Superstunt Roy in interne competitie

Veel anders kan ik er niet van maken… Wie Roy zijn stelling na 7 zetten zag had waarschijnlijk al zijn conclusies getrokken over de einduitslag. En al was je toen nog niet overtuigd, wel 10 zetten later zou je dat echt wel geweest zijn! Maar Roy verbruikte dinsdag een aantal van zijn 9 levens, want Gilion kreeg de winnende combinatie niet op het bord getoverd en binnen enkele zetten was zijn +6 voordeel compleet verdampt. Een ongelofelijke escape van Roy! Ik heb er maar even een analyse aan gewijd:

Roy bedenkend hoe hij zijn e6 probleem moet oplossen.
Roy bedenkend hoe hij zijn e6 probleem moet oplossen.

Op het andere e-board streden 2 spelers van het 1ste team tegen elkaar. En ook 2 spelers die de vorm dit seizoen nog niet te pakken hebben. Rob bracht met zwart tegen Martien de Argentijnse verdediging op het bord en koos martienrobhierin een zeker niet verkeerde zijvariant. Lange tijd behield Martien een klein plusje. Op de 20ste zet veranderde dit echter plots, toen een grove fout van Rob abrupt een einde maakte aan de partij. Zie het diagram hiernaast. Martien heeft zojuist 20. Pfg5 gespeeld. Het idee was dat zwart via 20 ..,g6 zijn koningsstelling moest verzwakken waarna er 21. Pd6 en 22. Pge4 gevolgd was met aardige dominantie van de paarden. Heel erg veel stelde het nog altijd niet voor, maar het was iets. De zet 20. ..,h6 werd door Martien meteen beoordeeld als onmogelijk, maar Rob zag het niet. Hij bekeek alleen 21. Pf6+ om na 21. ..,Pxf6 te concluderen dat het mat op h7 meteen gedekt was. Hij bekeek echter niet de andere mogelijkheden van dat paard op e4, waarna het mat dreigt op h7. En dat zetje was 21. Pc5! Valt de dame aan en dreigt tevens mat. En slechts 1 van de 2 kan zwart iets aan doen. Dat was over en sluiten.

De andere topper van de avond tussen Hans H en Job eindigde voor Hans in een zeer zure nederlaag. Want wat heeft hij toch knap hansjobgespeeld! En wat knap ook van Job dat hij dan toch gewoon blijft staan en zodra zich dat ene kansje voordoet, hij direct zijn kans grijpt, hoe weinig tijd hij ook nog had. Dat specifieke moment wil ik jullie niet onthouden. In de stelling rechts is duidelijk te zien dat Hans gruwelijk goed staat, zoals hij dat al ongeveer 15 zetten lang staat. Keurig gespeeld tot dusver en via de zet 28. Lb5 had hij dat voordeel vast kunnen houden en rustig verder drukken. Met de gespeelde zet 28. Pd4 was echter iets ernstigs mis. Ik wilde jullie uitdagen het probleem hiervan te vinden en dit via de comments te delen. Job zag het en wist hiermee direct een gelijke stelling te bereiken. Vervolgens duurde de partij nog heel lang, Job zocht lang naar de beste zetten, maar werd uiteindelijk door Hans voor een 2de keer geholpen om zelfs een vol punt mee naar huis te nemen. ¬†Een zure nederlaag voor Hans die deze partij meer verdiende! Maar ja, it’s all in the game!

Over goede stellingen om zeep helpen gesproken… Gregor weet precies hoe het voelt!

20151027_203824

In bovenstaande stelling is er nog weinig van te zien, maar de eerste contouren van het vastzetten van de zwarte stelling worden al zichtbaar door het grote ruimteoverwicht. Joey werd volledig met de rug tegen de muur gezet, maar het beslissende duwtje kon Gregor telkens maar niet geven. Hij had een dijk van een stelling met een gigantische octopus op d6 gepositioneerd. Die arme Joey kon werkelijk niks en via de koningsvleugel leek hij overmeesterd te worden. Tot daar ook een grote misser van Gregor op het bord verscheen wat hem weldra de steunpionnen van de mooie octopus op d6 kostte, namelijk de pionnen op f4 en e5. De witte stelling stortte als een kaartenhuis ineen en plots was het Joey die hier met een vol punt naar huis ging.
Het is toch een bikkelhard spelletje, dat schaken!
(Aanpassing… Jullie verslaggever heeft het fout… Gregor kwam inderdaad verloren te staan, maar won uiteindelijk toch toen Joey plots mat in 2 toeliet!)

Het blijft Joop dit seizoen vooralsnog niet lukken van de 0 af te komen. Afgelopen dinsdag was Winston hem te slim af.

20151027_203831

Na een gecompliceerd middenspel wist Winston vrij plotseling een gevaarlijke koningsaanval uit zijn mouw te schudden. Joop had hier geen passend antwoord op en werd overrompeld.

Dan werden er nog 2 matches in de Meierij Cup gespeeld. Hier heb ik niet veel van meegekregen. Van de match Brent – Franck begreep ik dat er in die 2 potjes telkens niet heel veel gebeurde en er 2 terechte remises genoteerd werden.

De match tussen Reinder en Ebe leverde wel een winnaar op.

20151027_203835

Met zwart kwam Ebe in de eerste partij niet verder dan remise, ondanks lange tijd toch wel een initiatief gehad te hebben. In de witpartij was hij heer en meester en verloor Reinder kansloos.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar