Pilot Chess960 (Fischer Random Chess) goed bevallen

Het is dit jaar al vroeg zomer en dat was te merken op de club! De speelzaal was vrijwel leeg! Gelukkig betekende dat niet dat er niet geschaakt werd. Integendeel, het was gezien de vakantietijd en het mooie weer nog best wel druk. Alleen besloten de schakers om hun partijen buiten af te werken, waar het een stuk aangenamer was. Tot het schemerig begon te worden en de muggen hun kans schoon zagen aan hun maaltijd te beginnen. Toen besloten de schakers toch maar naar binnen te komen om daar hun partij af te werken.

Bij Dubbelschaak is er de laatste 4 ronden de mogelijkheid om in plaats van een reguliere partij te spelen, je op te geven voor een heuse Chess960 competitie. Nu is het nog niet zover, maar sommige spelers waren zo enthousiast over dit idee dat ze niet nog 2 weken konden wachten. Roy en Gilion besloten het systeem alvast eens te testen en ze vonden het erg geslaagd.

Het aardige was dat op Twitter diezelfde dag een bericht verscheen over een uitspraak die Aronian ooit eens gedaan heeft over Chess960:

Dus… Het spelen van Chess960 kan een positief effect hebben op je schaak skills!

Wel… Roy en Gilion lieten zien dat het niet gemakkelijk is, want in beide partijen was er al binnen 20 zetten een winnaar:

[div class=”cbreplay”]

[Event “Fisher random 2018”]
[Site “Rembrandt Boxtel”]
[Date “2018.05.08”]
[Round “?”]
[White “Berkelmans, Gillion”]
[Black “van Esch, Roy”]
[Result “1-0”]
[Annotator “van Esch,Roy”]
[Variant “chess 960”]
[SetUp “1”]
[FEN “qnrbbkrn/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/QNRBBKRN w GCgc – 0 1”]
[PlyCount “39”]

1. d4 f6 2. c4 Ng6 3. Ng3 Bf7 4. b3 b6 5. Bc3 Nh4
6. Nd2 c5 7. d5 Bc7 8. Bc2 Bg6 9. e4 e6 10. Bxf6 Nxg2 11. Rxg2 gxf6 12. Qxf6+
Bf7 13. Nf3 Bd8 14. Qh6+ Ke8 15. Qxh7 exd5 16. Ne5 Rf8 17. Nf5 Be7 18. Nxf7
Rxf7 19. Rg8+ Bf8 20. Nd6+ 1-0

[end-div]

[div class=”cbreplay”]

[Event “Fisher Random 2018”]
[Site “Rembrandt Boxtel”]
[Date “2018.05.08”]
[Round “?”]
[White “van Esch, Roy”]
[Black “Berkelmans, Gillion”]
[Result “0-1”]
[Annotator “van Esch,Roy”]
[Variant “chess 960”]
[SetUp “1”]
[FEN “rnbbqnkr/pppppppp/8/8/8/8/PPPPPPPP/RNBBQNKR w HAha – 0 0”]
[PlyCount “34”]

1. d4 e5 2. d5 c6 3. d6 Qe6 4. Qd2 b6 5. Ng3 c5 6.
b3 Nc6 7. Bb2 Ng6 8. c4 Bb7 9. Bc2 Nd4 10. Be4 Bxe4 11. Nxe4 f5 12. Ng3 O-O 13.
e3 f4 14. Ne4 fxe3 15. fxe3 Qg4 16. exd4 Qxe4 17. dxe5 Bg5 0-1

[end-div]

Reguliere interne

De meeste partijen dinsdag werden wel volgens de traditionele regels afgewerkt. Job won van Hans na een lange partij waarin Job oorspronkelijk voordeel had, maar dit onder lichte tijdsdruk en sterk spel van Hans als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Hans vond dat hij de remise wel had verdiend, maar Job zag nog wel mogelijkheden in het eindspel om door te gaan. Het schijnt dat Hans toen maar opgegeven heeft omdat hij het nut van doorspelen niet zag zitten en geen zit had om zo’n eindspel helemaal uit te spelen. Toch is het zo dat ook al staat het na een lange partij gelijk in een eindspel, je natuurlijk nog best mag proberen alsnog aan het langste eind te trekken. Dat hoort er nu eenmaal bij. Dus, uiteindelijk een erg gelukkige overwinning voor Job.

En dat was extra zuur voor Martien, want door de winst van Job en zijn nederlaag tegen Rob staat Martien nu meer dan 150 punten achter Job. Met nog 1 ronde te gaan heeft Job komende dinsdag aan een overwinning voldoende om de titel clubkampioen 2017-2018 te bemachtigen!

Martien verloor dus van Rob. Het was een leuke partij waarin Rob liet zien op zijn vertrouwde manier via sterk manoeuvreer-werk een licht mindere stelling langzaam maar zeker om te buigen naar een betere stelling om vervolgens in de tijdnoodfase hard toe te slaan.

In de topcompetitie speelden Guido en Michel een redelijk saaie remise partij. Met tegengesteld gerokeerde koningen zou je wellicht anders verwachten, maar de stelling was zodanig dichtgeschoven dat de enige aktie in deze partij over de e-lijn te bewonderen was. Maar toen daar eenmaal de torens afgeruild werden werd ook direct tot remise besloten.

Veel leuker schaak werd gespeeld op de lagere borden. Wat te denken van de partij Gregor – Reinder? Het was sowieso erg leuk Gregor weer te zien op de club. En wat een come-back maakte hij! Reinder pakte een vergiftigde pion op g2 en kon een paar zetten later al opgeven omdat het mat liep! Sterk spel Gregor!

Een andere interessante partij was die tussen Teun en Martin. Beide mannen zagen er al een paar weken naar uit om tegen elkaar te strijden. Martin haalde de Kalashnikov  van stal en won hiermee snel een kleine kwaliteit toen Teun zijn paard verdwaald raakte op b6. De partij was hiermee nog lang niet klaar, maar Martin hield Teun wel goed in de houdgreep en gaf hem geen enkele kans meer. Uiteindelijk werd de partij bekroond via een mooie mataanval.
Hiermee lijkt tevens de strijd om het clubkampioenschap tot 1750 beslecht. De playoff Martin – Ebe is onafwendbaar, maar vanwege de jaarlijkse voorjaarsvakantie van Ebe is hij niet in staat de playoff te spelen en gaat de titel dus automatisch naar Martin. Tenzij Ebe natuurlijk besluit zijn vakantie hiervoor te onderbreken…

Matthijs won volgens mij niet voor het eerst dit seizoen van Joey. Joey leek vanuit de opening nog wel initiatief te pakken na een ruil in het centrum waarna hij een sterk paard op b4 kreeg. Maar hij zette niet door. Matthijs nam het initiatief weer over en mocht de partij uiteindelijk verzilveren door Joey mat te zetten na een mooie koningsaanval.

De laatste interne partij werd gespeeld tussen Max en Joop. Joop had niet helemaal zijn dag, want het leek erop dat hij was vergeten dat het schaken was. Hij kwam wat aan de late kant binnen, maar het schaken ging hem niet goed af. Max won nadat Joop een vergiftige pion pakte op a6. Dit kostte hem direct een stuk, wat Max prima had gezien.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar