Aanpassing interne competitiereglement nav besluit ALV

Bij Dubbelschaak zal er komend seizoen iets bijzonders gebeuren. Namelijk het inzetten van een schaakcomputer bij oneven! Op deze manier heeft in principe iedereen altijd een partij en is het voor de WL niet meer bezwarend iemand op oneven te zetten die 45 minuten reistijd naar de club heeft. De schaakengine is Komodo en wordt gebruikt in combinatie met een eboard. Een handleiding hoe dit precies ingesteld moet worden volgt later nog op deze site.

Hieronder het betreffende deel uit het reglement wat is aangepast/toegevoegd:

Indeling laddercompetittie bij oneven

Als een virtuele deelnemer zal bij de rangschikking het schaakprogramma Komodo opgenomen worden. Deze zal niet ingedeeld worden, tenzij het aantal deelnemers op een clubavond oneven is. Op dat moment zal de oneven speler ingedeeld worden tegen de schaakcomputer. Dit kan maximaal 1x per seizoen.

Als je wordt ingedeeld tegen de PC dient deze partij op het e-board gespeeld te worden. Het is als een gewone partij, alleen zul je de zet die de PC speelt zelf op het eboard uit moeten voeren. Het eboard is aangesloten op een computer van waar ook de stand op het schaakbord te vinden is, alsmede dat de gespeelde PC zet wordt gehighlight via een pijl.

Hieronder enkele FAQs:

Is de PC niet veel te sterk om tegen te spelen?
Nee, want de PC wordt ingesteld op een rating gelijk aan die van de persoon tegen wie die op dat moment speelt. De praktijk afgelopen seizoen heeft laten zien dat de PC met deze instelling prima verslaanbaar is.

Wat is de bedenktijd?
De klok wordt ingesteld zoals je altijd speelt met de interne, dus met 1u of 1,5u op de klok. Echter, omdat je wat tijd extra kwijt bent met het uitvoeren van de zet van de PC, zul je per zet 45 sec erbij krijgen ipv 30 sec.

Kan ik remise aanbieden?
Ja, op de PC kun je linksboven in beeld op de knop drukken om remise aan te bieden, ook als je op wilt geven kan dat daar.

Wordt de partij live uitgezonden op internet?
Nee, de partij wordt wel op een eboard gespeeld, maar deze kan niet tegelijkertijd ook op internet gepubliceerd worden.

Telt de uitslag mee voor de ranglijst?
Ja, Komodo zal in de ranglijst rondzweven en je zult punten krijgen net zoals je tegen iemand anders gespeeld zou hebben. Bij verlies dus geen punten, en bij winst het aantal punten wat de PC op dat moment “waard is” volgens de ranking.

Ben ik verplicht tegen de PC te spelen?
In principe niet. Echter, als je dat niet doet, dan wordt je wel op “afwezig” gezet en krijg je 1/3de van je eigen punten. Dit gebeurt uiteraard max 1x per seizoen. Overigens is dit geen zware benadeling… de verwachting is dat Komodo ergens in de onderste helft van de ranking zal zweven en dus ongeveer 40-50 punten waard zal zijn als je ervan wint. Dat is dus het maximaal aantal punten wat je erbij krijgt bij winst. Stel je staat bovenaan en je bent afwezig, dan krijg je 23 punten. De benadeling zal dus maximaal ongeveer 25 punten zijn, wat verwaarloosbaar klein is op het totale puntenaantal wat er in een seizoen te verdienen is.

Is er nu nooit meer iemand oneven?
Dit zal vast nog een enkele keer voorkomen in het geval dat er een onverwachte uitvaller is of iemand komt binnenlopen, waardoor de indeling veranderd.
Daarnaast kan het ook zijn bij een externe competitiewedstrijd dat het inzetten van live eboarden prio krijgt boven het inzetten als tegenstander bij oneven. Om competitievervalsing te voorkomen zal dit laatste zoveel mogelijk voorkomen worden bij spelers in de top 5 van de ranking.

Mag ik mijn tegenstander nog wel een drankje aanbieden?
Dat mag altijd, als je het maar niet over de PC heen gooit :-).

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar