Spectaculair dameoffer en onwaarschijnlijke blunders

Het was afgelopen dinsdag een dag van de extremen…christiaanroy We zagen een prachtig dameoffer in de partij tussen Christiaan en Roy. Helaas echter waren de partijen met grote blunders in de overhand.

Maar laten we beginnen met de stelling links… het mooiste moment van de avond in de partij tussen Christiaan en Roy. Christiaan is pas net lid, maar hij geeft zijn tegenstanders tot dusver aardig partij! Het lijkt me dat hij een uitstekend schaker zal gaan worden, al zal hij ook wel ondervinden dat dat niet over 1 nacht ijs gaat. In zijn partij tegen Roy kwam hij  vrij snel een stuk achter, maar verdedigde zich daarna kranig. In de stelling staat de witte koning niet lekker. Hij heeft heel wat zwarte stukken die jacht op hem maken, maar aan de andere kant staan er maar liefst 3 stukken in! Dat biedt tegenkansen zou je denken. Maar helaas… Roy had beter gezien en deed hier ..,Dxg5! Het is veruit de beste zet. Er volgde Dxg5, Pe2+. Toen moest Kg2, maar dat werd gevolgd door ..,Th2 schaakmat! Een fantastisch mooi schaakmat wat de moeite is om thuis eens op een echt bord te zetten!

De Meierij Cup is van start gegaan met oa de match Hans - Gilion
De Meierij Cup is van start gegaan met oa de match Hans – Gilion

Vele van de andere partijen werden gekenmerkt door grote blunders die abrupt een einde maakte aan de even daarvoor zo spannende gevechten. Neem nu de Meierij match tussen Gilion en Hans H. Gilion dacht slim te zijn door een pion op d5 te winnen. Als Hans die immers terug zou pakken, dan zou er een paar keer geruild worden, gevolgd door Pf6+ met een vork op d5. Echter… toen Hans met zijn dame van f7 op d5 sloeg, toen pas zag Gilion dat er achter die dame nog een toren verstopt stond op f8? Tja, in plaats van pionwinst was dat stukverlies en meteen 0-1. In de andere partij kon Gilion niet verder komen dan remise en won Hans dus knap met 1,5-0,5.

Joop is dit seizoen nog altijd zoekende naar zijn vorm. Tegen Max  verloor hij, nadat hij volgens mij al wel een stuk achter stond, toch vrij plotseling via een mat achter de paaltjes.

Wie denkt dat de toppers van Dubbelschaak het beter deden zit er flink naast. Neem de partij tussen Rob en Brent. robbrentDe partij is in zijn geheel nog tot dinsdag na te spelen op www.dubbelschaak.nl/live. Wat je daarin ziet is dat Brent in de opening via e5 en f5 wel ruimte wint, maar computeranalyse leert dat Rob heel erg lang duidelijk beter heeft gestaan. Ook de koningsaanval die Brent lanceerde zag er gevaarlijker uit dan dat ie was. Vlak voor het einde ontstond de stelling rechts. Rob moet hier last gehad hebben van schaakblindheid van hij speelde Dc4, wat hem na dameruil het paard op f3 kostte en met behoud van aanval voor zwart. Nee, via 1. Txc6! had hij zeker niet minder gestaan! Het waarschijnlijke vervolg was dan 1. ..,Dh5 2. Txd6!, Lxf3 3. Txh6, Dxh6 4. Dxf3. Wit heeft dan 3 pionnen voor de kwal, maar met de zwakke pionnen op a7/e5 is het waarschijnlijk dat er nog wat meer af zouden gaan. Een onfortuinlijk verlies voor Rob.

Job kruipt wederom door het oog van de naald.
Job kruipt wederom door het oog van de naald.

De partij Job-Martien werd abrupt beëindigd door een grove fout van Martien. En dat terwijl hij juist zo’n puike jobmartienpartij aan het spelen was! Job kwam met de witte stukken van begin af aan onder druk te staan. Hij moest noodgedwongen een pion offeren, maar het beetje initiatief wat hij had werd snel ongedaan gemaakt. Martien kwam steeds beter te staan en had in de stelling links definitief toe kunnen slaan. Hij speelde hier namelijk 29. ..,c4, daar waar 29. ..,a4! min of meer winnend was geweest. De gedwongen zetten 30. Dc3, Pe4 31. Dc1, Lxe5 32. ab4, cb4 volgen dan namelijk en met 3 pionnen tegen 1 op de damevleugel met ook nog eens een beresterke loper op e5 was het hoog tijd voor Job geweest om op te geven. In de partij vergooide Martien snel zijn winstkansen en op zet 35 maakte een blunder van jewelste ook hier direct een einde aan de partij en won Job toch nog.

Er werden nog een paar potjes meer gespeeld. Voor uitslag en standen zie hier.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar