Wilbert Kocken winnaar Huub van Dongen Memorial 2022

Wilbert Kocken winnaar Huub van Dongen Memorial 2022

Na een periode van 2 jaar afwezigheid door corona kon Dubbelschaak dan eindelijk weer een heus Huub van Dongen Memorial organiseren. Met dik 40 deelnemers was dit wederom een geslaagde editie. Wilbert Kocken wist in een sterk deelnemersveld uiteindelijk ongedeeld de 1ste plaats te veroveren voor de Limburgers Camiel Peerlings en Marcel Winkels.

“De Slimste Schaker”

Het zal inmiddels bekend zijn, tijdens iedere editie wordt er een neven-evenement georganiseerd. Dit jaar werd als thema “De Slimste Schaker” ingezet waarbij de deelnemers voor iedere schaakpartij een quiz-ronde speelden om kans te maken op een aardige kado-bon. Het ging als volgt: nadat iedereen zijn bord had opgezocht werden de schakers verzocht te gaan staan. Zolang je stond speelde je nog mee. In verschillende thema’s kwamen verschillende vragen naar voren waarbij er telkens een keuze uit 2 antwoorden gemaakt moest worden. Bij antwoord A moest je je hand opsteken. Bij antwoord B mocht je gewoon je handen omhoog houden. Als je fout had geantwoord moest je op je stoel gaan zitten. Mocht je na 4 vragen nog steeds meespelen, dan had je je geplaatst voor de benaderingsvraag. Hieruit kwam uiteindelijk een winnaar die zich plaatste voor de finale-ronde. Tijdens de prijsuitreiking was er uiteindelijk een finaleronde tussen 7 schakers.

Er kwamen vele vragen voorbij, vooral gerelateerd aan het schaken uiteraard. Zo werd in de categorie “Huub” gevraagd naar een andere sport waarin hij ooit een beker had gewonnen, of hoe zijn katten heetten (vernoemd naar wereldkampioenen schaken). In de categorie “Dubbelschaak” moest bedacht worden in welk seizoen nu het 25-jarig jubileum gevierd werd/wordt en in de categorie muziek kwamen onder andere REM en Queen voorbij.

De quiz gaf een leuke extra dimensie aan het schaaktoernooi

Uiteindelijk wist Bram Sekreve de quiz te winnen, ook al was hij minder amused toen hij tijdens de finaleronde moest antwoorden wie er zich op pole-position had geplaatst tijdens de Grand-Prix van Oostenrijk. De sprintrace was toen net een uurtje daarvoor gereden, maar hij wilde deze thuis rustig bekijken. Maar goed, met de 50 euro kado-bon zal hij toch blij geweest zijn.

Schaken

Zoals gezegd was het toernooi dus een prooi voor Wilbert Kocken. Met 6 uit 7 en daarin slechts 1 nederlaag tegen Dubbelschaker Rob van Meurs won hij het toernooi ongedeeld. In de laatste ronde moest de partij tegen Camiel Peerlings, die toen nog ongedeeld eerste stond met 5.5 uit 6, de beslissing gaan brengen. Het duurde bijna 40 minuten voordat Wilbert een welverdiende winst liet optekenen en daarbij winnaar was van de 100 euro. Camiel Peerlings moest berusten in een gedeeld 2de plaats met Marcel Winkels, die eerder nog voor een daverende verrassing wist te zorgen door van ratingfavoriet Sjoerd van Roon te winnen.

De fraaiste stelling van de dag kwam op naam te staan van een Dubbelschaker. Hebben jullie ooit zo’n fraaie eindstelling gezien? Hij staat op naam van Berend Verheijen!

De beste Dubbelschaker werd toch wel verrassend Michel van den Elzen. Hij miste de prijsuitreiking, maar tijdens de ALV zal hij de Dr Hoekpion bokaal overhandigd gaan krijgen. Een fraaie prestatie!

Er werden verder nog vele prijzen uitgedeeld aan beste schakers in de ratingcategorie t/m 1200, 1300, …, 1800. De winnaars mochten een boek uitkiezen in de boekenstand die Huub Blom had meegenomen. De opbrengsten van zijn boeken komen weer bij een goed doel terecht, namelijk de organisatie van het schaaktoernooi van SV Mook. Een win-win voor iedereen dus :-).

Eindstand

Zie hieronder de eindstand. Voordat je die gaat bekijken wilde ik je alvast attenderen op de volgende editie. De exacte datum moet nog geprikt worden, maar in het aanstaande jubileum seizoen van Dubbelschaak ’97 zullen we het volgende toernooi wederom gaan opluisteren met live muziek van Two uf Us! Houdt de website in de gaten…

Onderaan nog enkele sfeer foto’s.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar