Rustig avondje door concurrent voetbal

PSV – Louis van Gaal… Dat willen toch wel veel mensen zien. Hiermee was het op de club bijzonder rustig. Voor de schakers die toch de voorkeur gaven aan een potje schaken ipv voor de buis hangen… Onderaan dit verslag is een korte samenvatting van de voetbalmatch te vinden…

Schaken

Maar dit verslag behoort natuurlijk te gaan over schaken. Er werden afgelopen dinsdag 6 potjes gespeeld en daartussen zaten enkele zeer interessante partijen!

De leukste pot was wellicht die tussen Rien en Martin. Wat een prachtpartij was dat! Rien is een speler die puur op gevoel speelt. En met dat schaakgevoel is vaak helemaal niks mis! Zo ondervond Martin ook. In een zeer spannend middenspel liet Rien heel slim zijn paard op g5 in staan, om zodoende een zeer gevaarlijke dreiging op het bord te toveren. Martin moest alle zeilen bijzetten om niet in een koningsaanval onder de voet gelopen te worden. Hij vond de juiste verdedigings zetten, niet geheel naar de zin van Rien, die daarop bruut een vol stuk offerde. Dit bleek iets teveel gevraagd. Als hij dat paard terug had gemanouvreerd naar het centrum had een ongelofelijk spannende stelling ontstaan, waarin wit waarschijnlijk beter stond! Nu was het helaas snel over, want de aanval bloedde snel dood.

150915-IMG_20150915_202856

Een ander zeer spannende partij speelden Joey en Reinder. Het was na de opening erg strategisch. Moet die loper nu ingesloten worden of niet? Want dat zou wel weer velden vrijgeven voor Reinder zijn paard. Het paard terugtrekken na het zwarte b5, of in de tegenaanval gaan met een opstoot in het centrum? Joey had lastige opgaves te behappen en kwam hier vaak met het correcte antwoord. Reinder had het echter net iets beter getaxeerd en nam op gegeven het roer over. Joey zijn stukken stonden wat verkeerd opgesteld op de damevleugel waarna Reinder door het midden naar de witte koning vloog. Het schaakmat was niet te voorkomen.

The men in red. Christiaan tegen Ebe.
The men in red. Christiaan tegen Ebe.

Christiaan speelde zijn eerste echte partijen in vele jaren en mocht daarin de degens kruisen met Ebe. Deze partij ging lang redelijk gelijk op, maar het was de pionnen structuur van Christiaan die toch wat aangetast was. Ebe wist handig gebruik te maken van de vele aanknopingspunten en Christiaan wist deze talloze dreigingen niet allemaal te pareren. Toch liet hij zien prima weerstand te kunnen bieden aan onze jeugdleider!

De ratingtoppers die present waren op de club hadden het wat gemakkelijker. Bart kwam niet los met zijn stukken tegen Rob. Hans B wist het wel heel lang vol te houden tegen Job, maar de nederlaag was onafwendbaar. En zo werd er nog 1 andere partij gespeeld deze avond, welke als eerste klaar was. Hans H verslikte zich met zijn eigen witte systeem in de opstelling die Martien koos. Hij werd hiermee opgezadeld met een vervelende penning en toen hij wat probeerde te forceren kwam hem dat prompt op een pionverlies te staan. Er zullen weinig spelers zijn die het al zo vroeg op zouden geven, maar kennelijk had Hans alle vertrouwen in de eindspeltechniek van Martien.

 

https://www.youtube.com/watch?v=yNfcI7QCLM0

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar