Schaakridder pakt 3de scalp op rij

De Schaakridder is terug van weggeweest. En wat een succesvolle rentree maakt hij! Met een score van 3 uit 3 heeft hij zich gevestigd tussen de toppers van de schaakclub. Wat heeft deze beste man toch zitten doen in die jaren dat hij op de dinsdag verstek liet gaan??? Het kan niet anders als dat hij op zwaar trainingskamp is geweest.

Afgelopen dinsdag speelde hij met zwart tegen Diederik in de Hertogjan League. En die Died had vorig jaar nog met liefst 6 uit 6 het felbegeerde Walhoofd gewonnen en kruip met zijn rating weer richting zijn all-time high van rond de 1800. Maar de Schaakridder liet niks blijken van de ongeveer 100 ratingpunten minder. Met zwart kwam hij gelijk uit de opening en de partij bleef perfect in balans. Hoe het kwam weet ik niet, mogelijk dat net als Rob vorige week nu ook Den Died iets te ver doorging in het zoeken naar een winst die er niet was, maar ineens ging daar plots een witte toren af. En toen was het over en sluiten. Een puike prestatie wederom van Martin!

Nog meer verrassingen

Wie denkt dat dit de grootste verrassing van de avond was heeft het mis. Nee, Gregor hield Hans # op een hele vette plus remise. Het ratingverschil tussen deze mannen is toch ongeveer 300 ratingpunten. Bij het bestellen van een drankje aan de bar werd echter wel duidelijk dat de verrassing misschien minder groot is dan dat het op papier lijkt. “Was Gregor op vakantie geweest deze zomer?” Welnee… die is lekker thuis gebleven. “Maar was het dan niet heel slecht weer om thuis te zijn deze zomer?”. Welnee… het heeft haast niet geregend! Nee, dat zal niet! Als je binnen in de schaakboeken zit te studeren dan heb je geen erg in dat het buiten al de hele dag aan het zeiken is! Die Gregor… net als Martin zwaar op trainingskamp geweest en het betaald zich meteen uit! Hans dacht Gregor in de opening met een schijnoffer te slim af te zijn.

20170912_204934
Hans heeft duidelijk zijn bedenkingen over deze partij.

Gregor ging er op in, maar had veel beter dan Hans berekend dat het helemaal geen schijnoffer was. Die kwal ging er echt af en Hans kreeg er geen greintje compensatie voor. Het voordeel voor Gregor groeide gestaag door, maar tijdnood kwam opzetten en toen koos hij eieren voor zijn geld. Het remise aanbod kon door Hans niet afgeslagen worden.

En we zijn er nog niet. De grootste verrassing is nog altijd niet genoemd… maar we houden de lezer niet langer in spanning:

20170912_204911

Ja, het was de overwinning van Michel E op Rob, de clubkampioen! Rob werd tijdens de partij helemaal gek gemaakt van al die gekke zetten  die Michel op het bord wist te produceren. Elke zet weer verrast worden kost veel bedenktijd. En er leek een winnende koningsaanval in te zitten, maar Rob wist de doorbraak niet te vinden en moest het met een schamel pionwinst doen. Maar Michel had zijn tegenstander in grote tijdsdruk gebracht en nadat hij met al zijn stukken op de witte koning af aan het denderen was overzag Rob plots een mat in 1. Ouch! Heel creatief gespeeld Michel en een tikkie geluk…

Topcompetitie

In de topcompetitie werden 3 wedstrijden gespeeld. Helaas waren er een paar afmeldingen. Een uiterst boeiende partij werd gespeeld tussen Job en Brent.

20170912_204921

En dat zou je niet zeggen als je de stelling na een paar zetten zou bekijken:

Maar nee, het werd heel spannend toen Job iets ongehoords ging doen. Hij vond de koning van Brent, die het rokeren lang uitstelde, wat onveilig staan en bracht liefst 3 stukoffers op rij om een bres te slaan in de verdediging van zwart. Het zag er heel spectaculair uit, maar Job miste rond dat moment een eenvoudiger stukoffer wat hem wel voordeel had opgeleverd. Volgens de berekeningen van de PC waren deze stukoffers niet voldoende voor voordeel en Brent verdedigde zich secuur. Tot het moment supreme:

Het is niet gemakkelijk om hier de juiste verdediging te vinden. Probeer het maar eens te vinden. Je kunt via de symbooltjes onder het bord de oplossing vinden, maar probeer het eerst eens zelf zou ik zeggen. Je ziet vanzelf of het goed is of niet.

De gelukkigste overwinning van de avond kwam op naam van Guido te staan. Met zwart werd hij volledig overspeelt door # junior, alias Niels Heijstek.

20170912_204951

In een Caro-Kann bereikte Niels een klein plusje wat hij langzaam uitbreidde. Het resulteerde op gegeven moment in een huizenhoog gewonnen stelling. Alleen is daar echter die altijd vervelende tijdsdruk. En dan is Guido toch wel handig. Een grote domper voor Niels die de hele partij weggaf in een paar zetten en met een 0 met de trein naar huis mocht.

De laatste topcompetitie partij ging tussen Martien en Matthijs. Ook dit werd een Caro-Kann en ook hier kwam wit beter uit de opening. Na een paar onnauwkeurigheden van Matthijs werd dit voordeel snel groter en was er al geen houden meer aan.

Radler League

Voor het eerst dit seizoen spelen we de topcompetitie variant op 3 nivo’s. Naast de topcompetitie en Hertogjan League is er daar nu ook de Radler League. Hierin werden dinsdag 2 partijen afgewerkt.

Teun was veel te sterk voor Winston.

20170912_204931

Ik weet niet of dit nivo verschil echt zo groot is, of dat Winston overdonderd was door het nette jasje wat Teun voor de gelegenheid had aangetrokken. Maar feit is wel dat Teun zijn aanval als een mes door de warme boter ging.

De andere partij ging tussen Joop en Mark. Mark speelde voor het eerst in langere tijd weer een partij en het ging hem goed af!

20170912_220940

In bovenstaande foto is te zien dat werkelijk alle stukken van Joop aangevallen staan. En dat niet alleen… er dreigt ook nog eens mat op g2! Joop schrok er kennelijk nog het meeste van, want de Tonic bruist plots zijn glas uit! Een goed moment om op te geven moet hij gedacht hebben. Of toch niet? Ah nee… we gunnen Mark het mooie matje!
Mark maakte nog een leuke analyse van zijn partij:

[div class=”cbreplay”]

[Event “Radler competitie”]
[Site “?”]
[Date “2017.09.12”]
[Round “1”]
[White “Joop van Dun”]
[Black “Mark Boumans”]
[Result “*”]
[ECO “C55”]
[WhiteElo “1176”]
[BlackElo “1369”]
[PlyCount “42”]
[EventDate “2017.09.12”]

1. e4 e5 {Zo, de 1e zet is weer gespeeld dit jaar. Laatste partij op de club
was januari dit jaar. Het e.e.a. zal wel weer gesmeerd moeten worden.} 2. Nf3
Nf6 3. Nc3 Nc6 4. Bc4 Bb4 5. O-O O-O 6. Re1 b6 7. a3 Bxc3 {Terug naar e7 is
geen optie. Wil tevens in de toekomst d5 beter controleren en dan kan het
paard op c3 beter weghobbelen.} 8. bxc3 Bb7 9. d4 exd4 {M.i. geen andere keuze
als ik d4-d5 wil voorkomen} 10. cxd4 d5 11. exd5 Nxd5 12. Qd3 Qd6 13. Qe4 Rad8
{Voorbereiding op aanval op de pion van d4} 14. Bd2 Nf6 {Dit gaat de goede
kant op voor zwart} 15. Qf4 (15. Qd3 Nxd4 16. Qxd4 Qxd4 17. Nxd4 Rxd4 {Hier
was wit bang voor, maar de zet Bd3 hadden we beiden niet overwogen in de
voorcalculatie} 18. Bd3) 15… Nxd4 {Aanval op c2 en indirect op de ongedekt
loper op d2} 16. Ne5 $2 {Deze zet van wit ontgaat me een beetje. Snap de
bedoeling van de aanval op f7 wel maar dat gaat zwart wel verdedigen} Nxc2 {
Na toch een aantal maal gecheckt te hebben of ik iets over het hoofd gezien
heb, kan ik het paard toch opspelen….hop paardje} 17. Bxf7+ Rxf7 18. Nxf7 {
Twijfel om eerst op c2 te slaan of eerst het paard. Aangezien de “dreiging”van
wit met Ng6 en/of tussenschaak Qc4 besluit ik om eerst nog een aardige mat
dreiging in te bouwen.} Qd5 19. Qg3 (19. Nh6+ gxh6 20. Qg3+ Kf7 21. Rac1) 19…
Kxf7 20. Qxc7+ {Kost een pion maar er staan nu aardig wat witte stukken op de
nominatie ter ziele te gaan} Rd7 21. Qxc2 $2 {Tja, dit was de enige zet die
niet gespeeld mocht wordne. Was toch wel handig die tussenzet Qd5.} Qxg2# *

[end-div]

Komodo

Dan hebben we nog 1 partij niet gehad. Komodo werd weer van stal gehaald omdat het oneven was. En ook dit keer bleek hij de sterkste! Reinder was de klos, zij het dat het wel in 2 keer moest gebeuren. Wat bleek nou? Tijdens de 1ste partij ging er iets fout. Reinder is namelijk gewend zijn stukken te schuiven over het bord. En kennelijk kan dat op een eboard nog wel eens fout gaan. Komodo dacht dat Reinder een heel andere zet deed en sloeg botweg de dame eraf. Toch maar een nieuwe partij gestart en Reinder verteld dat hij de stukken op moet pakken als hij ermee zet. Maar de PC bleek een tikkie te sterk te zijn deze dag.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar