What Happened in Helmond, stays in Helmond.

Dubbelschaak speelt zijn 2e partij uit in Helmond.

Dubbelschaak A mocht in de avondcompetitie aantreden tegen HSC B. HSC is gehuisvest in een prachtig Brabants café genaamd “de Molen”. We traden aan met een alternatieve opstelling. Rob, koud terug van zijn schaak-treinreis (link Chesstrain) had andere privé verplichtingen. Onze verloren zoon Franck hebben we kunnen overhalen weer eens mee te spelen. Tevens hebben we nog een “vacature” in ons team, deze keer ingevuld door Niels.

We zijn klaar voor een mooie schaakavond.

Het affiche.
Avond B1; Ronde: 2; Datum: di 2015-10-20
HSC B – Dubbelschaak A

1. Faber,H.K.(Hugo) 2070                      – Steenbekkers,F.(Franck) 2086
2. Kerkhof van de,G.(Gerard)2063     – Meijden van der,M.C.M.(Martien) 2104
3. Boxtel van,D.(Danniel) 1844             – Heijstek,C.H.(Niels) 1941
4. Wuijts,J.M.C.(Johan) 1863               – Elzen van den,M.L.A.G.(Michel) 1824

Dat een goed gevoel in een mum van tijd kan omslaan werd door 3 van de Dubbelschakers vakkundig gedemonstreerd. Ik ga hierin zelf voorop, ik kan me niet herinneren dat ik zo slecht uit een opening ben gekomen, misschien tegen Peter Boll, maar dat is inmiddels verjaard (meer dan vijf jaar terug). Ik speelde als een krant.
Niels op drie kwam in onze eerste onderlingen conversatie ook zijn beklag doen. Let wel, het ging hier toch echt over zijn eigen spel. Dit spel was niet zoals we van Niels gewend zijn, maar het was wel de realiteit van de dag.
Martien op twee was de enige die comfortabel uit de startblokken kwam. Ik moet het doen met zijn input en de analyse achteraf. Tijdens de wedstrijd zelf was het “alle hands aan dek” om het hoofd boven water te houden, andere partijen volgen was op dat moment lastig.

Martien in zijn partij tegen Gerard van de Kerkhof
Martien in zijn partij tegen Gerard van de Kerkhof

Franck heeft op zijn bord een stelling staan die ik eerder bij hem gezien heb. Niets aan de Hand zou je zeggen, maar het was toch niet helemaal volgens plan. Beide niet gerokeerd en Frank dreigt met een aanval op zwart zijn koning, dit bleek schijn aangezien zwart dit met gemak kon pareren. Aan de andere kant van het bord lagen er kansen voor zwart. Hoe zal dat aflopen. Franck gaf aan remise te willen aanbieden. Maar met twee keer “de nul” op bord drie en vier leek me dat geen goed idee.

Franck2
Franck ontspannen op Bord één

Hoe verder.
De stelling op bord vier is tenen krommend en het is wachten totdat wit de zwarte stelling oprolt.

Michel_blur
Foto is iets aangepast uit zelfbescherming. Wat u wel kunt opmaken uit deze foto is dat beide spelers in materiaal gelijk staan.

Intussen is op bord één de vrede getekend en is de remise een feit. Misschien was dat op dat moment wel juist. Nadat Franck zijn partij ingevoerd heeft op zijn telefoon komen we te weten dat hij ergens -2,5 pnt gestaan heeft.

 

Op bord drie verzuimd Danniel Niels af te straffen. Resultaat is een toreneindspel, we weten allemaal wat dat betekend.

Niels_eind
Niels in de denktank

Dan bord vier. Het is een mirakel, wit verzuimd al zijn voordeel te benutten, de winnende variant wordt niet uitgevoerd. Via een aftrekschaak kost het wit hierna een paard en krijgt zwart net genoeg ruimte om er uit te komen. Het tijdvoordeel is flink geslonken en het remise aanbod van zwart word geaccepteerd.
What happend in Helmond, stays in Helmond. Deze partij gaan we niet publiceren wegens imago schade. Ik kan me overigens niet voorstellen dat dit bij HSC wel gaat gebeuren. Ik verwacht dat Johan na deze partij geen goede nachtrust heeft gehad.

 

Het is dus 1 ½ – 1 ½ en de man met de beste papieren op bord twee is nog bezig. Een heel mooi variantje bezorgt Martien de winst en dus ook ons team Dubbelschaak A. De partij is hier terug te vinden.

Martien2
Martien in het middenspel

De weg terug verliep goed en dankzij onze twee e-borden konden we de verrichtingen van het Bekerteam in de KNSB op de voet volgen. We maakten haast om op tijd in Rembrandt terug te zijn om de rapid partijtjes live (en dan bedoelen we niet live op de telefoon) te kunnen aanschouwen. Het zou namelijk 2-2 worden. Maar wat blijkt. Guido heeft zowat het zelfde gepresteerd als Michel. In een uitzichtloze, onhoudbare stelling waar opgeven het enige alternatief leek weet Guido toch nog het vege lijf redden en er een half puntje uit te slepen. Zie het verslag van het bekerteam.

Het enige wat ik na deze memorabele avond kan concluderen :

De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar