Trieste schaakresultaten Trieste

Trieste schaakresultaten Trieste

Door Martien van der Meijden

Begin september ging er een hele Dubbelschaak bups op weg naar Italië om daar mee te spelen met een sterk bezet 7-daags, 9-rondig schaaktoernooi. Ondanks dat de Dubbelschakers wat tegenslagen te verwerken kregen hebben we uiteindelijk allemaal een heerlijke vakantie gehad. Afgesloten met een dag Venetië en voor een enkeling zelfs nog wat fietsdagen in de Alpen erachteraan!

Er waren liefst 3 auto’s nodig om iedereen, inclusief de bagage en toebehoren, in Italie te krijgen. Noppie was als eerste onderweg. Hij heeft een spannende rit gehad met een elektrische auto die niet al teveel km’s kan maken op een volle accu en niet extreem snel kan laden. Daarom was een dagje eerder vertrekken wel zo handig en was hij goed “bijgetankt” tegen de tijd dat het toernooi begon op zaterdag 2 september.

De rest van de groep, ik zal ze voor de volledigheid ook even opnoemen: Brent, Rob, Wil, Matthijs, Arjan en ondergetekende, vertrok dapper op vrijdagochtend om 6u vanuit verschillende locaties in Brabant.

Na een stevige lunch bij “Big Boobies” in Duitsland reed de bende verder om ’s avonds in de buurt van Spittal An Der Drau aan te komen en een nachtje stop over te nemen.

Deze avond in Oostenrijk werden er enkele riskante weddenschappen afgesproken. Of weddenschappen… eigenlijk meer goede voornemens! En op straffe van je er niet aan houden moest er een rondje drank gegeven worden.
Wat deze voornemens waren? Laten we eens kijken:

  • Wil, de presidentiële remisekoning, belooft geen remise aan te zullen bieden in al zijn partijen!
  • Brent raakte hierdoor ook geïnspireerd en zegt in geen van zijn partijen remise aan te bieden voor zet 40!
  • Martien: Verplicht tot het offeren van minimaal een pion, iedere partij.
  • Rob zijn voornemen was geen partij weg te geven door het grof weggeven van materiaal
  • Noppie had een vergelijkbaar voornemen en beloofde geen stellingen pardoes weg te geven.
  • Arjan had bedacht dat hij enerzijds wel beter varianten zou gaan doorrekenen, maar hij wilde absoluut niet in tijdnood gaan komen.
  • Wat Matthijs nu precies belooft had is tot op de dag van vandaag niet heel duidelijk. Maar het gebeurde tijdens deze vakantie wel vaker dat Matthijs zich wat op de vlakte hield over enkele (persoonlijke) onderwerpen.

De volgende dag iets te lang uitgeslapen. Nou ja, slapen… het viel allemaal niet mee met respectievelijk 3 en 4 mannen op een kamer waaronder enkele notoire snurkers :-).

Maar koffie doet wonderen en de volgende dag reden de auto’s van Matthijs en Martien op volle kracht naar Trieste. Aangekomen bij het appartement voor een 4-tal (Wil, Rob, Brent en mijzelf) bleek dat we een heerlijke lokatie hadden gevonden! Helaas wel een wegopbreking voor de deur, waardoor een mini-ritje vanuit het centrum ineens een hele slalompartij werd door de binnenstad, met enorme hoogteverschillen te overbruggen. Matthijs, Arjan en Nop hadden hun eigen onderkomen verspreid door de stad, maar op loopafstand van de speelzaal.
Net aangekomen moesten we allemaal vrij snel weer door om van start te gaan met de eerste partij. Het viel vooral Arjan wat zwaar, want hij dacht met op 700m van de speelzaal een ideale lokatie gekozen te hebben. Een blik op zijn t-shirt deed echter lijken alsof hij op een halve marathon zat van deur tot deur. Wat bleek… de speelzaal lag bovenop een heuvel! En zijn hotel… tja, die lag vlak aan zee.

Schaaktoernooi

Het schaaktoernooi dan. Wel, over de organisatie en speelzaal is weinig positiefs te vermelden. De ruimtes waren zonder airco en volgepropt met schakers veel te warm. Ook was er geen verkoelend drankje te verkrijgen waardoor je het moest doen met een zelf meegebracht waterflesje. Ook gebeurde het nogal eens dat er een ontruimingsalarm afging, dat er schreeuwende/jankende kinderen een hels kabaal de speelzaal in wisten te jagen, dat de organisatie op een middeleeuwse matrixprinter besloot boekwerken uit te printen tijdens het schaken, met 200 man moest er gebruik gemaakt worden van 2 heren WCs die dus al snel niet al te fris meer waren… en dat soort dingen.

Tja, je maakt het zo mee. Daar komt dan bij dat het schaaktechnisch gezien ook niet van een leien dak ging.

Ronde 1:

Toch was de start voor Noppie en Matthijs niet slecht. Beide mannen hielden 2 dikke 2200+ spelers goed op remise. Zie hieronder een aardige stelling van Nop waar hij Ta3! speelde.

De Fide Meester die hij als tegenstander had moest hierop liefst een uur nadenken om er vervolgens niet echt uit te komen en maar een remise aanbod deed!

Slechter verging het de rest. Martien verloor dan nog van een IM (en had zeker recht op een remise na een spannende Wing Gambit!), maar de andere spelers verloren allemaal van minder indrukwekkende tegenstanders. Arme Brent speelde tegen een jochie van amper rating 1800, maar die blitzte de ene na de andere openingszet uit zijn mouw in een moeilijk gambiet waarna er weinig overbleef om voor te spelen.
Arjan speelde overigens in groep B, een groep tot rating 1900 waarin hij als 4de geplaatst was. Maar ook hij maakte een valse start met een remise tegen veel lager geplaatste speler.

Het was een drukke start van de vakantie. Na anderhalve dag reizen en aansluitend direct een partij schaken, moest er op dag 2 direct een dubbele ronde afgewerkt worden. Een enkele Dubbelschaker paste hiervoor, maar de meesten gingen vol goede moed de dag in!

Ronde 2:

Dit was eigenlijk een trieste ronde. Er werd slechts 1 punt gescoord door alle Dubbelschakers samen! En als je bedenkt dat er 2 tegen elkaar moesten spelen, dan was het bar weinig. De enige gelukkige was Martien die tegen Wil een vol stuk kado kreeg in gelijkwaardige stelling. Verder niks hierover te melden!

Ronde 3:

Op zich geen slechte ronde! Rob kreeg al voor de 2de keer dit toernooi zijn nieuwe opening op het bord, het Evans Gambiet! En ook nu kreeg hij volop kansen. Wat te denken van de volgende stelling die hij goed aanpakte:

Met belangrijke lijnen open en een zwarte koning die niet meer mag rokeren ziet het er allemaal fraai uit voor Rob, achter de witte stukken. Nadat hij eerder een geofferde pion terug won speelt hij nu offer 2: d6! Na cd6 volgde Lxg5 en zwart lijkt rijp voor de slachtbank. Toch is zo’n stelling niet altijd zomaar uit en en in deze partij wist zwart zich op de been te houden waarna Rob uiteindelijk toch de draad kwijt raakte. Jammer, maar de nieuwe Rob 5.0 gaat met een dergelijke openingsopzet nog veel puntjes scoren!

Ook Martien offerde vrolijk door. Niet heel speciaal overigens, met wit is dat al snel makkelijk. Spectaculair werd het allemaal niet zo, maar instructief is wellicht wel onderstaande stelling waar Martien op een flinke plus kon komen, als hij maar d5! had gespeeld:

Het idee is om na cd5 verder te gaan met c5! Er ontstaat een meerderheid op de damevleugel en de hangende a- en b-pionnen van zwart maken het lastig voor hem. Na T1e4?? volgde Txd4! waarna snel een gelijke stelling ontstond. Via Txf7 kon wit voorkomen een pion te verliezen.

Noppie won overigens in een leuke partij. Een typische Nop partij. Weinig spektakel, maar lekker douwen en winnen in een remise stelling waarin zijn tegenstander door wat nonchalance een grove fout beging. Een aantal ronden later begon Nop tijdens de biertjes plots over LOTVA’s. Aangezien we het zojuist nog over PLORKs hadden gehad zichten we het idee achter LOTVA in een verkeerde hoek. Wat het dan wel is? Lees erover in een apart verslag hierover!

Arjan pakte zijn eerste volle punt van het toernooi met een degelijke overwinning!

Ronde 4:

Dan eindelijk het echte vakantie gevoel! De partijen begonnen vanaf nu telkens pas om 15u30 waardoor er overdag de tijd was voor leuke dingen!

Helaas echter zijn een 2-tal Dubbelschakers wat ziek geworden tijdens de schaakweek. Wil en ik waren beide grieperig en verkouden. Wil zei af voor deze partij, maar zoals zou blijken heeft Wil geen enkele partij meer gespeeld omdat hij het echt flink te pakken had. Heel erg zonde!
Ik speelde zelf verder met wat paracetemollen achter de kiezen. Heel veel last heb ik er tijdens het schaken niet van gehad. Sterker nog, tegen een FM wist ik met zwart deze keer een leuk pionoffer op het bord te brengen: 1. Pf3, d5 2. c4, d4 3. b4, g5! Een heel leuk variantje waar wit duidelijk niet in thuis was. Toch lukte het me niet mijn openingsvoordeel uit te buiten en in tijdnood offerde ik noodgedwongen een toren om wat tegenkansen te creëren. Het effect was echter dat het schaakmat aan de verkeerde kant viel. Ik werd mat gezet midden op het bord!

Matthijs scoorde deze keer wederom een fraaie remise tegen +2200 en had wellicht uitzicht op meer! Maar Matthijs is een strateeg en als remise tegen een sterke speler een zekerheidje is en het spelen op winst een risico met zich meebrengt, dan gaat hij voor het zekerheidje. Daar is wat voor te zeggen!

Een andere remise volgde tussen Brent en Rob die deze ronde tegen elkaar ingedeeld werden. Ze speelden enkele zetjes, maar besloten al snel het punt te delen om vervolgens op een fantastisch mooi plekje aan het bier te gaan (onderstaande fotos zijn van iets later):

Arjan pakte inmiddels zijn volgende volle punt en was op weg terug naar de top!

Ronde 5:

Vandaag was het weer tijd voor een dubbele ronde. En het was een belangrijke. Brent was namelijk “ietswat” teleurgesteld over de gang van zaken en overwoog zeer sterk te gaan stoppen met het toernooi zodat hij vooral lekker kon genieten van de vakantie. Het werd dus een belangrijke partij! En wat is het dan toch balen als je een saaie London systeem tegen krijgt waarin de tegenstander weinig doet. Brent kreeg inderdaad initiatief, maar was aan de andere kant blind voor wat dreigingen van de tegenstander. Een gemene truc werd gemist en zo verloor hij pardoes alsnog! Het was daarmee direct exit toernooi. Met 1 schamel puntje uit 4 gespeelde partijen geen beste generale voor de rest van het seizoen. Van de optimistische kant gezien… het kan alleen maar beter!

Het was verder de slechtste ronde van het toernooi. Alle Dubbelschakers die speelden verloren! Een lichtpuntje hierin… Martien speelde zijn leukste pot van het toernooi met een pion offer in de opening en daarna nog een stukoffer! Het leidde tot een heel fraai potje! Enkele fragmenten hieronder:

Fragment 1: De laatste zetten waren 16. La3-c1, Le7-f8. Ik begon hier direct te kijken naar Lxh6 en ondanks dat het allemaal niet duidelijk was kon ik nergens anders naar kijken dan naar deze zet. En uiteraard speel ik em dan ook. Maar als ik toch eens een paar kandidaat zetten had overwogen dan had ik ongetwijfeld naar Pg5!! gekeken. Dat is echt een heel vervelende en de engine geeft al aan dat het winnend is.

Na Lxh6 zat er niet echt iets concreets in voor mij, maar met alle passieve stukken van zwart op de verkeerde kant leek het me kansrijk!

Dit was de stelling die ik voor ogen had na mijn offer. Ik besloot hier Pfd2 te spelen, maar Pbd2 schijnt veel sterker te zijn. Natuurlijk wil je je passief staande stukken ook in de aanval betrekken, maar ik wilde de f-lijn openen en tevens mijn paard via e4 in de aanval betrekken. Nu kan zwart echter via Dg5 verdedigen, wat vervelend is.

Weer enkele zetten later staat het zoals hierboven. Ik speel nu een variant waarvan ik dacht dat mijn tegenstander hem ook zou spelen (we zaten wat krap in tijd dus de gevoelsfactor gaat een grotere rol spelen). Ik speel 26. Tf6 (offer!) en na ..,Lxf6 27. exf6, Pxf1 28. fxe7+ zag ik dat zwart deze pion niet mocht terug slaan omwille van een heel vervelend vorkje op f5! Mijn tegenstander zag dit pas op het moment dat de stelling op het bord kwam en moest dus noodgedwongen met de koning de andere kant op.

Toch blijkt de stelling volledig in balans te zijn hierna! Zie als laatste fragment onderstaande:

Het is eigenlijk al vrij kritiek voor wit. Na het gespeelde 32. Pc4 staat zwart pardoes gewonnen vanwege een overweldigende koningsaanval die hij krijgt voor zijn toren via d5 naar g5 te manouvreren. Ik had hier echter Pa3, Kf2 of zelfs c4 moeten spelen om de partij in balans te houden. Maar gemakkelijk te vinden is dat allerminst. Uiteindelijk dus toch nog verloren, maar het was zeker niet zonder slag of stoot! Mijn leukste potje van het toernooi.

Ronde 6:

Over deze ronde is weinig te melden. De meeste Dubbelschakers pakten deze dubbelrondige schaakdag een vrije middag. Alleen Nop besloot te gaan schaken, maar die werd er kansloos afgetikt door de bijzonder aantrekkelijke Tea Gueci!

Ronde 7:

Zelf was ik inmiddels grotendeels hersteld van mijn griepje en gingen Rob, Brent en ik als voorbereiding wat ontspannen aan het water. Strand kennen ze niet in dit deel van Italie, maar we konden prima liggen aan het water, een duik nemen, en een lekker drankje doen bij een heerlijk strandtentje! Wat een heerlijke voorbereiding is dit!

Is er dan nog iets van het toernooi te maken? De Dubbelschakers hebben zo al heel wat ratingpunten verloren. Het ging zelfs zo slecht dat de laatste 4 borden bezet werden door 4 verschillende Dubbelschakers. Gelukkig wel met goede uitslagen deze keer, zoals hieronder te zien is:

Dit was van mij een partij waarin het wat twijfelachtig was of ik nu iets offerde of niet. Eerder speelde ik al een schijnoffer, maar in de onderstaande stelling speelde ik ..,h3!

Is dat een offer? Deze kan op 2 manieren geslagen worden, maar eindigt via beide routes direct in schaakmat. Na het gespeelde Pe1, volgde Pf1+ waarna mijn tegenstander het ook opgaf.

De voorbereiding had dus zijn vruchten afgeworpen!

Alleen Arjan verloor zijn partij. Hij was niet in goede doen, want het ratingverlies was inmiddels opgelopen naar astronomische waarden. Er werd al gespeculeerd dat Arjan in team 3 moest gaan spelen de rest van het seizoen.

Deze avond besloten we overigens eens niet uit eten te gaan. Rob en ik gingen koken voor de hele bups in ons appartement! ’s Morgens werd al de allerbeste biefstuk gekocht in de lokale slager. Daarna nog wat aardappeltjes, konijnenvoer, fruit en een flesje wijn. Het was genieten!

Ronde 8:

Inmiddels was ook Wil opgeknapt en dus namen we hem ook mee naar het water.

Vooraf gingen Matthijs, Rob en ik overigens nog een stukje wandelen in de buurt.

Oh ja… er moest ook nog geschaakt worden die dag. En wat een dag werd het! 5 uit 5 voor de Dubbelschakers! Zie zie je maar wat een goede voorbereiding als effect heeft!

Ik speelde tegen een volgende Sloveense tegenstander en in een Caro-Kann die ik diezelfde ochtend nog in de voorbereiding op het digitale bord kreeg offerde ik 2 pionnen voor wat vage compensatie. Toch gebeurd het wel vaker dat de tegenstander dan toch ergens de draad kwijt raakt en uiteindelijk in de problemen terecht komt. Zie de stelling hieronder (ik sta nog altijd 2 pionnen achter, maar de compensatie is er nu wel!), waarin het tijd is de winst binnen te harken.

Ik breng zwart hier de genadeklap toe door eerst op e5 (Lxe5, fxe5) te slaan en vervolgens Pa5 (offer!) te spelen. Na bxa5 en Dxa5+ is de 6de rij geopend en dan werken de torens ineens fantastisch samen. Het liep al snel uit op mat.

Ronde 9, de laatste ronde!

Het was alweer vrijdag en dus werd de laatste ronde al gespeeld. Liefst om 9u30 moesten we er weer staan. Voor 2 Dubbelschakers was het feitelijk een vrije ronde, aangezien zij tegen elkaar werden ingedeeld. Voor Rob en Matthijs was het toernooi snel klaar, maar wel met een halfje, waar bizar genoeg Rob een ratingpunt aan het over gehouden terwijl het Matthijs niks kostte! Ja Michiel, zie dat maar eens te verklaren! Oh ja… En Noppie speelde die niet mee, die gaf de voorkeur een dagje eerder naar huis te vertrekken.
Dat betekent dat alleen Arjan en ik een serieuze partij speelden. Maar ook hier kunnen we kort over zijn, het werden 2 remises.

Hoe liep het nu uiteindelijk af met “De Weddenschappen”?

Wel… er is in ieder geval 1 keer een rondje gegeven door Arjan! Heel erg aardig, want het was verre van duidelijk waarom en niemand heeft hem betrapt op een tijdnood fase. De cocktails smaakten in ieder geval voortreffelijk!

Iets vager werd het bij Wil en Brent, de no-draw-guys. Beide mannen hebben om verschillende redenen maar een paar potjes gespeeld en dus kunnen er zeker vraagtekens gezet worden bij hun heldhaftige uitspraken. Gelukkig heeft Wil daarop besloten zijn voornemen door te trekken naar de rest van het seizoen! Daar belooft dus nog zeker wat vuurwerk te gaan plaatsvinden!
Rob en Nop hebben geen ontzettend grote blunders begaan, dus ook zij hoefden niet te trakteren. Matthijs ook niet, maar ja, zijn voornemen was dan ook niet duidelijk gesteld vooraf.
En ik? Wel, op de vraag of een “schijnoffer” een offer is, kwamen wat wisselende antwoorden. Maar feitelijk gezien heb ik me keurig aan mijn woord gehouden en tenminste elke partij een offer gemaakt. Schijn of niet.

Venetie

Als laatste gezamenlijke uitstapje zijn we op de zaterdag nog lekker met zijn allen door Venetië getrokken. En de avonden gevuld met wat heerlijk Hands & Brain schaken. Iets wat er tijdens het toernooi eigenlijk niet van kwam aangezien het vaak al erg laat was voor we uitgetafeld waren.

Een foto verslag van de de laatste momenten is hieronder te vinden:

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar