Wil voorkomt prolongatie topcompetitie titel voor Job

Wil is ondanks zijn bescheiden rating prima in staat de toppers van het eerste team op remise te houden. Tenminste… dat was vorige week nog Martien die onbedreigd de topcompetitie titel in de wacht leek te gaan slepen, totdat Wil hem een belangrijk halfje ontnam.
Dat was stuivertje wisselen met Job, want na ook de nederlaag van Brent vorige week tegen Rob had hij alles in eigen hand en hoefde slechts met Wil af te rekenen om voor het 2de jaar op rij de topcompetitie te winnen. Maar ook nu weigerde Wil mee te werken. Wil bracht een g3 systeem op het bord tegen de Modern Defence van Job en daarmee hield hij met ogenschijnlijk gemak licht voordeel de hele partij.

Het was dat het hem wat aan lef ontbrak om Job nog even stevig aan te pakken. In inmiddels aardig opgelopen tijdnood voor Job werd er toen remise overeengekomen.

Nadat de andere topcompetitie partij tussen titelkandidaat Michel en Rob ook in een snelle remise eindigde zou het zomaar eens kunnen dat er straks 4 mensen de topcompetitie gedeeld gaan winnen, want ook Brent doet ineens weer mee om deze titel in de wacht te slepen, zelfs na zijn eerder vermelde nederlaag tegen Rob.

Hoe moet dat dan toch? Een gedeelde winnaar is er niet eerder geweest. En 4 namen opnemen in de Hall of Fame voor 1 evenement? Dat past niet eens in het vakje. Wellicht toch maar gewoon beslissen op SB punten, wat te doen gebruikelijk is in gesloten groepen?

En dan de Hertogjan League

Ja, hier voltrok zich dinsdag een soortgelijk scenario. Hans # stond fier aan kop en had nog maar een halfje nodig om de titel binnen te slepen. Ook Hans trof in de laatste ronde een op papier fors lager ingeschaalde tegenstander, maar ook deze wenste niet mee te werken. En dat is wellicht toch weer iets minder verrassend als je weet dat zijn tegenstander niemand minder dan Schaakridder van Driel was.

Het was een mooi gevecht waarin de kansen in het middenspel wat op en neer gingen, maar al met al had Martin met wit het beste van het spel. Er ontstond een goed paard tegen slechte loper eindspel wat Martin heel mooi uitspeelde. Hans dacht nog even door het geven van zijn loper dat hij remise kon forceren, maar Martin had keurig berekend dat hij in alle varianten won! Een puike prestatie! En zodoende kan Gilion nog langszij komen als hij in zijn laatste partij weet te winnen van Den Died.

In de Hertogjan League speelden Tom en Gilion een spannende partij die uiteindelijk in remise eindigde. Beide spelers hebben mogelijkheden op meer gehad! In de eindstelling had Tom nog altijd een plusje.

Over Den Died gesproken

Den Died – Matthijs Dijkstra stond er nog als achterstallige partij in de knockout fase van de Meierij Cup in de verliezersronde. Het werd een enorm spannende match waarin Diederik tot 2x toe, in de rapid en met het snelschaken, een achterstand wist goed te maken.

Er volgde een allesbeslissende Armageddon. Tenminste… normaal gesproken is die allesbeslissend. Nu bleek dat de regels verkeerd waren toegepast. Matthijs had de witte kleuren gekozen en normaal gesproken krijg je dan een minuut meer op de klok, maar MOET je winnen. Nu echter werd wit opgezadeld met een minuut achterstand op de klok. Dat was wel een heel groot nadeel voor Matthijs die dat  niet voor elkaar gebokst kreeg. Maar toen de spelers er beneden achter kwamen dat dit inderdaad niet legaal was gegaan bood Died al meteen sportief aan de snelschaak partij over te spelen, nu met de juiste stand op de klok. Zo geschiedde, maar wederom bleek dat Den Died een goeie snelschaker is en hij plaatste zich voor de halve finale. Deze komen er overigens als volgt uit te zien:

Ebe – Den Died
Tom – Michel

Interne competitie

Martien wist met zwart betrekkelijk eenvoudig te winnen van Ebe die zich iets te passief opstelde in de opening. Hij kwam steeds verder in het nauw en werd in het middenspel gedwongen een kwaliteit te geven. Deze materiële voorsprong werd vervolgens keurig omgezet naar een vol punt door de competitieleider.

Max speelde deze avond tegen Komodo en hij kreeg het Koningsgambiet voor zijn kiezen! Zo’n tactische opening is niet fijn om tegen te spelen, vooral niet als je tegenstander zo’n rekenmonster is!

Het werd een heel erg leuke partij, maar Max kon niet voorkomen dat hij in de tactische verwikkelingen ten onder ging.

Van de laatste partijen heb ik niet veel meegekregen. Joey won van Winston en Hans B en Reinder speelden remise.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar