Nieuwe interne seizoen van start!

Nieuwe interne seizoen van start!

Het seizoen bij Dubbelschaak is weer begonnen en het resulteerde meteen in een flinke opkomst. Kennelijk heeft de zomervakantie meer dan lang genoeg geduurd en zodoende stonden de Dubbelschakers te popelen om weer te gaan schaken.

Vertraagde Meierij Cup finale gewonnen door Job

Er werd om te beginnen 1 wat afwijkende match gespeeld. Dit was namelijk de vertraagde Meierij Cup finale van het afgelopen seizoen. Deze match ging tussen Job en Hans H en het werd een prachtige finale.

Snelschaken in de kroeg als climax van de Meierij Cup finale!
Snelschaken in de kroeg als climax van de Meierij Cup finale!

In de reguliere partijen gaven de spelers elkaar niet veel toe. Dat wil zeggen… Met de witte stukken waren ze heer en meester en wisten ze in beide potjes de zwartspeler langzaam de duimschroeven aan te draaien. Vooral voor Hans is dit een zeer knappe prestatie, aangezien hij toch duidelijk de underdog was tegen de clubkampioen. Hierna werd het dus snelschaken. Tegen half 1 ’s nachts werd beneden in de kroeg de snelschaakmatch gespeeld. Hierin was echter duidelijk dat het snelle speeltempo niet meer voor Hans besteed is. Hij ging er 2x tamelijk kansloos af en zodoende mag Job volgens mij voor het eerst de Meierij Cup beker in zijn kast thuis zetten! Gefeliciteerd!

Onzekere eerste partijen

Die eerste partij na een lange zomervakantie is altijd wennen. Dat bleek ook wel op diverse borden.

Michel wist het niet bol te werken tegen de vitamine C van Martien
Michel wist het niet bol te werken tegen de vitamine C van Martien

Zo oogde Michel wat onzeker in zijn partij tegen Martien door in zijn eerste zetten ontzettend veel bedenktijd te gebruiken. Deze tijdsinvestering leverde hem echter niet veel op en uiteindelijk in mindere stelling met weinig tijd op de klok werkte een wanhoopsoffer alleen averechts.

Maar dit was nog niets in vergelijking met wat er op de borden van Joop-Joey en Winston-Reinder gebeurde… Beide witspelers gaven namelijk pardoes een volle dame kado in gelijkwaardige of zelfs iets betere stelling!

Martin verloor op tijd
Martin verloor op tijd

Een stukje ongelukkiger verging het Martin. Hij en Hans B maakten er een zeer spannende partij van. In een onvervalste Hollandse opening ging het lang gelijk op, totdat Hans B in een vlaag van verstandsverbijstering zomaar een volle kwaliteit kado deed! Maar toen was de partij nog niet over. Hans deed alsof er niks aan de hand was en vloog met zijn stukken richting de zwarte koning. Martin had zich daar prima uit kunnen redden, als hij zich maar had bedacht dat zijn enigszins curieus opgestelde toren op f6 (daar horen toch paarden te staan? vooral in het Hollands!) juist in de verdediging kon betrekken met Th6! waarmee de hele witte aanval afgeslagen zou zijn. In plaats hiervan gaf hij een kwaliteit terug en bleef een spannende stelling over. In inmiddels flinke tijdnoodfase had Martin de partij fraai kunnen beslissen via de stille loperzet Lb7-a8 om daarmee ruimte te maken voor zijn dame naar b7, waarna Hans niks tegen de dreigingen over de lange diagonaal op zijn koning had kunnen beginnen. Maar het liep nog slechter af voor de Schaakridder. Hij ging door zijn vlag!

Ook Henk had niet zijn avond… Na de opening kwam hij een pion voor te staan tegen Bart. Maar hierna ging het helemaal mis. Henk werd nog tot ver na 1u gespot in Grandcafe Rembrandt om te bedenken waar het nu precies mis ging. Dat belooft een flink herstel volgende week!

Jacques kon het op het eboard niet bolgewerkt krijgen tegen Mark, die juist een bijzonder secuur potje schaak afleverde!

Mark maakte zelf een analyse van de partij, welke hieronder te vinden is.

Toppartij verrassend gewonnen door Brent

Er werd op de eerste speelavond 1 partij gespeeld tussen 2 spelers van 2100+ nivo. Dit leverde een fraaie partij waarop de kansen licht wisselde in de opening.

Brent won knap van Guido
Brent won knap van Guido

Guido leek tegen Brent aardig uit de opening te komen, maar na een onnauwkeurigheidje nam Brent het initiatief over. Dit was echter niet van lange duur, want Guido had een listige opstoot met b2-b4 voorbereid waarna hij toch een duidelijke plus kreeg. Wellicht was het dat hij hierna iets te krampachtig speelde. In lastige stelling voor Brent waarin hij met weinig tijd nog flink wat zetten moest doen, wist Guido niet te profiteren. De partij kantelde wederom en ditmaal definitief. Guido miste in tijdnood een matdreiginkje en dat kostte hem een belangrijke pion alsmede zijn koningsstelling. Met weinig stukken op het bord bleef zijn koning in acuut levensgevaar. Brent wist Guido tot overgave te dwingen na een mooie stille zet, die ondekbaar mat inleidde.

Volgende week mogelijk beslissing over nieuwe schaakstukken!

Dubbelschakers opgelet… Naar alle waarschijnlijkheid worden er volgende week een aantal schaaksets aan jullie gepresenteerd. Het is dan de bedoeling dat we een keuze gaan maken welke we willen gaan gebruiken op de club. Daarom nu al de oproep aan jullie om volgende week aanwezig te zijn! Er volgt tzt uiteraard nog eerst een uitnodiging voor deze tussentijdse meeting via de mail.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar