Ebe (tot 1750) en Max (tot 1400) nieuwe clubkampioenen!

De spannendste ronde van de interne competitie was wellicht wel afgelopen dinsdag. Het was namelijk de laatste ronde voor de playoffs die uitsluitsel moeten gaan geven voor wie de nieuwe clubkampioenen gaan worden. En het was spannend in alle categorie├źn!

Zo’n beetje elke Dubbelschaker is inmiddels wel op de hoogte van de 150-punten regel vermoed ik. Dit is de maximale marge die er tussen 2 spelers mag zitten om de runner up via een playoff nog kans te geven op het kampioenschap. Als de marge groter wordt dan is de hoogst geplaatste automatisch clubkampioen.

In de strijd om het algemene clubkampioenschap gaat er een playoff komen. Brent speelde voor de topcompetitie en liet in feite aan Rob en Martien over wie er zich als nummer 2 zou plaatsen. Nu kwam het indelingsprogramma echter niet met de verwachte indeling Rob – Martien, maar beide mannen mochten tegen resp Ebe en Christiaan! Hiermee werden de kansen voor Martien op een playoff direct gedecimeerd. Voor Rob was het wel noodzakelijk te winnen en dat is tegen Ebe toch nooit zomaar gedaan! Sterker… zoals in de DS WhatsApp groep te lezen was, had Ebe richting het eindspel grote kansen op winnend voordeel! Het taktische trucje werd echter gemist en in tijdnood was Rob duidelijk de sterkere. Hiermee bleef hij binnen de 150 punten van Brent en speelt hij vanaf dinsdag om de playoff om het clubkampioenschap!

Het clubkampioenschap tot 1750 is gewonnen door Ebe, zonder een playoff te hoeven spelen! Hij was in strijd met Christiaan en had voorafgaand aan afgelopen dinsdag al een comfortabele 250 punten voorsprong. De enige manier voor Christiaan om die playoff te halen was om te winnen van Martien en dan moest Ebe verliezen van Rob. Wel, dat laatste gebeurde, maar winnen van Martien was voor Christiaan iets teveel gevraagd. Ondanks een zeer gedegen opening van Christiaan bleef Martien de wat vervlakkend ogende opening toch taktisch houden. Een pionoffer werd door Christiaan later waarschijnlijk onterecht aangenomen, want hij kwam er daarna niet meer aan te pas. Maar Ebe is een gewaarschuwd man voor het komende seizoen met de talenten Joey en Christiaan die maar al te graag deze titel willen overnemen!

Sinds dit seizoen hebben we ook een clubkampioenschap tot 1400. De eerste editie is een prooi geworden voor Max, die in een rechtstreeks duel af wist te rekenen met Joop. De competitie leider had vooraf aan de partij nog even uitgelegd hoe de zaken er precies voor stonden voor de mannen die juist een ronde voor de playoff tegen elkaar ingedeeld werden. De situatie: Bij winst voor Max zou hij direct clubkampioen worden. Bij remise werd het een playoff waarbij Max boven Joop zou eindigen in de ranking en dus voordeel in de playoff zou hebben. Bij winst voor Joop zou Joop boven Max eindigen wat juist hem een voordeel in de playoff zou geven.
De CL had een beetje spijt dat hij deze uitleg gaf, want het legde duidelijk wat druk neer bij Joop die pardoes in de opening veel materiaal moest geven (we zouden toch eens een training sessie aan openingen moeten besteden, want in het Italiaanse 2-paardenspel mag je gewoon niet op d5 terug slaan met je paard. En juist die zet wordt ieder seizoen veelvuldig gespeeld door onze zwartspelers.)
Maar Joop zou Joop niet zijn als hij via een listig zetje (..,Lg7!!) zomaar een stuk terug won en met het loperpaar in handen leek de playoff toch binnen bereik! Maar de hoop was er maar voor even, want Max wist slim zijn paard te ruilen voor een van de zwarte lopers waarna het torenpaar van Max veel te sterk was. De eindzet van Max was een briljante! Een goede overwinning en een mooi kampioenschap voor Max.

Ebe en Max, van harte gefeliciteerd met jullie clubkampioenschap!

En we zijn nog zeker niet klaar. De interne competitie loopt gewoon door en tegelijk gaan Brent en Rob strijden in de playoff om het algemene clubkampioenschap! We hopen dinsdag daarom ook weer op een grote toeloop!

Ter volledigheid hieronder nog de stand in de interne:

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar