Franck vloert Martien in kwartfinale Meierij Cup

Het wordt langzaam aan lente en dat betekent ook dat het seizoen inmiddels een heel eind op weg is. Voor de Meierij Cup betekent dat, dat de ontzettend spannende knock-out fase wordt ingegaan. Afgelopen dinsdag werden de eerste partijen hierin gespeeld. Een in de hoofdronde, maar ook in de losers-cup werd een match afgewerkt.

In de hoofdronde kon Martien het niet bolwerken tegen Franck. Franck speelde zoals gewoonlijk snel, maar ook nog eens zeer sterk. Iets wat in de Meierij Cup een ontzettend sterk wapen is. In de eerste partij kwam een van de spannendste varianten van de Najdorf op het bord, de Polugaevsky! Analyse van Franck hieronder toont aan dat het een heel complexe variant is, gezien de springende evaluatie van de stelling gedurende de partij. Franck maakte op de 31ste zet nog wel een grote blunder, maar de in grote tijdnood verkerende Martien overzag de directe winst.
In de 2de partij was het lang heel spannend, alhoewel beide spelers daarin toch het gevoel hadden dat zwart (Franck) het telkens voor het zeggen had. Ook in deze partij had Martien op 1 moment duidelijk in het voordeel kunnen komen na een foutje van Franck, maar ook dit werd door beide spelers overzien. Uiteindelijk won ook Franck deze partij overtuigend.

In de losers cup was Roy duidelijk de betere speler tegen Reinder. Voor het publiek waren het 2 zeer aantrekkelijke partijen waarin van alles gebeurde. Het waren echter toch kostbare fouten van Reinder die plots het voordeel flink naar de kant van Roy deden verschuiven.

20160308_210522In de interne competitie speelde Mark 20160308_210249een knotsgekke aanvalspartij tegen Gregor. Mark heeft hier een analyse van gemaakt die je beslist na moet spelen. Waar het volgens mij mis ging was dat Gregor iets te thematisch speelde door een flankaanval van Mark te beantwoorden met een aktie in het centrum. Heel vaak werkt dit prima, maar in dit geval werkte het alleen maar averechts en blies Gregor zijn eigen stelling op, waardoor hij al snel zo goed als verloren stond. Creatief verdedigingswerk maakte nog dat Gregor de partij lang kon rekken, maar de uitslag kwam voor Mark niet meer in gevaar.

20160308_210147Een bizarre partij werd gespeeld door 20160308_210232Joey en zijn “meester” Ebe. Ebe beging in de opening een lelijke misser en gaf zomaar een vol stuk weg via een stap-2 combinatie. Gelukkig kreeg hij nog wel wat compensatie door een octopus die hij op d3 kreeg. Duidelijk was dat Joey ondanks de materiële voorsprong geen grip op de partij kon krijgen. Op gegeven moment won Ebe zijn eerder weggegeven materiaal terug en ontstond op gegeven moment de stelling die hieronder staat. De vraag die Ebe hierover stelt is: In de bijgevoegde stelling is zwart aan zet. Durf je 35.  .. f3+ 36. Kg1 g3 te spelen? Dan slaat wit waarschijnlijk op d3 en wat doe je dan?

Joey-Ebe

Het antwoord: Ik had wel het gevoel dat het goed was, maar kreeg het niet uitgerekend. (Ik speelde Te2+ en dat won ook.) Het blijkt inderdaad te kunnen: na 37. Pd3x volgt Te7! en wit moet materiaal geven voor de pionnen. Na 37. Td3x volgt gewoon f2+ en mat in 14.

Vooral die laatste opmerking is natuurlijk geniaal: gewoon f2+ en mat in 14…. wie zou dat nu niet zien?

20160308_210218Het was wel de avond van de gekke 20160308_210508partijen, want ohohoh, die partij tussen Michel en Christiaan. De partij leek een walkover te gaan worden voor Michel. Van Christiaan weet iedereen dat hij ontzettend snel aan het leren is en dat zien we ook aan zijn klassering in de interne competitie stand. Maar ja, als je het goed doet, dan kom je hoger te staan en kom je op gegeven moment de subtoppers tegen. En Michel begon sterk want plaatste voor de verandering een correct stukoffer dat hem levensgevaarlijke compensatie opleverde. In de complicaties die volgde overzag Michel echter dat zijn dame gevangen kon worden. Dit had Christiaan wel gezien en zodoende werd het toch nog spannend! Maar Michel had voor die dame toch nog genoeg materiële compensatie en wist uiteindelijk, gelukkig voor hem, toch nog te winnen!

20160308_210210In de Hertogjan League kwam Gilion met een blauw oog weg tegen Tom. Richting het einde van de partij, waarin Tom volgens mij al lang een gezonde pion voor stond, had hij een levensgevaarlijke koningsaanval opgebouwd. In de Dubbelschaak app-groep hebben we die stelling allemaal mogen aanschouwen en inderdaad, de winst was wel heel erg dichtbij voor 20160308_210159Tom. Maar zoals gezegd… Gilion kwam er met een blauw ook van af.

De toppartij van de interne competitie werd gespeeld door Brent en Hans #. Brent had wit en kon veel druk uitoefenen op een verzwakte pion van Hans op d6. Het leek allemaal daarom te draaien, en daarom verraste het me dat Hans snel ten onder ging aan een koningsaanval. Waarschijnlijk had Brent een geniale schijnbeweging gemaakt, waardoor Hans en zijn fans, helemaal niet doorhadden waar het hem nu eigenlijk om te doen was deze partij. De zwarte koning! En zodoende: 1-0.

De uitslagen en standen zijn weer bijgewerkt. Volgende week is de laatste reguliere ronde van de Topcompetitie en Hertogjan League. Dat belooft dus weer een drukke avond te gaan worden!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar