Dubbelschakers eren Jacques met spectaculaire partijen

De start van 2016 was toch bedroefd, met het overlijden van Jacques op maandag 4 januari. Hier is voor aanvang van de interne competitie ronde nog uitgebreid bij stil gestaan en is er ook een minuut stilte genomen.
Al met al was iedereen het er toch over eens dat Jacques een echte liefhebber van het schaakspelletje was. De uitslag boeide hem niet zo, als het maar een leuke partij was.

Wel… met dat in het achterhoofd is het vervolgens toch aardig los gegaan op verschillende schaakborden. Wat te denken van de partij tussen Michel en Roy! Wat een beestachtig duel was dat. Er werd aardig wat materiaal geofferd voor wat vage compensatie door Roy, maar die leek zich weinig druk te maken over een toren minder.

20160105_205317

De witte koning stond immers wat verlaten van zijn onderdanen en dat gaf Roy volop reden de beuk erin te gooien. Toen Michel zich liet verleiden tot het passieve h2-h3 meende Roy zijn kans schoon te zien en pakte die pion er gewoon af met zijn loper. Michel schrok zich een hoedje! Maar na enig rekenwerk bespeurde hij toch een klein lek in de combinatie van Roy. Immers… nadat Michel de loper pakte, Roy vervolgens een zwarte loper pende over de g-lijn zette Michel heel slim gewoon zijn koning aan de kant. Roy graaide de loper van het bord, maar nog voordat hij de klok indrukte bemerkte hij ook het lek… Pf8 vork op koning en toren op g6. Een geweldig gevecht.

Een ander zeer enerverende partij werd gespeeld tussen Martien en Niels. Als dat geen spektakel was! Martien leek in een KoningsIndische partij in het middenspel groot voordeel te pakken door een ogenschijnlijk allesvernietigende koningsaanval op te zetten. Maar Niels deed alsof er niks aan de hand was, en deed het tegenovergestelde aan de andere kant van het bord waar Martien lang gerokeerd had.

20160105_215406

Via een onhandige zet van Martien, die een pion won, maar de aanval eigenlijk lam legde, lag het initiatief ineens bij Niels. Voor beide heren was de bedenktijd zo’n beetje verstreken en dus moesten zij het doen met 30 seconde op de klok per zet. En hierin liet Niels zien taktisch ontzettend sterk te zijn. Niet alleen graaide hij een volle loper onder Martiens neus vandaan, daar kwam even later ook nog een kwaliteit bij! Met een toren achter zou je denken dat Martien het wel op zou geven. Welnee! Martien hoopte op een eindspel K+2T tegen K+T, waarvan hij hoopte dat dit nog niet zo gemakkelijk gewonnen was. Wel… dit eindspel kwam op het bord, maar het bleek erg gemakkelijk gewonnen te zijn. Niels liet zien dit kunstje met zijn ogen dicht te kunnen klaren en daarmee boekte hij een zeer knappe overwinning!

Voor nog meer spektakel moet ik eerst even onderstaande foto laten zien:

dakgoot

En dan volgt nu een analyse van Guido over zijn partij tegen Het Berkelbeest!

20160105_205301

Maar hiermee was het allemaal nog lang niet gedaan. Mari speelde om de Hertogjan League een zeer leuk potje tegen Tom en ik vind het heel knap dat Tom zich nog los heeft weten te weken uit die ellende waarin Mari hem had doen belanden. In het middenspel leek het namelijk helemaal fout te gaan voor Tom op veld f5.

20160105_205256_001

Mari offerde daar zeer slim een pion en wist toen via allerlei penningen de druk op datzelfde veld steeds verder te vergroten, waarna een koningsaanval de puike witte partij leek te gaan verzilveren. Maar dat gebeurde niet… Uiteindelijk stond er remise genoteerd en dus moet Tom op miraculeuze wijze zich bevrijd hebben.

Niet zozeer wat betreft partij, maar wel qua uitslag was de partij Michel tegen Brent. Michel worstelt al langere tijd met wat gebrek aan zelfvertrouwen, doordat hij een gewonnen stelling nog wel eens uit zijn vingers liet glippen. Wel… daar was afgelopen dinsdag geen sprake van. De PC is nooit heel erg onder de indruk geweest dat Michel zo goed heeft gestaan, maar gewone clubschakers als wij zagen toch wel dat Michel de druk er aardig op had staan bij Brent, die ook veel tijd moest investeren om de beste zetten te vinden. Maar Michel bleef rustig zijn voordeeltje vasthouden tot het moment dat Brent een enorme bok schoot en daarmee in 1 klap verloren kwam te staan. Een knap staaltje van Michels handelsmerk…. douwen douwen en verder douwen!

Er waren nog heel wat meer potjes. Teveel om allemaal te benoemen. Wel heb ik de uitslagen… deze zijn hier te vinden, alsmede de tussenstand om het clubkampioenschap.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar