Winston vindt sterke matcombinatie!

Het was afgelopen dinsdag spektakel bij PSV. Eruit in de strafschoppen, maar toch een heel knappe prestatie! Het is dan ook niet vreemd dat nogal wat Dubbelschakers de voorkeur eraan gaven thuis achter de buis te blijven hangen.

Maar de 6 partijen die gespeeld werden waren eigenlijk allemaal erg leuk! Laten we beginnen met die mooie matcombinatie die Winston wist te vinden. In de foto bovenaan dit verslag de uitgangsstelling. Winston met wit aan zet. Het moge duidelijk zijn dat de zwarte koning van Joey zich iets te ver uit zijn hol heeft laten jagen. De vraag is echter hoe het geforceerd mat loopt.

20160315_214628

Het kostte Winston de nodige zweetdruppels, maar daar kwam dan toch het sterke 1. De2+!!, Kxf4 2. Dd2+!! op het bord! Het offeren van die pion op f4 zorgt dat ook de andere witte toren erbij kan komen en het mat stond slechts enkele zetten later op het bord. Een zeer sterke partij van Winston tegen Joey!

Een zeer aardige pot werd gespeeld door Martien en Hans B. Hans gaf iets te snel een pion weg in de opening, maar in onderstaande stelling kreeg hij de mogelijkheid van Martien om die pion terug te pakken. Wat denkt u? Martien speelt hier 14. Pe4. Mag Hans nu op d5 slaan?

martien

Hans is de bangste niet en sloeg inderdaad op d5! Martien dacht dat het kat in de bak was na 15. Pxd6, Dxd6 16. Dd3, Le6 17. e4. Maar de ellende was dat er nu ..,De5! in de stelling zit waardoor de dame uit de penning is en die zelf de pion e4 pent, zodat d5 niet geslagen kon worden. Hans had het zelfs nog beter kunnen doen, want hij had eerst de pion op h2 mee kunnen graaien om vervolgens naar e5 te gaan.

20160315_211635

Het werd dus nog spannend, maar na een lastig schaakje op b5 bleef Hans in het midden staan met zijn koning en werd daar uiteindelijk toch snel mat gezet.

In de topcompetitie speelden Job en Rob een heel spannende partij! Rob wist een prima structuur neer te zetten tegen de Engelse opening van Job en kwam moeiteloos licht in het voordeel.

20160315_211701

De partij kantelde toen Rob een onoverzichtelijke paardzet van Job overzag (27. Pe4). Enkele zetten later volgde er nog een grote blunder waarna het plots over was. Jammer, want Rob speelde het daarvoor ijzersterk!
De partij is hier na te spelen (inclusief evaluatieprofiel van de partij).

Om de Hertogjan League speelde Mari en Roy ook een spannende partij. Roy gaf volgens mij op zet 10 een pion weg, omdat hij niet had verwacht dat Mari eerst met het paard zou slaan. Daarna zag het er redelijk kansloos uit, maar iedereen weet wat voor een vechter Roy is.

20160315_211648

Hij ging er nog eens goed voor zitten en Mari zag zich later gedwongen de opgedane pion voorsprong weer terug te geven. Het resulterende toreneindspel werd nog wel even gespeeld, maar een gelijk spel was niet meer te ontkomen.

In de laatste 2 partijen die ik wat minder goed heb kunnen volgen waren Christiaan en Gregor de sterkere tegen respectievelijk Max en Reinder. Christiaan wist de dame van Max te vangen, terwijl Gregor Reinder nog van het bord wist te trucen in een gelijkstaand, maar zeker nog speelbaar eindspel. Een heel knappe prestatie!

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar