.

Guido heeft binnen het team toch een beetje het imago van remiseschuiver. Zet hem op 1 of 8, met wit of zwart, Guido speelt remise. (voor een treffend voorbeeld, zie https://www.dubbelschaak97.nl/extern/extern_team1/connected-dubbelschaak-1-schiet-verschrikkelijk-uit-zijn-slof-tegen-hwp-sas-van-gent-2-75-05/)  In dat licht begreep ik niet zo goed dat hij met wit op 8 werd gezet. Maar de TL had het beter gezien: met overtuigend spel wist Guido al na een paar zetten een fijne stelling te bereiken. Toen zijn tegenstander vervolgens verzuimde zijn ontwikkeling af te ronden offerde Guido fraai op e6. Het was meteen bekeken. Zijn tegenstander was zo sportief om een fraai matje toe te laten:

Dat was een lekker begin, maar toch leek de wedstrijd iets te kantelen. Wil en Michiel kregen het beiden lastig, terwijl Martien zoals al gemeld op zet 2 een pion had weggegeven en nog steeds in de danktank zat. Ook de zeer goede stelling van Job leek niet zo goed meer als hij eerder was.

Een vrij kansloze nederlaag leed Michiel. Zijn tegenstander gaf binnen 5 zetten zijn financhettoloper voor een paard op c3, met als gevolg dat Michiel een triple-c-pion had. Deze werden door zijn tegenstander vakkundig bestookt waarna ze er een voor een afgingen. Sterk gespeeld door zwart, vervelende partij voor onze nieuwe vaste basisspeler.

Ook Wil kon het niet bolwerken. We laten hem zelf aan het woord.

 

Gelukkig wist ik daarna te winnen. Dat was alweer even geleden in de externe competitie. Tot mijn schrik zag ik net dat ik de eerste wedstrijd van vorig seizoen (inderdaad, de debuutwedstrijd van TL Rob..) voor het laatst een vol punt mocht noteren. In de tussentijd had ik er nog wel 5 kunnen halen, maar gepruts mijnerzijds voorkwam dat steeds. Vandaag bleef het gepruts gelukkig achterwege, hoewel ik wel een beetje hulp van mijn tegenstander nodig had:

In deze stelling speelde mijn tegenstander 23.Dxe7, waarna ik met 23…Dxe2 de partij kon beëindigen. Overigens nog een leuke opgave: stel mijn tegenstander had hier ‘’gewoon’’ 23.hxg4 gedaan. Was dan 23…Dxe2 ook goed geweest?

Hoe dan ook, 2-2.

Job is zo’n speler die het niet pikt om op een laag bord te zitten. Of hij nou in vorm is of niet, Job wil altijd op een hoog bord gezet worden. En met wit. Lichte vedette-neiginkjes inderdaad, maar meestal betaalt hij wel terug met punten. En gezegd moet worden, hij pakte zijn tegenstander meteen hard aan. Als zwart in de openingsfase uit armoede al zetten als Ke8-f8 moet gaan spelen om de dreigingen over de e-lijn te pareren dan kan dat toch niet de bedoeling zijn. Job kwam overweldigend te staan maar kon tijdens de partij nergens echt iets tastbaars bereiken. In de analyse achteraf wel, maarja, dat is te laat. De partij verzandde daardoor in een remise en is terug te zien via het e-bord.

Van de partij van Rob heb ik niet zoveel meegekregen. Omdat dezer dagen zijn hele vriendenkring aan het trouwen is of 50 wordt (inderdaad, Rob is de oudste van zijn vriendenkring) was hij er na de wedstrijd al meteen vandoor en kon hij zijn partij dus niet meer laten zien. Mijn oppervlakkige indruk was dat hij altijd controle heeft gehouden in zijn geliefde Caro-Kann en daarmee een degelijke partij heeft afgesloten met een verdiend punt.

Michel op bord 1 was zwaar gemotiveerd om er iets van te maken tegen de Capelse kopman. Uitstekend ingeschat van de TL! Michel bereikte al snel een behoorlijk tijdsvoordeel. De stelling werd daarna wel wat minder voor onze man, maar (mede door tijdsdruk?) gaf de tegenstander opeens materiaal weg. Ook deze partij is terug te zien via het e-bord.

Daarmee waren de matchpunten binnen. Blijft nog over de partij van Martien. Wist u trouwens dat hij op zet 2 een pion had weggegeven? Gelukkig gaf zijn tegenstander hem enkele zetten later weer terug en dacht hierover nog langer na dat Martien. Toen de rest allang beneden aan het bier zat bleven beide heren vrolijk doorspelen. Geen idee of iemand gewonnen heeft gestaan, maar Martien heeft beloofd een analyse te maken als na invoeren in de PC blijkt dat hij een goede partij had gespeeld. Dat is dus even afwachten. (toevoeging redactie cq Martien: ehm, die analyse doen we dus toch maar niet ;-)). Het resultaat: remise.

Kort samengevat:

Dubbelschaak ’97 CSV
Stee van der, M. (Michel) 2030 Hoornstra , H. (Hans) 2091 z-w 1 – 0
Lange de, J. (Job) 2205 Vermeer , M. (Mark) 2143 w-z ½ – ½
Lankveld van, W.L.M. (Wil) 1952 Ammerlaan , R. (Richard) 2099 z-w 0 – 1
Luijpen , M.J. (Michiel) 1958 Lui , K.C. (Ka Chun) 2085 w-z 0 – 1
Meurs van, R. (Rob) 2083 Segers , R. (Reinoud) 2023 z-w 1 – 0
Meijden van der, M.C.M. (Martien) 2004 Bogers , J.P. (Jan Peter) 1985 w-z ½ – ½
Burg , B. (Brent) 2145 Trimp , R. (Roel) 2007 z-w 1 – 0
Jansen , G.A. (Guido) 2128 Ghebreab , E. (Elnathan) 1876 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2063 Gemiddelde Rating: 2039 5-3

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar