Schaakles van Nop: LOTVA en POTZA

Door Norbert Jansen AKA Nop AKA Noppie

In dit toernooi van mij geen diepe combinaties, scherpe opzet van de partij maar veel lange partijen en het thema loper tegen paard in mijn twee winstpartijen. Fragmenten uit mijn verliespartijenkunnen zo in een boekje meester tegen amateur, waarbij ik figureerde als de amateur die werd overklast.

In de derde ronde speelde ik tegen een sterke Indiër Patel die de Caro-Kann op het bord gooide. Mijn tegenstander en ik hadden de  ochtend ervoor de tweede ronde gespeeld. Niet zo een zin hebbende in een tot de tanden toe voorbereide tegenstander met varianten die ik vooral lastig vind, besloot ik een Nopening (No-opening) te spelen, namelijk

5. Pg5 in nevenstaand diagram uit de partij Jansen-Patel.

Mijn buurman links van mij grinnikte na het zien van mijn zet Pe4-g5 en mijn tegenstander keek verbaasd naar het bord, nam mij vermoedelijk niet meer serieus en speelde na enig peinzen 5 …h6?! 6. P5f3 Lg4?! 7. h3 Lh5 8. Ld3 Lxf3 9.Pxf3 … Deze zwarte aanpak is wel heel onnozel, wit staat prettig.

Fast-forward in de partij naar het loper-paard eindspel dat ontstond na 36. .. Pc7-d5.

Ik heb het niet echt goed gespeeld want wit staat minder, maar het is nog goed te houden. De witte pionnen staan niet op de juiste velden, maar de zwarte damevleugel is niet zo sterk en ik kan die nog verder aantasten. 37 b5 a5 38. Le4 g5 39. Ke2 Kf8 40. b6 … Stockfish vindt dit niet goed en wil dat ik 40. bxc6 speel. Mijn zet b5-b6 leek mij logisch. Zo heeft zwart twee zwaktes zolang de witte loper op het bord staat, zwart moet de damevleugel met paard of koning blijven verdedigen tegen Lxc6 of La6. 40. .. Ke7 41.Ld3 Pf4+ 42. Ke3 Kd7 (42. … Pxh3 43. La6 en wit wint nog niet, maar het is wel heel listig.) 43. Lf1 Kc8 44. Ke4 Pd5  45. Kd4 Kd7 46. Lc4 Pb4

47. Ld3 Ke7 48. Le4 f6 49. Ld3. .. 48. exf6 kan zeker, maar op e5 laten slaan is ook ok. 

49. .. fxe5+ 50. Ke4 Kf6 51. Lc4 .. Het is een lange schaakdag geweest. Mijn tegenstander wilde natuurlijk heel graag winnen van een zo onnozele tegenstander als ik. Met 49. .. fxe5 heeft hij zojuist een pion gewonnen en in een vlaag van ongebreideld optimisme ziet hij zijn kans schoon en speelt 51. .. Lc2?? 52. La6 en de witte stelling is totaal gewonnen. Mijn tegenstander speelde nog lang door, maar de 1-0 kwam niet meer in gevaar.

Dat andere loper eindspel in de achtste ronde was nog minder spectaculair, maar na afloop met een biertje in onze handen vertelde ik aan Brent en Martien dat ik een heuse LOTVA op het bord had. Ze hadden en er beiden nog nooit van gehoord en noemde mij een nerd. Ze beweerden dat waarschijnlijk niemand bij Dubbelschaak het begrip kende. Waarop ik naar voren bracht dat er toch iemand recent jeugdschaakles zou hebben gehad of gegeven en dan dit begrip vast wel kende.

Het gaat om de volgende stelling:

Mijn tegenstander wilde nog niet opgeven, misschien hoopte hij op ruil van paarden en g-pionnen, dat is remise. Of ruil van zijn paard tegen mijn twee pionnen, want er zijn spelers die het eindspel met paard en loper tegen koning niet kunnen winnen. Ondertussen staat op het bord de zogenaamde LOTVA Loper Op Twee Velden Afstand. Het paard heeft daardoor vier velden niet tot zijn beschikking omdat hij daar wordt geslagen.

Met 64. Pc3 maak ik de omsingeling van het paard compleet ook Pb6-a4 kan niet meer . Na 64. ..h5 65. Kd6 g5 66. Ke5 Kg6 67. Ke4 Pa8 68.Pd5! .. Is de zwart ramp compleet. Zwart gaf op. Op het bord staat een zeldzame vogel, een POTZA, Paard Op Twee Zetten Afstand.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar