Hertogjan League richting climax

Er zijn afgelopen dinsdag weer 3 partijen gespeeld om de Hertogjan League en als de tussenstand erop nageslagen wordt, dan is duidelijk dat het ontzettend spannend gaat worden in de strijd om de 1ste plaats, welke recht geeft om volgend seizoen uit te komen in de Topcompetitie!

Laten we beginnen met Michiel de Aal… Ik laat het woord aan hemzelf over:

Het is spannend in de HJ League en de spelers zijn aan elkaar gewaagd. Deze avond stond Geert – Michel op het programma. We zijn op beider verzoek eerder aangevangen, en voordat de rest van het schaakgezelschap binnen kwam druppelen was er al miserie op het bord. Oordeel zelf.

Zwart speelt op zijn 5e zet  d7.d6. Wit geeft met de Dame schaak op a4. Hmmm . Als compensatie voor het Paard heeft zwart een pion en twee mooie open b- en d-lijnen …..

michelgeertmichelgeert1

Fritz denkt er anders over (+2)  Maar sinds de partij van Brent raak ik daar niet meer zo van onder de indruk. Geert moet nu maar een laten zien wat ie waard is en zijn voordeel proberen uit te buiten. Maar zoals we vaker hebben gezien wil degene die voor staat zijn voordeel niet verliezen en begint passief te schaken. Geert schaakte als een Iraakse tank bestuurder in de Golfoorlog die op zoek was naar “zijn achteruit”.

20160202_205946

Met enig fortuin en na een mooie stelling begon zwart pressie te zetten op de witte koningsvleugel. Er zaten wat truckjes in maar die werden doorzien. Het bleef gevaarlijk met kansen over en weer, maar het (wanhoop)offensief van zwart bracht resultaat. Verdient of niet, de eerste prijs in de HJ league behoort nog tot de mogelijkheden.

De partij is hieronder te vinden:

En zodoende staat Michel met 4 uit 6 gedeeld eerste!

Hans Heijstek is de andere die ook 4 punten heeft, maar hij heeft inmiddels al zijn potjes gespeeld en is daarmee kansloos om 1ste te eindigen.

20160202_205931

Hij kwam gisteren goed weg tegen Tom, die een opgelegde kans liet liggen. Tom:

Ik ben toch te voorzichtig geweest in mijn pot tegen Hans. Wetende hoe nauwkeurig Hans als regel de juiste verdediging vindt, durfde ik op zet 28, na een klein haf uurtje rekenen, de agressieve opstoot f5-f4 niet aan. In plaats daarvan deed ik het degelijke Kf6, maar dat gaf Hans de kans de angel uit de zwarte dreigingen te halen. Maar met de remise was ik niet ontevreden. Het is een van de weinige keren dat ik met zwart behoorlijk tegenspel tegen de bekende Hans-opstelling kreeg!

Hieronder de partij:

De laatste partij in de Hertogjan League was het treffen tussen Ebe en Mari. En ik moet toch wel even kwijt dat ik zwaar onder de indruk ben van de kracht waarmee Mari de altijd zo degelijke Ebe van het bord blies! Dit krijgen zelfs de sterkste Dubbelschakers tegen Ebe niet voor elkaar! In grootse stijl werd Ebe van het bord gecombineerd nadat Ebe zijn rokade had opgegeven door een kleine kwal te winnen via de h-lijn. Hoe dat precies ging weet ik ook niet, maar op gegeven moment stond het als op de foto hieronder:

20160202_205824

Ebe sloeg nu in op b7, maar zijn koning kwam niet los van zijn benarde positie, alwaar Mari hem lastig begon te vallen met zijn dame, waarna er geen houden meer aan was. Een mooie partij voor Mari!

In de topcompetitie werden 2 partijen gespeeld. Rob werd redelijk kansloos van het bord gespeeld, nadat het in de opening eigenlijk al mis ging tegen Brent. Op zet 12 was het kennelijk in hogere zin al uit… Het was een belangrijke overwinning voor Brent, want Rob was een geduchte concurrent in de topcompetitie!

Een heel spannende partij werd gespeeld door Franck en Michel. Michel probeerde theorie te vermijden, maar ook tegen b6 blijkt Franck hele diepe theoretische ideeën te hebben, zelfs inclusief een bestudeerd pionoffer! Michel kon niet anders dan dit offer te accepteren en dan maar te bidden dat hij niet mat werd gezet over de d en e-lijnen, waar Franck zijn toren al had gepositioneerd op de zwarte koning gericht.

20160202_215012

Het was als een wonder dat Michel overeind bleef. Franck wist er niet meer van te maken dan een pionwinst, maar met een overblijvend eindspel met ongelijke lopers bleek al snel dat er weinig meer te halen was. Knap verdedigend werk van Michel!

De langste partij van de avond werd gespeeld door Gilion en Martien. Wat een rollercoaster partij was dat zeg! Bijna 100 zetten en tot half 1 duurde deze partij, waarin beide spelers verschillende keren flink op voordeel stonden. Zie onderstaande stelling een voorbeeld waarin Gilion had kunnen winnen:

gilionmartien
Wit aan zet wint. Zie jij het?

Maar even later miste Martien ook een grote kans. Zie hieronder:

gilionmartien2
Vind de beste zet voor zwart

Zie jij het? In de 30 seconde die Martien had voor deze zet vond hij hem niet. Uiteindelijk ontstond een eindspel met e en h-pion voor zwart tegen de g-pion van Gilion en allebei een toren. Dat eindspel bleek niet te winnen te zijn voor zwart.

Wel… er werd veel meer gespeeld. Teveel om allemaal te behandelen… De uitslagen zijn bijgewerkt en de stand is weer up to date!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar