Positief slot voor Dubbelschaak 3

De uitwedstrijd voor Team 3 naar En Passant 3 had een rustige aanloop. Acht schakers wilden graag en met 2 chauffeurs was vervoer gemakkelijk te regelen.

Dus waren we op tijd aanwezig in het knusse denksportcentrum van En Passant in Bunschoten. Daar was juist enige activiteit op gang gekomen.

Ik begreep van hun captain dat zij wilden winnen om 2e te worden in de eindstand. Voor ons de uitdaging om dat te dwarsbomen. In elk geval strijden voor minimaal een gelijkspel.

Dat laatste lukte zelfs. Maar van het verloop van de partijen weet ik niet zoveel. De eerste 2 beslissingen kwamen pas na ruim 2 uur schaken. Ze vielen bij Geert aan bord 2 en bij Ebe aan bord 1. Allebei remise, wel na een

pittige pot.

Bij de meeste andere borden waren volop ontwikkelingen waar te nemen die niet op meer remises duidden. Rond 3 uur spelen vielen er 4 beslissingen. De beslissing bij Hans aan bord 6 viel in ons voordeel. Zijn tegenstander liet in een scherpe stelling een licht stuk in staan. Hans nam

het aan, ruilde nog meer materiaal en kwam gewonnen te staan. Hij speelde verder op mat en dat lukte op de 29e zet.

Intussen leverde Eldon aan bord 8 in een gelijke stelling ineens een volle toren in. Dat was niet meer te houden.

Jaap speelde met wit aan bord 5 en dirigeerde zijn aktieve stukken naar de vijandelijke koning. In een gewonnen stelling wist ook hij een fraai mat af te dwingen. Maar Teun aan bord 4 stond intussen slecht tot verloren. Zijn tegenspeler was in een moeilijke steling meer ervaren en wist Teun naar verlies te spelen.

Reinder speelde aan bord 7. Ik dacht dat hij licht beter stond. Maar in de afwikkeling naar het eind spel heeft hij iets gemist. Hij kwam een pion achter. Zijn tegenstander wist met die vrijpion snel en knap te winnen.

Alleen Joey aan bord 3 zat nog te spelen en wel tegen de topscorer van hun team, Hans de Vries. Op een zeker moment wist Joey een kwal te winnen met een centrumpion als bonus. Hij volgde de juiste afwikkeling door die pion op te geven en door te spelen met 3 pionnen plus koning voor hem tegen 2 pionnen plus koning. Maar wel met een vrijpion op de h-lijn.

Met zijn dominante koning en de overgebleven b-pion won Joey verdiend.

Dus toch een 4-4 gelijkspel en dik verdiend.

De twee Utrechtse tegenstanders zijn team 3 goed bevallen. We waren op het bord gelijkwaardig, ondanks een flink aantal ratingpunten minder voor ons team.

Hans Bakx

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar