Van Meurs in het nauw

Door onze verslaggever

Verbazing alom deze zomer toen het bestuur van Dubbelschaak bekendmaakte dat de gelouterde succescoach Martien van der Meijden werd opgevolgd door Rob van Meurs. Van der Meijden had reeds ruim voor het seizoen 2017-2018 al aangegeven toe te zijn aan een nieuwe uitdaging. Het bestuur van Dubbelschaak had dan ook ruimschoots de tijd om een ervaren vervanger te vinden. Toch zijn zij hier niet in geslaagd. ‘’We hadden diverse grote namen op ons verlanglijstje staan’’ aldus manager technische zaken D. Claassen. ‘’Echter vroegen zij salarissen die wij simpelweg niet konden betalen. Met één voormalig meesterklasse-coach waren we er financieel wel uit, maar konden we het niet eens worden over de filosofie waarin wij ons eerste team graag zien spelen. Wij als bestuur willen immers af van het kick&rush dat onder van der Meijden werd gespeeld.’’.

Onderzoek door deze krant bracht aan het licht dat Claassen vermoedelijk doelt op H. Burg, die inderdaad vele jaren meesterklasse-ervaring heeft als trainer-coach bij HMC Den Bosch, maar bij het grote publiek toch vooral bekendstaat om zijn hotseknotsebegonia-schaak.

Toch is het maar de vraag of het bestuur van Dubbelschaak er verstandig aan heeft gedaan om dan maar voormalig assistent van Meurs voor de groep te zetten. Van Meurs geniet weliswaar het vertrouwen en de sympathie van de spelersgroep, maar heeft in het geheel geen ervaring met coaching op dit niveau. Gesuggereerd wordt echter dat het bestuur bewust van Meurs naar de trainerspost heeft doorgeschoven om zo invloed te kunnen uitoefenen op de gang van zaken rond het eerste. In de wandelgangen was al langer genoegzaam bekend dat het bestuur zo nu en dan wel problemen had met de eigengereidheid van de vorige trainer van der Meijden, die de tactische aanwijzingen van het bestuur regelmatig opzichtig negeerde en daarmee de ego’tjes van de hoge heren gekrenkt zou hebben.

Van Meurs zou daarmee dus een trekpop van het bestuur zijn. ‘’Wie betaalt, bepaalt’’ wil president-directeur van Dubbelschaak W. van Lankveld desgevraagd kwijt. ‘’Verder onthoud ik mij van commentaar. Wij hebben alle vertrouwen in Rob. En nou wegwezen’’.

Teamcaptain Van Meurs
Teamcaptain Van Meurs

Duidelijk is wel dat van Meurs een loodzware opdracht te wachten staat. Het bestuur heeft hem opgescheept met een oude selectie die al jaren niet meer ververst is. Een selectie die op het eerste gezicht verre van fit en afgetraind lijkt. Een selectie ook die is vastgeroest in de lange-halen-gauw-thuis speelstijl waar het de afgelopen jaren succesvol mee is geweest. De vraag is of deze selectie het in zich heeft om een geheel nieuwe speelstijl aan te leren. Vooral achterin staat een aantal speler die al meer dan twintig jaar boerenkool-schaak spelen. Deze mannen opeens verzorgd opbouwend te laten schaken lijkt een onmogelijke opgave.

Een voorteken was al de slechte voorbereidingswedstrijd tegen de amateurs van Voerendaal. Deze wedstrijd werd weliswaar (nipt) gewonnen, maar de manier waarop was niet om over naar huis te schrijven. Opvallend en misschien ook wel een teken aan de wand was dat trainer-coach van Meurs zich tijdens deze oefenwedstrijd niet één keer aan de zijlijn heeft gemeld. Hij zat aan de bar bier te drinken en te snelschaken. Na afloop van de wedstrijd schijnen van Meurs en enkele spelers zich vervolgens ook nog eens flink te hebben misdragen in het Voerendaalse nachtleven. De heer B. Merx, Voerendaler: ‘’ik wist niet wat ik zag. Ik dacht nog even rustig een hapje te gaan eten maar het etablissement werd volledig op stelten gezet door de heren van Dubbelschaak. Er stond een overdaad aan alcohol op tafel en in zag meteen dat een paar spelers ook nog wel wat anders gebruikt hadden. Vooral het spitsentrio de Lange, Burg en Peerlings bleef zich maar misdragen door de hele avond extreem luid vieze praatjes door de zaak te roepen. Nee, met deze discipline zie ik Dubbelschaak niet veel bereiken dit seizoen’’.

De eerste serieuze test voor de mannen van van Meurs was de uitwedstrijd tegen Spijkenisse op 16 september. En geheel in lijn met de verwachtingen van critici en kenners werd het een fiasco. Na 3 minuten begon de ellende al, na een blunder van verdediger van der Stee werd het 1-0 voor de thuisploeg.

IMG_6621

‘’Tegen zulke individuele fouten valt niet op te coachen’’ riep van Meurs vertwijfeld uit alvorens een flesje water door de speelzaak heen te trappen.

Ook aan het spel van Boll, Peerlings en Jansen was te zien dat zij duidelijk moeite hebben met het aanpassen van hun spel aan de nieuwe speelstijl. Tot op zekere hoogte wisten zij met dominant schaak hun tegenstanders achteruit te dwingen. Echter gingen allen onderuit na ernstige individuele fouten toen het moment kwam om hun prestaties te verzilveren. ‘’Deze mannen zijn op de goede weg’’ aldus van Meurs. ‘’Ik heb voldoende positieve aanknopingspunten in hun spel gezien. Nu is het zaak dat ze dit niveau de hele wedstrijd gaan vasthouden. Ik heb al een paar aardige trainingsvormen in gedachten’’.

Ook Peerlings wist een gewonnen stelling om zeep te helpen
Ook Peerlings wist een gewonnen stelling om zeep te helpen

Forse kritiek was er op van der Meijden. ‘’Zetten als Kf8 en Th6 kunnen gewoon niet op dit niveau’’ mopperde van Meurs. ‘’Van der Meijden wil alleen maar een beetje pingelen voor eigen eer en glorie en heeft totaal geen oog voor de rest van het team. Begrijp me niet verkeerd, ik hou heel erg van creatieve spelers zoals hij, maar hij moet leren beter te doseren. Nu benadeelt hij de rest van het team. Ik zal van der Meijden hier de komende week ernstig op aanspreken. ’’

Toch wist Dubbelschaak nog twee keer tegen te scoren via Burg en de Lange. ‘’Juweeltjes van doelpunten’’, zo erkende van Meurs. ‘’Burg en de Lange spelen duidelijk volgens mijn filosofie. Zij zijn een voorbeeld voor de rest van het team.

IMG_6630

Zo werd de eindstand 5,5-2,5 voor Spijkenisse. ‘’Zeer geflatteerd’’, aldus Claassen. ‘’Wij waren het dominante team. De tegenstander kon enkel afwachten en counteren. Nu moeten we alleen de kansen nog afmaken. Ontslag zegt u? Nee hoor, ik kan u zeggen, wij hebben als bestuur nog alle vertrouwen in de capaciteiten van van Meurs.’’.

Zie hieronder voor de analyses van een drietal partijen (tip: druk op de knop maximaliseer onder het schaakbord om de partij viewer te vergroten).

De volgende wedstrijd van Dubbelschaak is op 7 oktober. Dan speelt het thuis tegen DJC Stein.
uitslagen_team1

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar