Brent pakt koppositie na overtuigende winst op Job

Dinsdag gingen bij Dubbelschaak de Topcompetitie en Hertogjan League van start. Dit trok meteen aardig wat mensen naar de club en zodoende was de bovenzaal van Rembrandt goed gevuld.

Laten we beginnen bij de “Klapperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr van de week”! Brent was erg gebrand op een goed resultaat tegen Job, nadat de vorige paar ontmoetingen in een nederlaag uitliepen.

20150922_232623

En Brent zijn gedrevenheid werd rijkelijk beloond! Job kreeg een voor hem onbekende opzet in de Pirc tegen en zag zich al snel genoodzaakt 6 van zijn 8 pionnen op de 6de rij te zetten. Brent was inmiddels al grotendeels ontwikkeld en derhalve was de thematische opstot e4-e5! al vroeg in de partij in zekere zin winnend. Zie hieronder de partij met analyse van Brent:

Een fraaie overwinning dus, die Brent en passant de koppositie in de interne ladder opleverde!

Franck wist in de topcompetitie ook een mooie overwinning te boeken op Martien.

20150922_204613

Vanuit een Grunfeld Indische verdediging ging het lang erg gelijk op, alhoewel Franck wel ergens een kans op groot voordeel miste, to onderstaande stelling bereikt werd. Martien, die inmiddels in flinke tijdnood beland was, miste hier de beste zet, wat het verschil tussen remise of verlies betekende.

De 3de partij in de topcompetitie tussen Michel S en Wil had ook een winnaar op moeten leveren. Michel speelde een recentelijk zeer populaire variant tegen het Grunfeld van Wil. Mede dankzij betere openingskennis won Michel een pion en bereikte hiermee een comfortabele pionnenmeerderheid op de damevleugel. Maar Wil gaf niet zomaar gewonnen. Hij bleef aan de witte pionnen “hangen” en op gegeven moment overzag Michel dat Wil de pion terug kon winnen. Hierna was er weinig meer om voor te strijden en werd dus voor de remise getekend.

In de Hertogjan League (vernoemd naar de Jupiler league in het voetbal als zijnde de eerste klasse, ofwel subtop competitie, maar natuurlijk aangepast naar het lekkere pils dat in Rembrandt geschonken wordt) speelt dit seizoen een gastspeler mee. En dat is niemand minder dan Mari van Ooijen. Mari mocht de eerste partij aantreden tegen Geert en hij liet in deze partij zien toch wel een niveautje beter te zijn dan de Dubbelschaker. Maar ja, Geert speelt de laatste decennia al niet anders dan met de zwarte stukken en dus zal hij het toch als lastig hebben ervaren om nu met wit te moeten spelen. Hoe Mari precies won weet ik niet, maar op gegeven stond er een zwarte toren op de onderste rij en Geert miste er een. Toen Mari de witte stukken ook nog eens lastig ging vallen met een paard naar g4 gaf Geert zich maar gewonnen.

Een heel bizarre partij werd gespeeld op het eboard door Michel E en Gilion. Michel speelde zoals wel vaker wat blufpoker… Deze keer presteerde michelgilionhij het om zijn loper naar b5 te zetten. Gilion een half uur nadenken, er zat immers .., Da5+ in de stelling. Ter illustratie heb ik het diagram links toegevoegd. De enige manier om de loper te dekken en via Pc3. Maar dat paard staat daar toch ongedekt? Ja, dat zag Gilion ook wel, maar hij was bang dat na Dxc3. Ld2, Db2 zijn dame daar in de problemen zou geraken. Analyse achteraf liet zien dat zwart zijn dame gemakkelijk kon redden en zodoende werd door deze blufaktie van Michel de basis voor de overwinning gelegd. Immers, nadat de partij in het vervolg redelijk gelijk, tot iets beter voor Gilion op ging, raakte de tijd toch op. In de eindstelling rechts kreeg G michelgilion1niet beoordeeld of hij nu naar voren of achter moest met zijn koning, en in plaats van deze gewonnen stelling in winst om te zetten (wel via het terugspelen van zijn koning dan!) ging hij nu door zijn vlag.

De laatste partij in de Hertogjan League werd een prooi voor Tom. Tom wist met zwart tegen Roy al snel op een voordeeltje te bogen, maar het verzet van Roy was groot. Hij ontliep een paar gemene valkuilen van Tom, maar kon uiteindelijk een verlies toch niet voorkomen.

Ook voor de interne competitie werden er nog een aantal partijen gespeeld. Winston boekte naar zijn eigen opluchting eindelijk een overwinning. Zijn tegenstander Joop echter lijkt in een vormdipje te geraken, want hij zag wederom een puike stelling om zeep geholpen worden door eigen toedoen.

Christiaan speelde met wit tegen de jeugdkampioen Joey. Na een heel degelijke opening van beide kanten wist Joey toch een paar trucjes in de stelling te bouwen waarbij Christiaan erg op zijn hoede moest zijn. Uiteindelijk miste hij toch een grapje en Joey won een vol stuk. Dit voordeel liet hij niet meer glippen en boekte daarmee een goede overwinning.

Er werden nog een paar potjes meer gespeeld. Heb helaas niet alles kunnen zien, maar de uitslagen heb ik wel! Voor deze inclusief de tussenstand ladder zie hier.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar