Meierij Cup komt op stoom

Afgelopen dinsdag werden er een aantal mini-matches gespeeld in de Meierij Cup. ¬†Zoals vaker in de voorrondes kan het nivo verschil wat groot zijn, maar dit is zeker geen garantie op succes voor de sterkere schaker. Sterker nog… juist met dit concept heeft de underdog serieuze kansen om voor een sensatie te zorgen.

Ook deze keer was dat beslist mogelijk geweest, maar de toppers kwamen net goed weg. Zo wist Tom tegen Brent in hun 2de partij een knalgewonnen stelling te bereiken. Natuurlijk… Brent speelde Tom in de kaart door de Grandprix Attack van het Siciliaans te gaan spelen, een opening waarvan hij wist dat Tom deze ook weleens gespeeld heeft met wit. Tom bleek inderdaad goed op de hoogte te zijn en kwam minimaal gelijk uit de opening. Brent knalde er toen een kwal tegenaan, maar Tom wist toen zettenlang telkens de enige verdediging te vinden die hem in het voordeel hield. Brent zag niets anders dan nog een kwal te offeren, maar ook dat leverde hem niets op. Het werd uiteindelijk rond middernacht en Tom had nog maar een minuutje op de klok tegen 10 sec voor Brent. Maar met het increment erbij is Brent in zo’n tijdnoodfase op zijn sterkst en hij wist zijn nadeel om te buigen om zelfs nog te winnen.

Ook Rob had het zwaar in een van zijn partijen tegen Reinder. Met minder tijd op de klok wist hij hoegenaamd niks te bereiken in de opening en middenspel. Reinder liet zich totaal niet van de wijs brengen en hij had zeker mogelijkheden om voor een sensatie te gaan zorgen. Maar ook daar kwam Reinder uiteindelijk met te weinig tijd op zijn klok, en dan zijn die 1ste team spelers toch wel erg sterk.

Ook heel erg dichtbij was Gilion, die tegen Franck in de 2de partij met groot voordeel uit de opening wist te komen. Indrukwekkend was dat het Berkelbeest in deze variant beter op de hoogte was van de theorie dan ons Theoriebeest! (de beesten zitten op de achtergrond op onderstaande onscherpe foto te schaken)

20161018_212307

Na nog een klein foutje van Franck moest hij zelfs een kwal inleveren en kwam echt slecht te staan. Maar Gilion kwam ook krapper in zijn tijd, vond in complexe stelling een paar keer niet de beste zet en Franck kreeg tegenkansen via een vrije e-pion. Dit leverde Gilion teveel kopzorgen en uiteindelijk werd tot remise besloten nadat er een dynamisch evenwicht ontstond.

Er werd ook gespeeld in de Hertogjan League. Onverwacht werd daar de grootste verrassing van de avond geleverd door Eric Merx die Wil hard klop gaf! Een een, als ik het goed zeg, Nijlpaard in de Voorhand, bouwde Eric zijn stelling rustig op. Wil koos echter voor een wat dubieuze opstelling door snel met Ld6 te komen, daar waar zijn pion nog op d7 stond. Het leverde hem een zeer krampachtige stelling op waar de toch ongeveer 400 ratingpunten lager ingeschaalde Eric zeer knap gebruik van maakte. Na een felle opstoot op de koningsvleugel werd Wil volledig overrompeld. Een zeer knappe prestatie van Eric die zijn visitekaartje heeft afgegeven!

Iemand anders die een zeer indrukwekkende partij speelde was Bart (op de foto in de achtergrond) tegen Diederik.

20161018_212253

Met zeer creatief spel wist Bart Diederik te dwingen tot het plaatsen van een Bakx paard op h6. Mogelijk heeft hij hier wat aanwijzingen voor gehad, aangezien deze voor Dubbelschakers beroemde Hans Bakx op de foto schuin tegenover hem zat… Dit Bakx-paard liet ook nu zien waarom hij soms zo sterk kan zijn. Zo pareerde het matdreigingen die Bart zeer sluw had opgezet. Zoals vaker raakt deze knol wat in de vergetelheid, maar richting het einde van de partij kwam hij weer van stal en toen bleek dit paard oppermachtig te zijn tegen de pionnenmeerderheid van Bart.
Maar, voor het zover was, had Bart dus een bijzonder gave partij gespeeld en hij moet zeer groot oordeel gehad hebben. Diederik werd echt volledig weggespeeld. Maar juist toen Bart de partij kon gaan binnen harken, ging hij iets te passief spelen en richtte zich iets teveel op dat Bakx paard wat daar toch niks stond te doen op h6. Als hij daarentegen de zwarte koning onder vuur was gaan nemen was het maar de vraag of Diederik het had kunnen redden. Een jammerlijke nederlaag voor Bart, die toch trots mag zijn op zijn partij!

Niet onvermeld mag blijven de uitslag van de partij op de laatste foto op de voorgrond. Diezelfde Hans Bakx wist nu via een andere paardmanoeuvre Michel klein te krijgen. Hoe precies weet ik niet, maar een zeer knappe prestatie was het zeker!

Er werd nog veel meer gespeeld, maar ik heb helaas weinig mee gekregen van alle partijen. Ik heb wel alle uitslagen. Die zijn inmiddels verwerkt en de nieuwe tussenstand in de ladder staat ook online. Hierin zien we dat Job inmiddels een gaatje aan het slaan is met de concurrentie…

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar