Winston verschalkt Hans B

Winston verschalkt Hans B

Zoals in bovenstaande foto al te zien is, heeft Winston afgelopen dinsdag een oerdegelijke partij afgeleverd tegen Hans B, die doorgaans zelf te boek gaat als een zeer degelijke schaker. Dat, ondanks het naar hem vernoemde Bakx-paard wat altijd geroepen wordt als er een paard op de a- of h-lijn gepland wordt. Nee, deze avond was het Winston zijn avond en het is hem van harte gegund! Wat een fijne, strakke en verdiende overwinning!

Een spectaculaire partij werd er gespeeld op het e-board. En dat is ook niet verrassend als je de heren Michel van den Elzen en de Schaakridder tegen elkaar laat spelen! Het was weer een partij op zijn Van den Elzens.

20171031_205657

Een bijzonder twijfelachtige openingsopzet gevolgd door een zeer optimistische gang richting de koning van de tegenstander. Het was een kamikaze aktie, want de zwarte aanval bleek veel sterker. De Schaakridder kon het in de stelling hieronder uitmaken, maar hij verzaakte en moest uiteindelijk zelfs nog het onderspit delven. Een zeer fraaie partij dus, waarvan Michel vermoedelijk erg genoten heeft! Zie hieronder het belangrijkste moment uit de partij.

De oplossing is wel enkele zetten diep, want er moet wat gerekend worden. Je kunt de 1ste van de oplossing controleren via een van de buttons onder het bord.

Een andere fraaie aanvalspartij werd gespeeld tussen Job en Rob. Het was hier echter nog iets meer eenrichtingsverkeer. Zoals eerder gespeeld tussen beide heren gooide Job al snel zijn koningsvleugel pionnen naar voren om een aanval op touw te zetten.

20171031_205642

Zoals in de foto te zien had Rob echter niet veel countermogelijkheden op de damevleugel. Job durfde daarom ook rustig lang te rokeren. Aan Rob de taak de koningsaanval te zien overleven, maar dat bleek een onmogelijke opdracht. Een rechttoe-rechtaan overwinning voor Job.

Blije gezichten waren er te zien bij Reinder en Ebe. Beide mannen wisten voor het eerst in lange tijd weer een potje te winnen! Voor Reinder was het zelfs pas zijn eerste punt van het seizoen! Maar de overwinningen mochten er zijn. Ebe won gedecideerd van Teun die zijn koningsstelling na h7-h6 teveel verzwakte.

20171031_205557

Dat met die f-pion al op de 5de rij werd de g6-pion te zwak. Ebe had dat direct door en won die pion ook snel. Teun begon het schaakspel lichtelijk te vervloeken, maar bleef desondanks toch stand houden. Het was pas in het eindspel dat de materiele voorsprong van Ebe naar winst omgezet kon worden!

Joop gaf al iets vroeg in de partij tegen Reinder een stuk kado.

20171031_205551

De partij duurde nog een hele tijd, maar toen Reinder ook nog een 2de stuk wist weg te graaien was het voor Joop voldoende.

Een heel spannende partij werd gespeeld tussen Joey en Bart!

20171031_205544

Bart wist zijn favoriete systeempje op het bord te krijgen, maar toch leek het erop dat Joey de overhand had in een koningsaanval op tegengesteld gerokeerde koningen. En Joey had ook kunnen winnen, maar daartoe had hij een kwal moeten offeren met Txc5! Hij durfde echter niet en werd toen snel zelf mat gezet. Hoe genadeloos kan dit spelletje toch zijn!

In de topcompetitie werden nog 2 andere partijen afgewerkt. Tenminste… 1 in ieder geval wel. Brent en Martien speelden een leuk potje vanuit een opening waar beide spelers weinig kennis/ervaring mee hadden.

20171031_205700

Het leek erop dat Brent de overhand had na de opening, want Martien stond aardig in de verdrukking. Brent koos daarna een paar keer voor een niet al te handige voortzetting en plots kreeg Martien tegenspel. Brent probeerde dit te counteren door een vage mataanval op te zetten. Deze kwam echter niet bepaald van de grond. In tijdnood verzuimde Martien een stuk te winnen (alhoewel blijkt dat wit daar wel flink wat compensatie voor kreeg). In plaats daarvan dacht Martien wat tijd te winnen via een geforceerde zetherhaling. Er zat echter een groot lek in die Brent goed zag en plots stond wit op winst! Gelukkig voor Martien liet Brent daarna zijn dame vangen. Het witte voordeel was echter zo groot dat zelfs dameverlies de schade nog beperkt hield en er voor zwart niet veel meer te behalen was dan remise. En dat was dan ook de uitslag van de partij.

Dan komen we aan bij de soap van de avond. En waarschijnlijk van het hele seizoen… Er is op de Dubbelschaak WhatsApp groep al veel over gezegd, dus ik zal het hier wat kort houden. Het gaat over de partij Guido tegen Wil. Ogenschijnlijk zag het ernaar uit dat dit een snelle overwinning voor Guido zou gaan worden. Hij kwam ontzettend sterk uit de opening, won het loperpaar en de zwarte koning stond hopeloos in het midden.

20171031_205623

Maar Wil gaf zich niet gewonnen en bleef knokken. Guido kon geen winst forceren en besloot op gegeven moment de tactiek om te gooien en te spelen op de tijdnood van Wil. Maar toen kwam de ellende. Op gegeven moment was Wil zijn vlag gevallen en Guido claimde die. Maar toen zij Wil dat ze vooraf samen hadden afgesproken dat het speeltempo 1u15/40 zetten was + 15 min uitvluggeren. En Guido was tijdens deze communicatie vooraf kennelijk wat afwezig, want hij begreep niet anders als dat ze met 1u15 + 30 sec increment aan het spelen waren. Tja, das wel lastig natuurlijk… De partij is vervolgens nog wel verder gespeeld en liep uiteindelijk uit op remise. Maar Guido was achteraf toch niet blij en besloot in beroep te gaan. Niet zozeer tegen de uitslag, maar meer over dat de partij overgespeeld moet worden omdat beide met een ander speeltempo de partij in gingen. Dit bezwaar ligt inmiddels bij onafhankelijk scheidsrechter Curd Claassen die de lastige taak toebedeeld heeft gekregen hier een uitspraak over te doen. Een ding heeft hij al laten doorschemeren: “De reglementen gaan hier weinig over zeggen. Salomon moet hier aan te pas komen.”

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar