“Oneven” Martien houdt Komodo op remise

Afgelopen dinsdag werd bij Dubbelschaak voor het eerst getest of je een oneven schaker kon indelen tegen de schaak computer, welke zo was ingesteld dat die een vergelijkbare rating had dan zijn menselijke tegenstander. In dit geval werd het de wedstrijd Martien – Komodo (2000).

Het idee hierachter moge duidelijk zijn… Op deze manier wordt voorkomen dat er een schaker zonder een partij te spelen weer naar huis kan, omdat hij als oneven is ingedeeld. Dit gebeurt weliswaar maar maximaal 1 keer per jaar, maar het is toch altijd jammer. En duidelijk is ook… Een Komodo met rating van 2000 zet jou niet binnen 20 zetten schaakmat. Andersom overigens ook niet… De ervaring van Martien uit deze partij was dat hij zeker niet het gevoel had dat hij tegen een schaakengine zat te spelen. Op schaaktechnisch vlak dan… Want dan komen we bij toch wel enkele kanttekeningen terecht:

 1. Je tegenstander zal je nooit een drankje aanbieden. En erger nog, Martien kreeg het verwijt van zijn clubgenoten dat hij niet sociaal ook zijn tegenstander wat te drinken aanbood toen hij wat voor zichzelf haalde… Tja.
 2. Het is een instelling die nog wat verbeterd moet worden, maar de PC zette vaak heel erg snel. Hiermee had Martien weinig relax tijd tussendoor.
 3. Gezellig na-analyseren is er niet bij.
 4. Op het einde van de partij had de PC alleen nog een loper, terwijl Martien 2 pionnen had. Die konden echter nooit meer verder komen en dus bood Martien remise aan. Maar wat denk je? Geweigerd! Martien bood bij elke zet remise aan, maar daar was de PC niet van gediend:
  remise
  Maar ja, verder komen was ook niet mogelijk op het bord, dus nog maar eens remise aangeboden. Gaat ie ff zitten dreigen de WL erbij te halen. Ik vermoed niet dat de PC wist dat hij zelf tegen de WL zat te schaken:
  remise3
  En na nog een poging was hij het echt beu:
  remise2
  Gelukkig was het even later 3x dezelfde stelling en dus alsnog remise. Maar toen hoorde Martien niks meer van hem…

Het aardige is dat je voor zo’n partij gebruik maakt van het eboard. Je zit naast de PC met beeldscherm, waarop je kunt zien wat de PC voor zet heeft gespeeld. Die moet je zelf dus ook uitvoeren op het eboard. Maar je speelt dus achter een gewoon schaakbord. Anders was het sowieso natuurlijk niks geweest.

Jammer alleen is dat het nog niet gelukt is tegelijk tegen de PC te spelen EN uit te zenden op het internet, samen met de partij op het andere eboard. Hierover zal nog contact worden opgenomen met DGT, de ontwikkelaar van de eboards/software. De andere partij kon gelukkig wel gewoon getoond worden.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar