Verslag interne competitie 20 oktober

Joey – Hans H 0-1
Tegen d4 van Joey koos Hans een compacte opstelling met b6 en lang alles op 3 rijen.  Maar als je alle stukken op de goede velden zet blijkt zo’n opstelling heel elastisch en toen Hans met zijn cavalerie en later de rest richting witte koning trok was er voor Joey al gauw geen houden meer aan.
Toen de witte dame ook nog ging verloren gaf Joey op.

Gilion – Ebe 1-0
Hollands,  waarin Gilion vanaf zet 3 met zijn h-pion ten strijde trok en tegen alle regels ook maar meteen met dame en toren zonder zich om zijn ontwikkeling te bekommeren. Dat leverde hem wel een kleine kwaliteit én een pion op.

Langdurig denken van beide spelers (systeem 2?) en veel ruilen  leidde er onvermijdelijk toe dat Gilion zijn voordeel in winst omzette.

Gregor – Hans B 1–0
Een Caro-Kann, dat is meestal rustig spel, maar hier niet lang. Hans hield zijn koning één zet te lang in het centrum en dacht nog even een loper weg te jagen, maar Gregor had daar een venijnig antwoord op en toen verzuchtte Hans: “Saai zal het niet meer worden…”
Nee, maar Gregor won een kwaliteit, wat pionnen en joeg de arme zwarte koning met zijn zware stukken op de achterlijn naar onontkoombaar mat. Krachtig!

Roy- Reinder 1-0
Reinder bouwde zijn stelling rustig en degelijk op, maar overzag ergens, dat zijn loper op enig moment te weinig velden had.  Toen Roy het stuk aanviel maakte Reinder van de nood een deugd en gaf een volle toren om  de witte koningsstelling te kunnen bedreigen.  Maar Roy is tegen dit soort problemen wel opgewassen en zette zijn overwicht actief om in winst.

Christaan – Max 1-0
Een levendig potje, waarin beide spelers om beurten wat slordig met hun materiaal omsprongen.  Christaan pakte een stuk, gaf later weer een toren terug en Max leek in het voordeel te komen, maar verspeelde dat ook weer.
Toen ontstond een eindspel met een sterke witte vrijpion die opstoomde naar veld a7. Daar kostte hij Max uiteindelijk een volle toren.
Christiaan moest toen alleen nog mat zetten en slaagde daar met enige moeite in.

Tom van Stiphout

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar