Reuzendoder Michel slaat weer toe

Aan de top van de interne competitie lijkt het er steeds meer op dat we al een eerste conclusie kunnen gaan trekken. Clubkampioen Job lijkt het niet te gaan redden om zich tenminste te gaan plaatsen voor de Play-off van het clubkampioenschap 2016-2017. En dat is toch wel een sensatie. En passant werd Job afgelopen dinsdag ook uitgeschakeld in de strijd om het winnen van de topcompetitie.

En wie is de oorzaak van alle ellende voor onze Haarense schaker??? Michel van der Stee! Die Michel is sinds ongeveer het nieuwe kalenderjaar is begonnen in grootse vorm. Niet alleen extern staat hij zijn mannetje, zo won hij laatst n tegen Eindhoven nog voor het eerst in zijn leven van een WGM, ook in de topcompetitie begint hij faam op te bouwen. Na een overwinning eerder tegen Brent, die overigens al zeker is van het winnen van de topcompetitie, won hij deze keer dus van Job. Het was een beetje een rollercoaster partij, zoals je hieronder kunt zien, maar de prestatie is er zeker niet minder om. Klasse Michel!

Michel geeft zelf nog commentaar op zijn partij:

Ik speelde met wit tegen Job en opende met d4 zoals altijd. Maar ja, na d6 toch maar e4 en dan een Pirc spelen met wit. Mijn 11.Pf2 is niet slecht, maar wellicht wat langzaam. Meteen g4 spelen was iets logischer geweest. Na 17…., Db6 is mijn voordeel geheel verdwenen en 18. Ld3 was gewoon een slechte zet, wat ik me onmiddellijk na het spelen ervan realiseerde. Gelukkig speelde Job geen 18….,b4, maar 18….,e5 en ook daarna speelde hij niet de beste zetten, mede door opkomende tijdnood. Na 23…., Pef4 staat wit inmiddels een stuk beter en waarschijnlijk zelfs gewonnen. De rest was simpel.

Zoals duidelijk mag zijn heeft Brent afgelopen dinsdag goede zaken gedaan. Door het verlies van Job is hij zeker van winst in de topcompetitie, en neemt hiermee het stokje weer over van Job. Maar ook in de interne competitie is hij hard aan het uitlopen. Zijn naaste concurrent Martien staat inmiddels op het randje van de magische 150 punten achterstand. De grens waarbuiten Brent zich zonder het spelen van een playoff al clubkampioen mag worden. Martien heeft tot 17 mei de tijd om de marge niet nog verder te laten groeien. Natuurlijk mogen we Job en Hans H ook nog niet helemaal uitsluiten. Als zij van zowel Martien als Brent weten te winnen in de komende anderhalve maand, dan zal een van hen zich alsnog voor de playoff kunnen plaatsen.

Brent won dus van Michel. Michel heeft gevochten als een beest, maar wist uiteindelijk net niet voor een sensatie te zorgen. Hierbij Brent zijn commentaar op de partij:

Bijzonder interessant potje, waar ik denk ik goed uit de opening kwam maar me vervolgens misrekende door e6 van Michel toe te laten. Toen stond ik misschien wel ietsje minder. Daarna stond Michel opeens bijna mat maar wist dit nog net af te wenden met h4 Th3 en Tf3. In deze fase heb ik waarschijnlijk wel een directe winst gemist. Er ontstond een eindspel met 1 pion meer voor mij, waarin ik erg slecht speelde (flinke tijdnood) maar uiteindelijk toch nog wist te winnen. Potje is na te spelen op de site.

En die van Michel:

Brent kwam met de schrik vrij. Wat voor hem een makkelijke avond zou moeten worden bleek doch een stevige breinbreker. De valkuilen werden door beide spelers omzeild. Ik aasde op een remise, maar moest uiteindelijk capituleren. Ik heb mijn huid in ieder geval duur verkocht.

Joey wist knap van Reinder te winnen met zwart, en hij maakte een analyse voor de site:

In de Meierij Cup wist in de losers-cup Niels te winnen van Ebe. Ebe zelf:

In de eerste partij offerde Niels onbedoeld een pion, maar kreeg daar net genoeg initiatief voor terug om de partij in evenwicht te houden (remise).

In de tweede partij koos Ebe (zwart) een verkeerde afwikkeling waardoor bijgevoegde stelling op het bord kwam, zwart aan zet.

NIels-Ebe16

Volgens Fritz is dit volkomen remise. Zwart houdt de paarden aan de koningsvleugel, speelt de pionnen op en ruilt ze af. Zwart kan al zijn pionnen dekken met Kc6 en de witte a en c pion zijn ook zwak. Maar Ebe speelde een paard naar de damevleugel (a4 en c4 zijn mooie velden, zo leek het) en ging vervolgens op de koningsvleugel de mist in.

Rest mij alleen nog te melden dat de uitslagen en standen weer zijn bijgewerkt.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar