Traktaties op de eboards

Afgelopen dinsdag werden er op de eboards erg vermakelijke partijen gespeeld. Zo werd de “toppartij” gespeeld tussen Rob en Gilion. Een partij waren beide spelers een grote fout maakte, waardoor de tegenstander op groot voordeel kwam. Maar zoals altijd met schaken, is het degene die de laatste fout maakt, degene die verliest. In dit geval was dat Gilion. En dat nadat hij, doordat Rob zomaar een kwaliteit kado deed, nog zo fantastisch gestaan had! Zie voor het cruciale moment in de partij onderstaande stelling:

Wit aan zet
Wit aan zet

Ondanks een kwaliteit achter heeft Rob er toch nog wat van weten te maken. De dreigingen over de 7de rij zijn immens en Gilion moet in opgelopen tijdnood flink op zijn hoede zijn. Wit wil wel graag Dc7 spelen om zodoende zwart schaakmat te zetten, maar zwart redt zich dan via de zet ..,Dc8 en penning op de koning die op h2 staat! Vandaar dat Rob hier het gemene zetje Lf4! speelt! Kan gevonden overigens… het paard op f3 staat immers ook gewoon in. Gilion overzag de complicaties niet meer en werd enkele zetten later mat gezet over die 7de rij. Echter, na 36. Lf4 had Gilion voordeel kunnen behouden via 36. ..,Lf8! Wit moet dan 37. Dxf6 spelen waarom 37..,Df5! volgt om dameruil af te dwingen. Er ontstaat dan een eindspel met kwal meer voor zwart, maar dat is verre van gemakkelijk gewonnen. Maar verliezen kan hij dan haast niet meer. Een mooie pot!

De andere partij op het eboard was een oerdegelijke partij tussen Christiaan en Hans B. Kijk maar eens naar het evaluatieprofiel wat ik van deze partij heb laten maken door de PC:

evaluatieprofiel christiaan_hans

Dik 25 zetten lang werd er op hoog nivo geschaakt door beide heren, totdat Christiaan in inmiddels flink opgelopen tijdnood flink de fout in gaat en een kostbare kwaliteit verliest. Terwijl hij net zo mooi bezig was een koningsaanval op te starten, nadat hij die van Hans vakkundig had gepareerd. Kijk naar ook hier de cruciale stelling van de partij:

christiaan_hans
Wit aan zet

Zoals je ziet heeft wit een aardige koningsaanval opgezet. Dankzij triplering van zijn f-pion is de g-lijn geopend voor zijn torens en dit biedt mogelijkheden! Maar altijd wel opletten voor die vervelende geintjes… Christiaan deed hier namelijk 27. Tg2 en overzag een vervelend paardvorkje op f4, wat hem direct de partij kostte. Als hij had willen verdubbelen had hij dat via g5 moeten doen. Maar… zelfs het torenoffer 27. Txg6! was enorm interessant geweest! De PC kan het ook moeilijk inschatten, maar blijft een plusje voor wit houden.
Desalniettemin petje af voor die zeer degelijke eerste 26 zetten van beide mannen!

Ook op andere borden werd heel leuk geschaakt. Zo won Michel toch wel verrassend van # senior, nadat Hans eerder een zo goed als gewonnen stelling wist te bereiken. Maar die Michel is een enorme schwindelaar… hij offerde wat materiaal om de witte koningsstelling wat open te gooien en leek daarmee een soort van pat positie mee te verkrijgen.

Een knotsgekke partij door 2 mannen van het 2de team.
Een knotsgekke partij door 2 mannen van het 2de team.

Leek… want Hans had onder andere nog een vrije a-pion die helemaal naar a7 mocht lopen om daar geblokkeerd te worden door de zwarte dame. Hans overzag even later dat hij de a8-h1 diagonaal kon blokkeren door de pionzet e4 eerst te ondersteunen. Nee… het was veel erger. Hans gaf zijn dame weg en kon pardoes opgeven!

Iets minder kansen op een succesje kreeg Reinder. Reinder heeft de laatste weken wat pech met zijn loting. Moest hij vorige week tegen Job, deze keer werd hij tegen Martien ingedeeld! Die beide mannen hebben toch flink wat ratingpunten meer, en dat heeft Reinder geweten. In de opening had Martien een valletje voorbereid… Reinder zag hem niet aankomen en verloor zo 2 pionnen! En het vervelende was dat Martien daar een beresterke vrije a-pion voor kreeg.

20160119_211138

Deze a-pion liep door tot veld a3, en onder grote druk van die a-pion, en aan de andere kant van het bord een vervelende koningsaanval, raakte Reinder de controle nog verder kwijt en moest uiteindelijk capituleren.

Een kort maar krachtig potje was die tussen Gregor en Mark. Vanuit een van de meest rustige varianten van het Russisch ¬†sloeg toch ineens de vlam erin en leek Gregor zijn stelling iets te ongeco√∂rdineerd. Michel E had het waarschijnlijk goed gezien… via een stukoffer, gevolgd door een dameuitval naar h4 had Mark Gregor voor onoverkomelijke problemen kunnen stellen. Nu werd er snel veel geruild en waarschijnlijk met nog altijd een plusje voor Mark, maar wel met weinig tijd, werd toen tot remise besloten.

Om de Meierij Cup werd er gespeeld tussen Ebe en Brent. Het ratingverschil tussen deze mannen mag dan dik 600 punten zijn… als het aankomt op strategisch spel is Ebe vele malen sterker dan zijn rating doet zeggen. Kijk eens naar onderstaande stelling die hij wist te bereiken:

Ebe-Brent
Wit aan zet

Gewoon een gelijke stelling! Dan maar remise geven? Welnee… een gelijke stelling is geen reden om er maar een einde aan te breien. Voor liefhebbers van toreneindspelen begint de partij hier pas! En dat gold zeker voor Brent! En ja… een beetje hulp van je tegenstander heb je altijd nodig. Zo had Ebe hier, naar eigen zeggen, met Tf1 het gelijkspel vast kunnen houden. Het zet namelijk wat druk over de f-lijn en hij kan b2 altijd nog via Tf1-f2 extra dekken. En Brent is natuurlijk een ijzersterke eindspel speler en hij won dan uiteindelijk ook overtuigend.
De 2de partij was veel taktischer van aard, en dat is ook niet hetgene waar de kracht van Ebe schuilt. Zie onderstaande stelling:

Brent-Ebe1
Zwart aan zet

De problemen over de e-lijn voor zwart zijn duidelijk… Daarmee is de paardvork op c7 ook zeer evident. Maar deze paardvork los je niet op met ..,Td8, wat Ebe speelde. Het houdt Pc7 namelijk niet tegen. Nee, met ..,Ta7 had hij wel de directe dreigingen kunnen pareren en was het nog altijd spannend geweest!

Er werd nog 1 partij in de topcompetitie gespeeld, tussen Job en Wil. Alhoewel ik weinig van de partij heb gezien, heb ik wel vernomen dat Wil zeer sterk speelde tegen de clubkampioen en in het middenspel waarschijnlijk het betere van het spel had. Uiteindelijk wist toch Job ervandoor te gaan met het volle punt, na wat onnauwkeurigheden van onze voorzitter.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar