Sjoerd van Roon wint Huub van Dongen Memorial 2019

Door Tom van Stiphout

Afgelopen zaterdag 22 juni werd in Grand-Café Rembrandt voor de 8e keer het Huub van Dongen Memorial Schaaktoernooi gespeeld. Dit toernooi gaat over 7 ronden Rapid-schaak, met voor elke speler 20 minuten bedenktijd per partij.

Manuel Bosboom, Internationaal Schaakmeester en oersterk in dit spelgenre zou ongetwijfeld hoge ogen gooien.

 Zes keer eerder had hij al aan dit toernooi deelgenomen en 4 keer werd hij winnaar. In de sterk bezette editie van 2015 moest hij alleen de Russische Grootmeester Epishin voor laten gaan. Vorig jaar delfde hij het onderspit tegen Boxtels topspeler en veelvuldig clubkampioen Job de Lange en viel daardoor voor het eerst helemaal buiten de prijzen. Schakers weten dat je je geen enkele misstap kunt veroorloven, als je een dergelijk toernooi wil winnen.

Ook dit jaar verscheen Bosboom geconcentreerd aan de start en leek hij regelrecht op zijn 5e toernooiwinst af te stevenen. Maar in de 5e ronde ging het mis. Tegen jeugdtalent Sjoerd van Roon offerde Manuel een stuk en bouwde met agressief spel winnend voordeel op.

Zo dacht iedereen die toekeek, alleen Sjoerd was het daar niet mee eens: hij hield het hoofd koel en verdedigde secuur. En toen Bosboom in de bijzonder onoverzichtelijke stelling de sterkste voortzetting miste wikkelde Sjoerd af naar kansrijk eindspel, dat hij geduldig en bekwaam naar winst wist te spelen. Van Roon kwam daarmee alleen op kop, liet in de resterende twee ronden slechts één remise toe en hield zo een half punt voorsprong op Manuel Bosboom, die nog twee keer wist te winnen. Zie hieronder voor de partij voorzien van een computer analyse:

Een prachtig resultaat voor deze 17-jarige, die behalve lid van de Tilburgse topclub “De Stukkenjagers” ook deel uitmaakt van “Topschaak Brabant”, een prachtig initiatief van de Brabantse Schaakbond, waarbinnen een aantal kinderen uit Zuid-Nederland en Noord-België gelegenheid krijgen om hun schaaktalent optimaal te ontwikkelen.

In de schaduw van de twee toppers speelde Boxtelse schaker Franck Steenbekkers een degelijk toernooi en werd verdiend derde, waarmee hij tevens de Dokter-Hoekpion, dat is de wisseltrofee voor de sterkste Boxtelse clubspeler, voor één jaar in zijn prijzenkast mag stallen. Johan Wuijts werd 4e en Tom Fürstenberg legde beslag op de  5e plaats.

Ruim 40 schakers, jong en oud, 12 uit Boxtel en de rest uit het hele land, namen aan het toernooi deel. De wedstrijden verliepen in een sportieve en gemoedelijke sfeer waardoor wedstrijdleider/toernooidirecteur Diederik Claassen al helemaal geen kind aan de deelnemers had.

Dubbelschaak-lid Tom van Stiphout presenteerde bij aanvang van elke ronde een aantal fragmenten uit speelfilm of musical, met schaken in een bij- of hoofdrol. Een dergelijke invulling past in de traditie van het Huub van Dongen Memorial, dat daardoor een unieke plaats in de Nederlandse schaakwereld inneemt. Tom toonde in zijn presentatie niet alleen aan, dat in veel gevallen wordt gezondigd tegen zelfs de meest elementaire schaakregels, maar liet ook hoogstandjes zien, zowel cinematografisch als op het gebied van de schaakkunst. Interessante zettenreeksen uit getoonde partijen werden eveneens op beeldschermen getoond en toegelicht, wat uiteraard door de aanwezige schakers erg op prijs werd gesteld. Een geslaagd initiatief dus. Hieronder volgt een van de fragmenten.

Sherlock Holmes: Game of Shadows (2011)

De film is gemaakt in 2010 en speelt in 1891. Het is een woest verhaal met moord en doodslag en terroristische bomaanslagen, zogenaamd door anarchisten, maar in feite in opdracht van Professor Moriarty, die belangen heeft in de wapenindustrie en dus uit is op een allesverwoestende wereldoorlog. Met Robert Downey in de rol van Sherlock Holmes en Jarred Harris als de booswicht Moriarty.

Adam Raoof, een mij niet bekende schaker (rating 2149) heeft geadviseerd en deed dat voortreffelijk, getuige de fraaie partij tussen Holmes en Moriarty. De partij begint als een 5 minuten spel op bord. Mooie beelden en let vooral op de schitterende klok. Voor de kenners: een Fattorini&Sons uit 1883. Gaandeweg gaat het spel over in een blindpartij, waarbij Holmes niet alleen wint maar gelijktijdig ook de misdadige plots oplost!

De partij is gebaseerd op een machtige winst van Larsen op Petrosjan (1966. Santa Monica). Bekijk eerst de partij Larsen-Petrosian en zie vervolgens, hoe die is uitgewerkt in de film. Met de alleszeggende slotzin van Holmes:

“Bishop to Bishop eight – discovered check – and incidentally: Mate!”

Moooooi!!

TvS

En dan hier het bijbehorende videofragment:

Oók volgens traditie werd het toernooi afgesloten met ná de prijsuitreiking een geanimeerde barbecue, ook dit keer weer samen met familieleden van Huub.

De geest van Huub van Dongen leeft nog steeds in de club en over de volgende editie in 2020 wordt nu al weer levendig nagedacht.

Eindstand:

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar