Interne competitie online voortgezet

De interne competitie heeft een tijd stil gelegen. Al die tijd is er fanatiek online gesnelschaakt door menig Dubbelschaker. Echter, na de zoveelste verlenging van de lockdown werd de animo om wederom te gaan snelschaken wat minder. Daarom gaan we bij Dubbelschaak nu verder met de interne, maar dan via het online schaken. De bedenktijden zijn nu dus wat korter (25 min + 10s per zet), maar zeker lang genoeg om een serieuze pot te kunnen spelen. Sterker nog, in overleg mogen de spelers de bedenktijden zo lang maken als ze zelf willen.

We gaan dus verder waar we de interne na 6 competitie ronden gestopt waren. En we kijken hoe lang we verder online blijven schaken. Zodra we weer verder mogen in Rembrandt gaan we achter het bord verder met de laddercompetitie met de stand inclusief de verwerking van de online partijen.

Schaken met Teams, ideaal!

Na de herstart verleden week bleek de mix van online schaken samen met een Teams verbinding een gouden greep. We waren plots weer ouderwets verschillende partijen aan het analyseren en lekker aan het kletsen! Dat we daar niet eerder op waren gekomen…

Kraker van de avond

De kraker van de avond werd gespeeld tussen Gilion en Ebe. Er ontstond een eindspel waarvan je zou denken dat die gemakkelijk gewonnen moet zijn voor wit:

De mogelijkheden voor wit zijn niet heel ruim. Sterker nog… er is 1 zet die wint, er is 1 zet die tot remise leidt en alle andere zetten verliezen! Statistisch gezien ziet het er dus niet uit voor Gilion. Wat je met wit in ieder geval niet moet doen is de zwarte koning binnenlaten op d4, dan is het mis. Daarmee zijn de verliezende zetten gemakkelijk uit te sluiten. Dan blijft eigenlijk alleen over h3 en Kd3. Welke zou jij spelen?

Wel… Gilion koos ook de verkeerde, namelijk h3… Dit oh zo belangrijke zetje is juist later van belang om een tempo mee te gaan winnen. Immers na 1. Kd3, Ke6 2. Kd4, Kf6 3. e5+, Ke7 4. Ke4, Ke6 is het zo belangrijk om een tempo te winnen tegen zwart die net de oppositie heeft gepakt. 5. h3 is dan de winnende zet! In de partij werd eerst h3 gespeeld en volgde daarna een soortgelijke zetten volgorde. Echter, zonder een tempo zetje achter de hand te hebben komt je niet verder.

Het lastige aan 1. Kd3 is het doorrekenen van 1. ..,Kf4. Het lijkt er dan namelijk op dat zwart snel pionnen gaat graaien en dan ook gaat lopen. Echter, na 2. Kd4, Kxg4 3. Ke5! gaat zwart niet op tijd zijn. Speel het maar eens na… hij komt welgeteld 1 tempo te kort. Ga dat maar eens doorrekenen met weinig tijd op de klok!

Uitslagen en stand

De uitslagen van afgelopen week zijn hier te vinden: https://www.dubbelschaak97.nl/rokade/C1R7Uitslagen.htm

En de nieuwe stand in de interne competitie hier: https://www.dubbelschaak97.nl/stand-interne-competitie/

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar