Pakken slaag op clubavond Dubbelschaak

Dubbelschaak staat in het algemeen toch wel bekend als een gemoedelijke schaakclub. “Plezier, passie en prestatie” staat er op de homepage zelfs te bewonderen. Ik vrees alleen dat afgelopen dinsdag menig schaker weinig plezier heeft beleefd aan zijn optreden in de interne competitie.

Laten we beginnen met de topcompetitie partij Niels – Job.

De stelling hierboven op het bord verscheen na een zet of 10. De partij stortte echter voor Niels al heel snel in en na een zet of 16 konden de stukken al de doos in. De arme Niels werd volledig van het bord getikt, in een pot waar het eigenlijk mis ging door het verzwakkende h3 in combinatie met een tactische grap in het centrum wat teveel houtjes kostte.

Een andere topcompetitie partij werd gespeeld tussen Guido en Martien, en ook hierin ging wit er hard van af.

Guido speelde een ietwat obscuur variantje, maar Martien wist zich prima te herinneren wat er mis was met de witte opzet. De reden dat hij in bovenstaande stelling zo lang had nagedacht over ..,h5!! was dat hij alleen geen flauw idee had hoe dit verder moest. Het is namelijk een pionoffer. Wit kan gewoon op e4 slaan. Toch krijgt zwart goede mogelijkheden op aanvalskansen door direct ..,h4 door te stoten. In een interne partij durfde Martien de gok wel te wagen (je zou zomaar de verkeerde stelling voor ogen hebben en geheel verkeerd tot h5 besluiten) en het betaalde zich uit. Guido vond op een paar momenten niet de juiste zetten en ging er toen hard af. Na 20 zetten was het uit.

De 3de hakpartij van de avond was die tussen Den Died en Roy.

In bovenstaande stelling lijkt alles nog vrij rustig te staan, maar Diederik ontketende al snel een allesvernietigende koningsaanval en Roy kon er geen goed antwoord op vinden. Een puike partij van Den Died, die recent nog zo glorieus inviel in het 1ste externe team.

Gelukkig ook meer degelijke partijen

Gelukkig was het niet alleen dit soort hakwerk, maar werden er ook meer gelijkwaardige partijen gespeeld. Laten we het hierbij niet over de salonremise hebben die Franck en Brent het publiek voorschotelde, daar was niet zo veel aan.

De topcompetitie partij tussen Wil en Rob bijvoorbeeld was een voorbeeldige partij! Voor de omstanders was deze Caro-Kann vaak een moeilijk te begrijpen partij. De een dacht dat Wil lange tijd beter stond, de ander had meer met de zwarte stukken van Rob. In de analyse bleek echter dat, ondanks een moeilijk gepositioneerde dame, Rob gedurende de partij toch het betere van het spel had.

Wil probeerde van alles om het Rob moeilijk te maken, maar de zwarte stelling bleek te degelijk en Wil kon geen stand houden. Een prachtige overwinning van de best scorende Dubbelschaker van het 1ste team!

Bart en Joop speelden een leuke partij.

Iets tegen Joop zijn speelstijl in werden er al vrij vlot veel stukken geruild. Er ontstond uiteindelijk een pionneneindspel waarvan niet helemaal duidelijk was wie er beter stond. Er werd nog van alles geprobeerd door de mannen, maar vermoedelijk was de remise een terechte uitslag.

Tom speelde deze avond tegen Komodo, daar de indeling oneven was. Tom leek het lange tijd moeilijk te hebben, maar hij wist zich toch onder de druk van de PC uit te werken en af te wikkelen naar een eindspel met wellicht een plusje! Tom had echter al veel van zijn tijd nodig gehad om deze stelling te bereiken en dus besloot hij toch maar remise aan te bieden, wat werd aangenomen. Echter… nadat de partij vervolgens voor de fun toch werd uitgespeeld bleek wel dat de PC niet heel sterk was in eindspelen. Maar goed, de remise is genoteerd.

De partij tussen Joey en Rien was lange tijd in balans. Op gegeven moment was Rien echter even niet bij de les toen Joey zijn trukendoos open gooide. Rien ging pardoes mat!

Reinder wist te winnen van Winston, alleen heb ik eigenlijk geen idee hoe dat precies kwam.

In bovenstaande stelling heeft Reinder een pionnetje meer. Een voordeel wat hij wellicht uit heeft gebuid.

Meierij Cup

Er werd ook nog gestreden in de Meierij Cup. Dit keer 2 matches om de Losers Cup. Hans kwam de eerste partij niet door de verdediging van Ebe, nadat hij een truc miste op winst. In de 2de partij kreeg Ebe een miniem openingsvoordeeltje. Hans had namelijk een zwakke pion. Tot Ebe zijn eigen verbazing wist hij deze partij te winnen en schakelde daarmee een grote favoriet op de eindzege uit. Een knappe prestatie!

Nog spannender was de match tussen Teun en Michel. In de 1ste partij werd Michel hard van het bord getimmerd door Teun, die hyperscherp zijn partij opzette.

Michel kreeg dit gewoonweg niet bol gewerkt. In de 2de partij leek Teun de match naar zijn hand te zetten en wist zelfs wat materiaal te winnen. Toen ging echter ineens alles mis en gaf hij in een paar zetten de partij volledig uit handen. Dat werd dus snelschaken, maar daarin mist Teun nog de nodige ervaring. Michel dus door naar de halve finale!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar