Tropische temperaturen, veel fouten

Het zal vast een en ander met elkaar te maken hebben. In de bovenzaal van Rembrandt was het waarschijnlijk dik boven de 30°C. Menig schaker zweette al peentjes bij het klaarzetten van de stukken! Het is niet gek dat dit her en der wat ten kostte ging van de concentratie.

Zo kroop Martien door het oog van de naald tegen Joey, die op de 17de zet winnend voordeel had kunnen bereiken! Zie onderstaande stelling:

joeymartien

Martien heeft hier zojuist 16. ..,La6 gespeeld en was erg content met zijn stelling. Maar o wee! Die verdraaide PC ziet na 17. dxc6, Lxc4 zelfs een winst voor wit! Na 18. Pxe4 offert wit een kwal op f1, maar de c-pion geeft winnend voordeel! Oops… A wel, gelukkig zagen beide spelers het niet en Martien won na 17. Da4 van Joey 2 pionnen en daarmee feitelijk de partij.

Een foutje in de opening op het bord bij Brent en Michel werd wel genadeloos afgestraft. Zie hieronder, waarin Michel zojuist ..,b5 heeft gespeeld.

brentmichel

Het lijkt een mooie aktieve zet, maar Brent kwam hier met b2-b4! op de proppen en wist daarmee al heel groot voordeel te bereiken. De dame moet namelijk terug naar c7 en daarmee wordt de zwarte stelling veel te zwak. Michel verloor kansloos.

Christiaan speelde een heel goede partij tegen Ebe en het stond heel lang gelijk. Totdat Christiaan in iets gedrukte stelling het hoofd niet meer koel kon houden (maar dat was natuurlijk niet vreemd) en in onderstaande stelling schoot er plots Ta1 uit zijn mouw.

christiaanebe

Zwart moet wel oppassen, maar Ebe zag prima dat hij op b2 kon slaan en daarmee kreeg hij veel te veel aktiviteit. Let vooral op de dodelijk zwakke pion op f2. Het was meteen over en sluiten…

Een heel fraaie partij werd gespeeld tussen Guido en Hans #. Na een heel rustige opening explodeerde het bord op gegeven moment in het middenspel en het werd vlijmscherp.

20160913_205742

Er dreigde aan beide kanten telkens mat en Hans # wist zich voortreffelijk staande te houden! Alleen overzag hij dreiging 101 en pas toen liep het alsnog mis. In de Dubbelschaak WhatsApp groep begrepen we van Guido dat Hans zelfs in een stelling waarvan we vermoedden dat die klaar was zelfs nog een verdediging had. Een partij die een analyse waardig is! Misschien wil Guido het nog eens wagen zijn Chessbase skills boven water te halen? Het was een fraaie overwinning!

Job en Rob speelden een zeer leuke partij! Job graaide wat enthousiast in de opening een pion op b7 weg, maar moest dat bekopen met een zeer passieve stelling. Meer dan voldoende compensatie was ieders conclusie. Maar Job liet zich niet kennen en offerde niet veel later een pion terug om zijn stukken wat te bevrijden. In een complex middenspel was uiteindelijk Job het scherpste en ging er met het punt vandoor.

Een zeer leuke pot speelden ook Max en Reinder.

20160913_213506

Zoals te zien op de foto was er een erg gelijkwaardig eindspel ontstaan waarin beide spelers volop op de winst aan het spelen waren. Gemakkelijk was het niet, want zelfs in de analyse achteraf, toen enkele Dubbelschaak toppers zich ermee kwamen bemoeien, was niet duidelijk wie er nu beter stond. Het werd een bloedstollende finale waarin uiteindelijk Max het beste overzicht wist te behouden en hij ging heel trots met een vol punt naar huis!

Er werd ook wat geschaakt in de openlucht, zoals jullie op de eerste foto konden zien. Voor de toeschouwers die volop in het licht aan het spelen waren was het contrast met buiten te groot en dus was de partij nauwelijks te volgen. Wel begrepen we dat Roy een fraaie overwinning wist te boeken op Gregor.

Als laatste werd er beneden in de kroeg ook nog geschaakt door Joop en nieuw lid Patrick. Als we Joop mogen geloven dan is Dubbelschaak een sterke schaker rijker en dus wordt het oppassen voor de komende tegenstanders van Patrick!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar