Martien wint weer niet bij Elster Toren Rapidtoernooi

Afgelopen zaterdag speelde ik mee met het altijd gezellige Elster Toren rapidtoernooi, in, je raadt het al, Elst. Dit toernooi heb ik 2x eerder op mijn naam geschreven, te weten de eerste 2x dat ik eraan meedeed. Daarna is het me nooit meer gelukt. Dit was nu de 7de keer.

Ach, maar daar gaat het allemaal niet om bij dat toernooi. Gezelligheid staat met stip op nummer 1. En dat merk je ook bij de reglementen. Die zijn er namelijk niet. En als er een keer ergens een ontreglementaire zet uitgevoerd wordt, dan kun je geen winst claimen, maar moet de zet teruggenomen worden en kan gewoon iets anders gespeeld worden.
Deze editie was een jubileum editie, daar het toernooi voor de 10de keer georganiseerd werd. De Ester Toren voorzitter was hiervoor de weken voorafgaand aan het toernooi de winkelstraat doorgelopen en daarmee had hij een fikse hoeveelheid prijzen in natura weten te bemachtigen.
Uiteindelijk kregen de nummers 1 t/m 10 prijs. Daar zat ik gelukkig nog wel tussen :-).

Het toernooi begon goed voor. Met een start van 5 uit 5 ging ik als een speer uit de startblokken. Niet alles was even gedegen, maar goed, het blijft ook een rapidtoernooi. Een grappig fragment was nog wel onderstaande uit de 1ste ronde:

martien

Ik heb zojuist mijn dame van d1 naar b3 gespeeld. Dit lijkt natuurlijk een grove fout, want zwart kan met Pd2 een kwaliteit winnen. In eerste instantie besloot ik daarom ook niet deze zet te spelen. Maar toen zag ik dat het juist een hele grappige truc is, waarmee deze ontwikkelingszet toch gewoon kan. Mijn tegenstander speelde inderdaad 1..,Pd2, maar kreeg na 2. Dc3 toch aardig de deksel op de neus. Er dreigt mat op g7 en het paard op d2 staat in. Zwart probeerde nog wel 2. ..,Pe5, maar dat hielp natuurlijk niet meer. Na de partij deed mijn tegenstander zijn beklag over de stoelen… Ze zaten te lag en daarom had hij niet voldoende overzicht over het bord! Welja, die heb ik werkelijk nog nooit gehoord!

De 5de ronde moest ik tegen de nummer 2 van de plaatsingslijst.

Een leuke aanvalspot tegen Dirk Hoogland (foto website Elster Toren)
Een leuke aanvalspot tegen Dirk Hoogland (foto website Elster Toren)

Dirk Hoogland (2119) was mijn tegenstander en ik had wit. Het leuke aan deze partij was dat ik volstrekt onnozel op koningsaanval aan het spelen was. Al zou je dat niet zeggen las je bedenkt dat ik op zet 13 slechts 1 stuk ontwikkeld had en die toen ook nog eens op de onderste rij had geparkeerd. Wel… bekijk de partij hieronder:

In de 6de ronde moest ik toen tegen de nummer 1, Mariska de Mie (of eigenlijk Mariska Bertholee), die op dat moment ook 5 uit 5 had. Met een rating van 2228 was ze de absolute favoriet.

Een heel leuk potje tegen Mariska de Mie (foto: website Elster Toren)
Een heel leuk potje tegen Mariska de Mie (foto: website Elster Toren)

Met de loting had ik geluk… ik kreeg weer wit en ook nu werd het een creatieve partij. Mijn leukste partij van de dag. Hij was kort, maar heftig! Zie hieronder:

In de laatste ronde stonden er 3 mensen met 5.5 uit 6 gedeeld 1ste. John van Ginkel, die ik al sinds mijn jeugd bij HMC goed ken en al vele schaaktoernooien samen gespeeld hebbende, was degene die zich bij Mariska en mij gevoegd hadden. Ondanks John zijn “lage” rating van 1870 en hij absoluut een angstgegner van me. En nu werden we in de laatste ronde tegen elkaar geloot en kreeg ik zwart. In de opening (1. e4, c5 2. b4) had hij me al tuk. En alhoewel ik het daar niet direct verklootte, werd ik in het middenspel wel volledig overspeelt, nadat ik een toren van me volledig buitenspel (op h6) had gezet.

In de grand finale ging ik kansloos onderuit tegen John van Ginkel (fotot: website Elster Toren)
In de grand finale ging ik kansloos onderuit tegen John van Ginkel (fotot: website Elster Toren)

Uiteindelijk kostte me dit 5 zetten om die toren weer in het spel te krijgen (Ke8-f8-g8-Th8-Kh7-Thb8). Het moge duidelijk zijn dat John zijn voordeel aan de andere kant inmiddels fors had uitgebreid. Hij speelde het daarna vlekkeloos naar winst en zorgdie hiermee dat voor het eersteen Elster Torenaar winnaar werd van dit toernooi. Een zeer knappe prestatie!

Al met al ben ik toch nog 3de geworden en had toch nog een leuk prijsje mee naar huis genomen. Dit toernooi is een absolute aanrader om mee te maken! Volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.

eindstand elst

Toch nog een prijsje! (Foto: Website Elster Toren)
Toch nog een prijsje! (Foto: Website Elster Toren)

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar