Hans # vloert Martien…. bijna!

Er werden afgelopen dinsdag leuke partijen gespeeld in Grandcafe Rembrandt. Misschien wel de allerleukste was die tussen Winston en Max. Dit was een zogenaamde Kurzpartie, ofwel een partij die voor de 20ste zet afgelopen is, zonder dat het remise werd. Vaak zijn dit spectaculaire partijen, en zo ook deze. Jullie verslaggever heeft niet heel veel van de partij meegekregen, maar hij zag wel dat Max een vol stuk offerde met ..,Pxg2! Hiermee werd de koningsstelling van Winston helemaal open gereten en het liep hierna dus snel mis. Die Max begint in vorm te komen! Dat wordt nog oppassen voor zijn komende tegenstanders dit seizoen!

Een ander leuk potje werd afgewerkt in de Hertogjan League tussen Geert en Ebe. Beide heren maakten er een taktisch duel van al zo vlak na de opening, met hangende stukken aan beide kanten van het bord.

20160419_204832

Ebe leek wat in de problemen te komen met zijn paard op a5, maar hij had haarfijn berekend dat Geert minimaal net zo grote problemen had met zijn loper op a2. Uiteindelijk volgde er een flinke afwikkeling, waarna er een remise eindspel ontstond. Hierin maakte beide heren geen fouten meer en zodoende werd het remise.

Een van de degelijkere partijen van de avond werd gespeeld door Joey en Christiaan. Zo’n beetje tot de 25ste zet was de partij aardig in evenwicht. Vanuit een Konings Indische opening volgde er in het middenspel een overgang naar een Benoni achtige stelling. Na een handig tijdelijk pionoffer van Christiaan op de damevleugel kon hij zelfs in het voordeel komen, als hij maar met het paard op d5 had teruggeslagen in plaats van met de loper. Nu bleef de stelling nog altijd gelijk, maar in steeds groter wordende tijdnood voor Christiaan waren de complicaties op gegeven moment niet meer te overzien. Joey nam langzaam maar zeker steeds meer de touwtjes in handen en speelde het zeer solide uit.

Al met al kan jullie verslaggever niet anders concluderen als dat die jeugd van ons steeds beter schaak aan het laten zien zijn. Ze groeien ontzettend en dat is heel erg leuk om te zien! Chapeau!

Een ander aantrekkelijk potje werd gespeeld door Martien en Hans #. Hans haalde deze keer een semi-slaaf van stal, welke Martien hardhandig aan wilde pakken. Maar Hans liet  blijken niet onder de indruk te zijn en kwam met ijzersterk spel lange tijd in het voordeel. Hij had zijn partij waarschijnlijk kunnen bekronen als hij in onderstaande stelling de zet ..,Pb5! had gespeeld.

hans

Deze zet neemt de pion op d4 onder vuur en als Martien die dekt (wat haast wel moet), dan volgt ..,Pc3! met een geweldige aanval die waarschijnlijk niet te houden was geweest voor Martien. In de analyse achteraf kwamen we er in ieder geval niet uit voor wit. Nadat Hans op c4 besloot te ruilen kwam Martien ineens in het voordeel. In onderstaande stelling speelde Hans in opgelopen tijdnood de zet ..,Txf3, maar Martien overzag het “lek” in deze zet en sloeg die er gewoon af met zijn dame!

hans2

Als zwart die namelijk terug zou slaan met zijn loper is het schaakmat op e6.

In een erg eenzijdige partij was Rob duidelijk de sterkere tegen Michel E. Michel, die om 19u de indeling op deze site zag verschijnen en zag dat hij tegen Rob mocht aantreden, besloot direct tot het voeren van een psychologische oorlog. Hij stelde namelijk nog maar eens aan de kaak niet onder de indruk te zijn van Rob zijn spel de afgelopen tijd.

20160419_213916

Maar wie bovenstaande stelling na een tijdje op het bord zag (met name ook die witte pion op a6), begreep al snel dat deze psychologische oorlogsvoering als een boomerang terug kwam. Die arme Michel kreeg een koekje van eigen deeg en werd hardhandig van het bord gezet!

De pechvogel van de avond was deze keer Job. En dat is iets wat we niet vaak bij hem zien, meestal namelijk weet hij partijen juist in de slotfase naar zijn hand te zetten. Maar nee, deze keer was het net andersom. De gelukkige was Niels, die hiermee toch wederom weet te verrassen! Na de opening leek Niels aanvankelijk nog een leuk initiatief te krijgen op de koningsvleugel. De koningen waren tegengesteld gerokeerd en als wit dan die zwarte koningsstelling op de damevleugel weet open te rijten, dan lijkt er doorgaans stront aan de knikker te zijn. Maar Job had het allemaal prima gezien. Niels kon weinig bereiken en moest lijdzaam toezien hoe Job zijn stelling steeds verder kon verbeteren. In computertermen heeft het lange tijd -3 gestaan. Knap van Niels dat hij dit nadeel niet verder op liet lopen. Inmiddels waren beide heren in flinke tijdnood beland en toen ontstond onderstaande stelling:

job

Met zwart aan zet sloeg job hier nu op h4: 40. ..,Txh4. Een sterke zet, want na 41. Dxh4 staat de loper op f5 in. Maar hier zag Job ineens spoken. Hij dacht dat na 41. .,Txf5 (41. ..,Lxf5 zou meteen mat zijn op d8) 42. Dd8+ grote problemen zou opleveren. Maar hij miste de zet 42. ..,Le8 die alles bij elkaar houdt. In een flits besloot hij 41. ..,Te7+ te spelen, maar leverde hiermee meteen al zijn voordeel in toen Niels 42. Le6 speelde. Een zet later werd er tot remise besloten en kwam Niels dus erg fortuinlijk weg.

Achterin de zaal, een beetje uit het zicht van de meeste schakers, speelden ook Reinder en Tom nog. Nadat Reinder de partij lang knap in balans wist te houden vergaloppeerde hij zich in het middenspel. Tom kreeg een sterk loperpaar in handen en hiermee wist hij Reinder zijn stelling gemakkelijk op te rollen.

Volgende week naast interne ook snelschaken!

Volgende week dinsdag is de dinsdag voor Koningsdag. Rembrandt is dan gewoon open en last minute is er besloten om dan, voor de liefhebbers, een snelschaaktoernooitje te houden. Bedenktijd is 10 min pppp. Als je hieraan meedoet wordt je vrijgesteld van de interne competitie. Maar je mag ook gewoon voor de interne/topcompetitie/Hertogjan League spelen. De keuze is reuze!

Geef alleen wel even door aan jullie competitieleider ¬†waar je aan mee wilt doen…

 

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar