Job de Lange winnaar Huub van Dongen Memorial 2018

Job de Lange winnaar Huub van Dongen Memorial 2018

Voor de eerste keer is het een Dubbelschaker gelukt het Huub van Dongen Memorial toernooi te winnen. In de laatste ronde was daar de clash op bord 1 tegen een andere Dubbelschaker die in de running was voor de titel, Camiel Peerlings. Het werd een terecht overwinning voor Job, die daarmee een vol punt los van de concurrentie de titel pakte. Een puike prestatie! Op bovenstaande foto genomen door krijgt Job (rechts) de 1ste prijs van 100 euro uitgereikt door toernooidirecteur alias wedstrijdleider alias beroepscommissie Diederik Claassen.

Literatuur

Deze editie van het Huub van Dongen Memorial toernooi had wederom een bijzondere aankleding. Het was Jos Hendriks, een Neerlandicus net zoals Huub dat was, die de schaakdag extra bijzonder maakte. Ook is Jos een goede bekende van de familie van Huub en Pieternel.

Jos had op geheel eigen stijl invulling gegeven aan de combinatie schaken en literatuur.

Jos Hendriks

Nadat Jos tijdens zijn eerste speech zichzelf zeer kostelijk introduceerde bij de dik 40 schakers, werd het publiek tussen de schaakronden daarna getrakteerd op literaire voordrachten, gedichten, moppen, schaaktips en zelfs een a capella gezongen lied De zusters Karamazov, beter bekend als Tante Constance en tante Mathilde van Drs P uit 1957 waarin veel schakers bij elk refrein met volle borst meezongen. Net als bij alle andere voordrachten werd ook hier een kwinkslag naar het schaken gemaakt. Het overkomt namelijk iedereen wel… Zet je een valstrik op voor je tegenstander, trap je er zelf in! Het was misschien wel het hoogtepunt van de dag.

De songtekst is hieronder te lezen:

Tante Constance en tante Mathilde
Woonden eendrachtig en knus bij elkaar
Een was hardhorend, de andere brilde
In doorsnee waren zij zeventig jaar

In Overveen
Telden zij hun dagen bijeen
Niet meer zo koket als voorheen
maar nog altijd flink ter been

Terwijl de kater sliep
En de pendule liep
En de kanarie sprak
Tjiep tjiep tjiep tjiep

Tante Constance en tante Mathilde
Erfden de kleren van tante Heleen
Waardoor ineens hun gehechtheid verkilde
Want van elk soort japon was er maar een

Er werd getwist
En naar provocaties gevist
En er werden dingen vermist
Waar de ander meer van wist

Terwijl de kater sliep
En de pendule liep
En de kanarie sprak
Tjiep tjiep tjiep tjiep

Op zekeren dag maakte tante Mathilde
Akelig lachend de koffie gereed
Daar zij haar zuster vergiftigen wilde
Die in haar eentje een wandeling deed

Met terpentijn
En een snufje rattenvenijn
En gesloten keukengordijn
Moest het wel uitvoerbaar zijn

Terwijl de kater sliep
En de pendule liep
En de kanarie sprak
Tjiep tjiep tjiep tjiep

Toen nu de koffie tot stand was gekomen
Wou zij eens proeven en nam zij een slok
Zij had de juiste dosering genomen
Tante Mathilde viel neer als een blok

Sedert die tijd
Droeg Constance in eenzaamheid
De japonnen die tot haar spijt
Tot een drama hadden geleid

Terwijl de kater sliep
En de pendule liep
En de kanarie sprak
Tjiep tjiep tjiep tjiep

Het was zeker geen onbekend lied overigens. Manuel Bosboom, die zoals altijd aanwezig was en tevergeefs probeerde zijn titel te verdedigen, zong het lied van begin tot eind luidkeels mee.

Schaken

Het was weer gezellig druk in Rembrandt met dik 40 schakers. Iets minder misschien als andere jaren, maar de sfeer was er zeker niet minder om. Zoals gezegd sleepte Job de titel op het einde van de dag binnen, die hiermee Manuel Bosboom afloste die het toernooi de laatste jaren steevast glansrijk wist te winnen. In een rechtstreeks duel tussen beide mannen leek het erop dat Manuel weer ging winnen. Hij kwam duidelijk beter te staan, zie de stelling hieronder, Job – Manuel.

Manuel staat een kwaliteit voor en had met ..,Df3 de witte matdreiging op b7 kunnen voorkomen en dan proberen het eindspel uit te melken. In plaats daarvan gaf hij schaak op b1 en na Le1! kon het mat niet fatsoenlijk meer voorkomen worden. Een gelukkig punt dus voor Job dat de aanzet bleek naar de eindoverwinning.

In de laatste ronde was daar dus de Dubbelschaak clash. Had Job dus eerder Manuel uitgeschakeld in de strijd om de titel, hetzelfde had Camiel geflikt bij Mark Haast door hem in een zeer overtuigende partij met zwart te verslaan. De titelfavorieten dus uitgeschakeld en 2 Dubbelschakers strijdend voor de 100 euro. In de partij tegen Camiel liet Job zich van zijn sterkste kant zien. Het was een redelijk eenzijdige partij waarin Camiel in onderstaande stelling beslissend in de fout ging door in plaats van terug te slaan op c5 meende b3 te kunnen spelen.

Het kostte wit teveel pionnen en dus de partij, waarmee Job bij zijn debuut op het Huub van Dongen Memorial direct de titel pakte. Een geweldige prestatie.

Overigens werd er in de middenmoot nog een aardige partij gespeeld tussen Teun van Gestel en Martien van der Meijden. Zie de stelling hieronder:

Zwart staat natuurlijk al gewonnen met een stuk voor, maar het wordt hier fraai afgemaakt met de killermove ..,Lf3! Wit komt de dreigingen niet meer fatsoenlijk te boven en moet waarschijnlijk nog een volle toren geven om mat te voorkomen.

Voor de volledigheid is hieronder nog de einduitslag te vinden.

Hopelijk tot volgend jaar. We zullen dan weer gaan proberen voor een aantrekkelijk thema te zorgen!

(De foto’s zijn genomen door Rene Olthof, met grote dank voor het ter beschikking stellen!)

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar