Nederlands elftal verstoort schaakavondje

Jullie verslaggever / competitieleider is niet zo’n voetbalfan. Hij had daarom ook geen flauw benul van het waarom dat er toch zoveel afmeldingen waren voor de clubavond. Sommige afmeldingen kwamen erg last-minute door… alsof er twijfel was of ze wel of geen zin hadden. Wel… het werd al snel duidelijk toen ik het resterende handjevol schakers sprak in Rembrandt… Het was voetbal. En nu geen Champions League, maar het Nederlands elftal. Kennelijk ging het nog ergens om…. ik dacht dat ze al lang uitgeschakeld waren voor de kwalificatie van dit EK.

Niet alleen dit had impact op de schaakbezetting, ook tijdens het schaken waren de spelers kennelijk druk bezig met het voetbal. Zo leek Winston zijn telefoon zodanig ingesteld dat die telkens van zich liet horen bij een doelpunt van Tsjechië. Wat een kabaal was dat zeg! Hij werd uiteindelijk toch verzocht zijn mobiel in ieder geval stil te zetten. En het heeft gewerkt! Tsjechië heeft daarna ook niet meer gescoord! Helaas was de achterstond te groot geworden om er iets van te maken. Zelfs tegen 10 man.

Ach, wat zullen de schakers blij zijn dat ze hun avondje hobbyen niet hebben laten schieten voor dat fiasco. Nee, er werd ontzettend leuk geschaakt!

20151013_201949

Michel en Job maakten er in hun Meierij Cup match toch 2 spannende potjes van. Michel verloor weliswaar in beide partijen snel een pion, maar hij liet zich er niet door uit het veld slaan en wist in beide partijen op gegeven moment toch compensatie te krijgen. Helaas voor hem was dit uiteindelijk niet genoeg om Job een halfje af te snoepen, maar het waren 2 zeer verdienstelijke partijen!

De andere Meierij Cup match roymartienwas iets spectaculairder. Maar dat heeft dan ook alles met het verschil in speelstijl van de schakers te maken. Martien deinsde er niet voor terug om tegen Roy de complicaties op te zoeken. In de stelling links heeft Martien dankzij wat aktiever stukkenspel een voordeel weten te bereiken. Nu speelde hij echter 23. .., Pc5! Hiermee komen er snel verschillende stukken in te staan en is het lastig voor wit om met een goede reaktie te komen. Na ruilen op c5 bijvoorbeeld ontstaat een vervelende penning op het paard op e3. Martien had berekend dat deze paardzet uiteindelijk de pion op a3 moest opleveren, waarna er een eindspel K+P+3pi tegen K+L+4pi zou ontstaan. Waarschijnlijk klopte die berekening, maar op de manier dat Roy het speelde kwam het net iets minder goed uit voor wit. Hij sloeg namelijk op d5, waarop Martien op b3 sloeg en vervolgens speelde Roy roymartien2Pb6. Er ontstond toen de grappige stelling hier rechts. Een redelijk symmetrische stelling, waarbij degene die aan zet is altijd het voordeel heeft. Dit was nu zeker het geval, want wit bleek stukverlies hier niet te kunnen voorkomen.

In de 2de partij in hun onderlinge ontmoeting nam Roy een gambiet-pion van Martien aan. Hij verloor deze een aantal zetten later terug via een grapje op d5, maar de PC was heel lange tijd toch voor zwart. Toen Martien echter aan een koningsaanval begon bleek het allemaal toch erg lastig te verdedigen. Roy kwam er niet meer uit en verloor de partij eigenlijk kansloos.

Naast deze Meierij Cup matches werden er slechts 4 andere partijen gespeeld.

20151013_212234

Ik moet zeggen dat ik heel erg onder de indruk was van de partij van Joey. Hij wordt taktisch met de week sterker, maar deze partij tegen Bart was hij ook positioneel erg sterk! Op de stelling hierboven is te zien dat Bart een lastige penning heeft op zijn pion op d4. Joey is slim met zijn koning naar f1 gegaan om de druk op de zwarte stelling nog verder te vergroten. Bart kwam er niet uit, en verloor een paar pionnen richting een eindspel met ongelijke lopers. Maar ook dit technisch lastige karwei maakte Joey heel erg sterk uit. Knap gespeeld jongen!

20151013_212245

Reinder leek met wit tegen Ebe nog aardig uit de opening te komen. Maar gaandeweg de avond haalde zwart gelijk spel en langzaam maar zeker wist hij in het voordeel te komen en dit steeds verder uit te bouwen. Erg zeer degelijke partij van Ebe die de partij met een mooi schaakmat op f1 mocht beëindigen van Reinder.

20151013_212248

Hans H speelde met zwart tegen Joop. Toen ik kwam kijken had Hans inmiddels een pion gewonnen en zoals we onze pionnenman kennen geeft hij deze niet zomaar meer weg. Dat moest ook Joop ondervinden en leed hiermee een nederlaag tegen deze ijzersterke tegenstander.

De laatste partij werd gespeeld tussen Winston en Max. De partij was erg snel afgelopen. Ik vermoed, zoals ik in het begin van dit verslag al meldde, dat Winston erg druk was met het voetballen en minder met het schaken. Toen via de telefoonsignalen al snel duidelijk werd dat Nederland met 3-0 achterstond is de partij zeer snel afgelopen. Gelukkig is dat voetbal nu afgelopen en kan Winston volgende week weer een partij gaan winnen!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar