Dinsdag 23 februari: Daverende sensatie: Ebe gooit Gilion uit de strijd om de LosersCup!

Afgelopen dinsdag was het wel erg rustig op de clubavond. Onze matadoren vertoefden in een ver land, of minder ver, of hadden geen zin, of waren naar het voetbal aan het kijken. Hoe dan ook kwamen we na een late herindeling maar tot 4 potten schaak, waarvan 50% – en dat is een record – live via de E-borden thuis was te bewonderen. Of dat voldoende concurrentie was voor de voetbalkijkers, dat is Maurice de Kat nu nog steeds aan het uitzoeken …

Op de E-borden won Hans# van Christiaan en Gregor van Max.

Christiaan behandelt de opening als regel best goed. Na 10 zetten was er nog niks aan de hand. De witte stukken stonden op de juiste plekken en alles was nog mogelijk. Maar toen ruilde wit de zwarte loper op g6 en kwam de h-lijn open, terwijl Hans nog niet had gerokeerd en toen Christiaan even niet oplette, was hij daar zo maar een pion kwijt. Dat is voor Hans al meer dan genoeg, maar toen Chistiaan even later wat onnauwkeurig verdedigde en met de verkeerde pion terugpakte op b4, kreeg Hans wel erg veel ruimte en werd de zwarte aanval overweldigend. Op de 36e zet zag Christiaan dat ook in en gaf hij op.

Ook Max opende goed en kreeg zelfs een klein voordeel, tot hij op zet 10 veel te enthousiast d4 speelde met de koning nog in het centrum. Dat kon de witte stelling niet hebben, pion e4 werd zwak en ging verloren en met de koning nog steeds in het midden kostte dat via een paardvork pardoes de witte dame. Enkele zetten later zette Gregor de arme witte koning, die was uitgeweken naar f3, bekwaam mat …
Volgende keer eerst even rokeren Max, voordat het centrum open gaat, dan ziet de partij er heel anders uit!

Reinder won van Joop. Ook deze partij ging aanvankelijk gelijk op, tot Joop een pion weggaf. Dat leverde Reinder uiteraard voordeel op. Hij verziverde dat door zijn toren tegen een paard te geven, om vervolgens met een familieschaakje de geïnvesteerde toren terug te winnen. Goed gezien en met deze stukwinst was de partij uiteraard beslist.

De belangrijkste ontmoeting van de avond betrof niet minder dan de kwartfinale voor de Loserscup van de Meierijbeker en daar stond dus veel op het spel!

Gilion mocht in deze mini-match met de witte stukken beginnen en we laten hem zelf aan het woord:

“Na twee behoorlijk dikke nullen speelde Ebe voor de derde keer Hollands tegen Gilion. Nu volgde op de 2e zet Lg5, op advies van enkele 2100+leden. Gilion had blijkbaar de opening nog niet helemaal bestudeerd, maar de pionnen structuur van zwart bestond uit drie groepjes wat wit kansen gaf. Uiteindelijk ging de zwarte a-pion verloren en kwam wit veel beter te staan. Bij opkomende tijdnood ruilde wit ten onrechte zijn sterke loper tegen het mindere paard en ontstond een toreneindspel met een vrije a-pion en allebei een f, g en h-pion. De witte toren stond naast de a-pion en zwart zou zijn toren van b3 op a3 achter de pion zetten en met de koning weg van schaakjes is dat remise. Gilion bedoelde vervolgens toren c4, maar zag tot zijn ontsteltenis dat hij met toren b4 zijn toren inzette. Zo natriumrijk heeft hij en hebben wij het nog nooit gegeten. De directe herkansing werd een remise, waardoor Ebe door gaat naar de halve finale van de felbevochten Loserscup!”

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar