Spanning terug in topcompetitie!

Met een 100% score was Het Berkelbeest al een tijdje de absolute topscorer in de topcompetitie. Zoals in de Dubbelschaak app-groep te lezen had hij zijn zinnen volop een eindoverwinning gezet. Slechts remises tegen Franck en Brent waren ingecalculeerd. Nu moest hij afgelopen dinsdag tegen Job met zwart en vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen. Zou Gilion het em weer gaan flikken, na eerdere overwinningen tegen Martien en Michel?

Wel. Het liep toch enigszins uit op een teleurstelling. Zie hieronder de stelling na de 10de zet van zwart:

Job speelde hier nu 11. c5 en Gilion stond direct ingesnoerd.  Naar Job zijn mening was de partij hier in zekere zin al gespeeld.

Wel, Gilion zijn ambitie om 6 uit 7 te gaan scoren is nog altijd mogelijk, maar het zal een lastige klus gaan worden!

In de andere topcompetitie partij was het spectaculairder! Martien trok tegen de Caro-Kann van Rob ontzettend aktief van leer en Rob zijn verdedigings-skills moesten volop aangesproken worden.

20170117_203714

Na 9 zetten stond bovenstaande stelling op het bord. Het is aan te raden om hier met wit te rokeren, maar zoiets rustigs is iets teveel gevraagd voor Martien. Hij liet met 10. h4!? duidelijk blijken op bloed uit te zijn. Maar Rob gaf geen krimp en antwoordde gewoon met 10 ..,a5! waarna 11. h5, axb4 12. h6, g6 volgde. Wit heeft een pion geofferd en heeft daar duidelijk compensatie voor. Hoeveel dat is, is moeilijk in te schatten. Wel zal duidelijk zijn dat zwart enorm op zijn tellen moet passen en dat het materiële voordeel zich pas op de lange termijn zal laten doen gelden. Maar Rob verdedigde zeer secuur, en trapte bijvoorbeeld ook niet in het volgende trucje. Op de 15de zet had hij namelijk 15. ..,Dxc2?? kunnen spelen. Zien jullie waarom dat direct verliezend is?

Maar nee, Rob verdedigde sterk en na een paar foutjes van Martien kwam hij snel veel beter te staan. In onderstaande stelling had hij winnend voordeel kunnen behalen. Maar heeft zojuist 21. Dg5 gespeeld en ging er ten onrechte van uit dat zwart 21. ..,Pg8 moest spelen om schaak op f6 te voorkomen met allerlei ellende. Beide spelers hadden dit niet goed bekeken, want Pg8 hoeft niet per se. Nee, wat is de zet waarmee zwart winnen voordeel bereikt?

Rob vond dit niet, maar dat was geen drama. Nee, het drama kwam in tijdnood. In onderstaande stelling wilde Rob b7 nog extra dekken om lucht aan met name zijn zwartveldige loper te geven.

Maar als hij hier 32. ..,Le8! had gespeeld en zijn loper aan de andere kant van het bord had geactiveerd, dan had hij ook heel goede winstkansen gehad. Nu ging het van kwaad tot erger en met een paar seconde op de klok gaf Rob een volle toren kado. Erg zonde, want het was een waanzinnig potje! Attractief schaak van beide mannen!

Voor de interne competitie werd nog veel meer gespeeld. Eldon en Rien waren beide ook van de partij en werden tegen elkaar geloot.

20170117_203654

Het lijkt er op dat Rien meer aan schaken doet thuis dan Eldon, want het was eigenlijk een veegpartij. Al snel mocht Rien inslaan op g7 met zijn loper wat hem een volle toren opleverde. De partij ging nog een tijdje door, maar Rien liet de winst niet meer glippen.

Ook Winston ging dinsdag door de gehaktmolen. Na een schijnoffer van Winston op e5 kreeg Christiaan te aktief spel. Zijn stukken kwamen er snel uit en het was wachten op een fout van Winston.

20170117_203646

Die fout kwam even later ook en toen was het snel gedaan.

Een leuke pot speelden Tom en Joey. Eerder dit seizoen won Tom in een prachtige partij, maar nu zette Joey een keurige partij neer!

20170117_203650

Tegen een Kere-achtige aanval van Tom met g4! gaf hij geen krimp en in het middenspel kwam hij een pion voor te staan. Dit bleef lange tijd zo en met weinig stukken op het bord bracht Tom wanhopig een matdreiging in de stelling. Maar Joey moet wat in slaap zijn gesukkeld, want hij miste dit volledig! Erg zonde, want hij stond absoluut beter!

Roy en Ebe speelden een wat tamme partij waarin al snel een stelling met ongelijke lopers op het bord kwam. Beide heren vonden dat wel prima om snel een biertje aan de bar te gaan scoren.

Gregor speelde met zwart tegen Max en hij kwam snel materiaal voor te staan. Hij leek even later via een stukoffer Lf2-g3+! snel mat te gaan zetten, maar ik vermoed dat hij dit niet gedurfd had. Het maakte in ieder geval niet veel uit, want het voordeel was zo groot dat de winst hem niet meer kon ontglippen.

Een van de laatste partijen van de avond was de clash tussen beide Hans-en. Hans # tegen Hans B was de kleurverdeling. Hans B hield lange tijd keurig stand, mar de opmars f4-f5 van # was iets teveel gevraagd. De koningsaanval die ontstond was niet te keepen en via het fraaie Pe7+! werd Hans B mat gezet.

De uitslagen en standen zijn weer bijgewerkt. Volgende week is het avondcompetitie, dus dat beloofd weer een gezellige en drukke avond te worden in Grandcafe Rembrandt!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar