Spanning en verrassingen in Meierij Cup

De Meierij Cup staat vaak garant voor spanning en sensatie. Zelfs in de voorrondes, waarin de krachtverschillen soms best kunnen oplopen. Afgelopen dinsdag konden we dan toch wel een heuse sensatie bewonderen, toen Tom in het eindspel tegen Rob hem wist te verleiden door het slaan van een vergiftigde pion op b4. Het kostte Rob pardoes een volle dame. Oei… In de 2de partij herstelde Rob de boel en trok de stand overtuigend gelijk.

Soms kan zo’n Meierij match ook erg oneerlijk zijn. Neem de match Brent – Niels #. Niels heeft hierin beide partijen goed tot gewonnen gestaan, maar moest toch 2x een 0 incasseren. Tja, goed komen te staan is 1, maar tijd management is een heel andere vak.

Spectaculair kan het soms ook zijn. Dit was de 1ste partij tussen Franck en Martien absoluut.

20171107_211131

In een Najdorf waren beide spelers bezig elkaars koning te belagen. Die hadden ook niet de gelegenheid gekregen om te rokeren en zodoende stonden ze beide een beetje in het midden te sukkelen.

Neem de stelling hierboven. Franck heeft zojuist het twijfelachtige 19. g3 gespeeld. De vraag is wat zwart nu het beste kan doen? Is dat eenvoudig weg een kwal winnen door op d3-f2 schaak te geven? Of wint dat misschien wel geen kwal en is ..,Pd3+ juist een zet die wit in het voordeel kan brengen? Of het zwart toch iets anders? Ach… het zal duidelijk zijn dat de stelling veel te ingewikkeld was om alles te kunnen zien. Wel bleek de witte koning toch iets onveiliger te staan dan de zwarte, aangezien uiteindelijk wit ten onder ging in de koningsaanval. In de 2de partij was het ook spannend, maar werd er door zetherhaling rond de 20ste zet tot remise besloten. Het had daar nog alle kanten op gekunnen.

Een andere match werd gespeeld tussen Ebe en Reinder. Het eerste potje was een heel bijzondere en Reinder heeft daar een twijfelachtig record achter zijn naam laten zetten. Hij werd namelijk mat gezet rond zet 15 met nog alle stukken op het bord! Das nog eens bijzonder. Ook in de 2de partij was Ebe agressief aan het schaken en ook die partij betaalde zich uit naar winst.

Dan was er nog 1 andere match afgelopen dinsdag. Ook hierin zagen we iets bijzonders.

20171107_211205

Het was namelijk Matthijs die in beide partijen erg agressief speelde en Michel E kansloos van het bord zette! Das een knappe prestatie, want Michel is met zijn handige speelstijl en versnelde speeltempo toch een geduchte tegenstander! Vooral de 2de partij was een fraaie waarin Matthijs met zwart enorm ontketend was en de arme Michel keihard van het bord blies.

Interne

In de interne competitie waren er een paar partijen. Zo wist Winston het Hans # toch heel erg lastig te maken. Het bleef heel erg lang gelijk staan.

20171107_211146

Maar de omstanders zagen het gevaar al langzaam opkomen… Winston had weinig tijd. En dat brak hem uiteindelijk inderdaad op. Maar desalniettemin een keurige strategische partij van Winston die duidelijk bezig is met een come-back!

Een ander leuk intern potje werd gespeeld tussen Martin en Joey. Er ontstond op gegeven moment een wat vreemde materiaal verhouding op het bord.

20171107_211159

De schaal van Euwe gaf Martin het voordeel, maar ook zijn stelling was beter met een zeer irritante vrijpion op de 7de rij. Joey gaf alles wat ie waard was, maar de nederlaag was onafwendbaar.

Als laatste mocht Joop deze avond tegen Komodo, aangezien het oneven was. Vorig seizoen wist Joop nog van de PC te winnen.

20171107_211141

Daarom liet hij de WL de schaakengine iets sterker aantreden en zodoende kreeg de PC de opdracht zijn speelsterkte aan te passen naar een rating van 1400. En warempel! Joop deed het wederom goed en kwam weer gewonnen te staan! Echter… in een pionnen eindspel is een foutje snel gemaakt en die zijn dan vaak ook direct verliezend. Zo overkwam ook Joop. Hij gaf zijn pion voordeel terug en uiteindelijk werd hij uit-getempo-od (hoe schrijf je dat nu weer) door Komodo.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar