Ton van der Heijden en Ramon Jessurun winnen Huub van Dongen Memorial

B-Groep gewonnen door Rik van der Looij

Door: Martien van der Meijden

Zaterdag 22 juni werd alweer een editie van het Huub van Dongen Memorial gehouden. En wat voor een is het geworden! Een adembenemende finale was het met Ton en Dubbelschaker Ramon die beide met 5 uit 6 de laatste ronde in gingen, maar al tegen elkaar gespeeld hadden. Ton won die ontmoeting, maar hij liet tegen vader EN zoon Grooten 2x een half puntje liggen. Iets wat Ramon niet gebeurde. Die won verder alles. OOK die laatste ronde, tegen Tommy Grooten. Ton wist die laatste ronde echter ook te winnen waardoor beide mannen met een vol punt voorsprong op het tweetal Brent Burg (alweer een Dubbelschaker!) en David Chang (de rustheid zelve, zelfs met 5 seconde op de klok!) gedeeld eerste zijn geƫindigd. Het is echter Ton die op basis van weerstandspunten de titel pakte. Gefeliciteerd aan beide mannen!

De mannen waren erg content met hun prestatie, gezien de grijnzen op het gezicht bij de prijsuitreiking:

Voetbal quiz

Zo hebben we meteen de climax van het schaaktoernooi gehad. Maar dat was wellicht niet eens het hoogtepunt! Bij het toernooi in Boxtel gebeurt namelijk elk jaar iets anders naast het schaken. Dit jaar was het een voetbal quiz. Geheel in stijl van het voetbalverleden van Huub, die ooit zelfs tegen CSKA Moskou heeft gespeeld (zo leerden we deze dag), maar ook in het kader van het EK voetbal wat op dit moment volop aan de gang is. Het werd een hilarische quiz waarin ook veel beeldmateriaal en geluidsfragmenten aan te pas kwamen. Uiteindelijk was het Dubbelschaker en topquizzer Rob van Meurs die met deze prijs aan de haal ging, nadat hij in de niet te vermijden play-off beter in staat bleek een voetbal te kunnen hooghouden dan zijn concurrent Gilion Berkelmans. Die kreeg het voor elkaar bij het hooghouden de bal bijna 5 huizen verderop in de achtertuin te doen belanden.

Een van de vragen over de eerder vermelde wedstrijd waarin Huub, met teamgenoten als Diederik Claassen en Herman Grooten, tegen CSKA Moskou speelden was als volgt:

Het juiste antwoord was hier antwoord A. Echter, was het Herman Grooten, zoals gezegd ook van de partij tijdens die wedstrijd, die de wedstrijdleiding hier moest corrigeren. Het was niet Kortsjnoi die meespeelde, maar een andere Russische GM, te weten Artur Yusupov.

Voor wie de quiz nog eens wil bekijken, of hem eens wil proberen, hij is te downloaden via deze link.

B-Groep

Ook in de B-groep was het spannend. Heel lang zagen we ook daar een Dubbelschaker aan kop, te weten Max Michiels. Maar na 5 ronden werd de druk hem te groot waarna Rik van der Looij het stokje overnam en die niet meer losliet. Hij was uiteindelijk maar liefst 1.5 punt los van een achtervolgende groep van 6 spelers die allen op de 2de plaats eindigden. Al deze spelers kregen als prijs een fraai schaakboek welke naar keuze uit te zoeken was in de altijd populaire boekenstand van Huub Blom.

Eindstanden

Zie hieronder de eindstanden van de beide groepen.

Foto’s toernooi

Hieronder zijn nog enkele impressie foto’s van het toernooi te vinden:

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar