Carlsen – Karjakin bij Dubbelschaak!

Het WK schaken is aan de gang en het verhaal van dit moment is dat het wereldkampioen Carlsen niet lukt om tot in 2 partijen toe een duidelijk betere stelling in winst om te zetten. Job voelt zich een beetje als deze arme Carlsen. De laatste 3 partijen kwam hij telkens goed te staan, maar zijn tegenstanders Rob, Tom Verhoeven en nu Martien, weten telkens met remise weg te komen.

In de partij van afgelopen dinsdag had Martien vlak na de opening nog een iets betere stelling, maar nadat hij op c5 sloeg en daarna gedwongen was de dames te ruilen belandde hij in een duidelijk mindere stelling. Het lukte Job echter niet de stelling af te maken, alhoewel hij daartoe op zet 29¬†toch wel een zeer goede kans voor kreeg als hij ..,Ta5 had gedaan.¬†Maar goed, hij miste em en Martien mocht doorgaan de stelling te houden. Hij hield keurig stand en mocht zelfs weer ruiken aan een vol punt toen Job een grote blunder maakte. Maar dat zat er toch net niet in en dat zou ook zeer onverdiend zijn geweest. Job had het op zet 40 ook kunnen slaan op b2. In dat geval was er een eindspel ontstaan waarin wit 2 paarden heeft en zwart het moet doen met 2 pionnen. Het is te winnen, maar ontzettend moeilijk. Iets gemakkelijk is het om het te winnen als zwart maar 1 pion heeft. Voor de duidelijkheid… Alleen met 2 paarden kun je je tegenstander nooit mat zetten. Je moet de zwarte koning namelijk eerst “pat” zetten met alleen 1 paard en je koning. Het andere paard blokkeert de zwarte pion en die gaat pas zetten op het moment dat de zwarte koning pat staat. In dat geval moet de pion namelijk gaan lopen en kun je met je paard het schaakmat gaan opzoeken. Probeer het zelf maar eens door op deze link te klikken. De computer zal zijn best doen zich niet zomaar mat te laten zetten. Wie lukt het? Graag zou ik dan de partij van je krijgen, dan plaats ik hem op de site! Wie zijn tegenstander mat krijgt in het minst aantal zetten krijgt een biertje van me! (Hoe krijg je de partij bij mij: klik op “pgn” als je hebt gewonnen en mail dat bestand naar me toe)

Omdat er 2 teams voor de avondcompetitie speelden was het verder niet heel erg druk. Franck en Brent speelden een snelle remise nadat het er in de opening nog wel even heel spannend uit zag.

20161115_204717

Wil en Niels speelden om de Meierij Cup. Alhoewel ik weinig inhoudelijks van de partij heb meegekregen was het toch een heel spannende match waarin beiden 1 keer wisten te winnen.

Patrick en Bart speelden een erg leuke partij.

20161115_204720

Het was een spannende partij waarin Patrick op f7 een pion sloeg, maar hiervoor een centrum pion moest terug geven. De partij bleef daarna tot het eind in balans en dus was remise hier een terechte uitslag.

Verder won Christiaan van Winston en ook in de Meierij Cup was Hans # met 2-0 te sterk voor Reinder.

Joop wint van Komodo!

En natuurlijk niet te vergeten… Joop was eigenlijk oneven deze partij, maar hij mocht spelen tegen de PC, die ingesteld op zijn eigen speelnivo. Alhoewel… Het bleek dat de PC rating van 1200 toch een heel stukje onder het nivo van Joop zelf zat. Joop overrompelde de computer probleemloos en maakte een sterk punt! Al met al was Joop ook wel enthousiast om zo een partij te spelen, daar waar hij anders als oneven zonder te spelen weer naar huis had kunnen gaan…

Verslagen van de avondcompetitie volgen snel!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar