Online schaken

Beste Dubbelschakers,

Het is zeer vervelend, maar de lockdown duurt inmiddels behoorlijk lang en nog onduidelijk is tot wanneer die gaat duren. Sinds de jaarwisseling zien we daarmee ook dat de animo voor de online snelschaakavonden een stuk aan het teruglopen is.

Daarom heeft het bestuur zijn koppen bij elkaar gestoken en zijn we gekomen tot een nieuwe opzet om het seizoen mee te vervolgen. Hiermee vergroten we voor iedereen de mogelijk om online mee te spelen. De partijen zullen afgewerkt worden via de online schaakserver van Lichess. Veel van jullie hebben je weg hiernaar al weten te vinden. Mocht je nog geen account hebben maar toch mee willen spelen, dan mag je mij gerust benaderen, dan help ik je bij het aanmeldproces.

Wat gaat er gebeuren?

 • Vanaf deze week gaat er elke week een indeling komen. De indeling is gebaseerd op jouw persoonlijke wens om mee te spelen of niet. Om te beginnen zet ik standaard iedereen op afwezig. Mocht je dus mee willen doen, laat dat aan mij weten! Je mag jezelf standaard aangemeld zetten, maar ook incidenteel aan of afmelden. Het principe tov de normale aanmeldregels veranderen niet.
 • De partijen zullen doorgaans op dinsdagavond gespeeld worden, maar in onderling overleg mag hiervan afgeweken worden. Als het beter uitkomt om op vrijdagmiddag te schaken mag dat ook. De uitslag van je partij dient uiterlijk zondagavond 18u00 bij mij bekend te zijn. Ik zal dan diezelfde dag nog de indeling maken voor de volgende ronde. Je hebt dus bijna een hele week om je partij af te werken.
 • Het speeltempo bedraagt 25 min pppp + 10 per zet. In onderling overleg mag hiervan afgeweken worden. We stellen geen limieten in hetgeen je af wilt spreken. Als je er onderling niet uitkomt geldt de bedenktijd van 25 min + 10 per zet. Je mag ook creatief zijn en bijvoorbeeld afspreken dat je een best-of-three bijvoorbeeld speelt. Als ik maar op zondag om 18u een uitslag heb.
 • We gaan verder met de stand zoals die nu staat in de strijd om het clubkampioenschap. De wedstrijden zullen ook volgens ons normale laddersysteem blijven meetellen. Mochten we in bijv februari/maart weer welkom zijn in Rembrandt dan gaan we dan verder met de stand zoals die dan is, inclusief dus de online gespeelde partijen. Mocht de lockdown tot aan de zomer gelden dan zal er aan de hand van de stand in deze laddercompetitie een clubkampioen gehuldigd worden. Mogelijk voorafgegaan door een playoff.
 • Elke eerste dinsdagavond van de maand blijft gereserveerd voor online snelschaken. In die week is er dan geen indeling voor de laddercompetitie.

Voor wie niet helemaal bekend is hoe je een specifieke tegenstander kunt uitdagen heb ik een handleiding onderaan deze mail gezet. Er staat daar ook bij hoe je een partij van een clubgenoot kunt volgen. Dat maakt het toch altijd leuker 😊.

Belangrijk… Laat me aub weten of je mee wilt spelen of niet! Ik zal voor deze keer op dinsdagavond rond 19u00 de indeling verzorgen. Laat dus voor die tijd weten of je meedoet. De weken daarna gebeurt de indeling telkens op de zondagavond.

We hopen hiermee de animo voor de clubavond te vergroten, dus een vriendelijk verzoek aan allen om je hiervoor op te geven 😊.

Bij vragen hoor ik het graag…

Bedankt en hopelijk tot snel!

Groetjes Martien

Hoe kan ik de partij tegen mijn tegenstander tot stand laten komen?

Zodra de indeling bekend is kun je op het moment dat je de partij gaat spelen je tegenstander uitdagen. Het gemakkelijkst is als volgt:

 • Log in op de website (lichess.org) en zorg dat je lid bent van team Dubbelschaak. Als je dat nog niet bent, kun je dat doen door te klikken in het menu op “comminity” of “gemeenschap” en dan op “all teams” klikken. Je komt dan in het scherm zoals hieronder aangegeven terecht. Klik dan rechtsboven op de zoekbalk en zoek naar Dubbelschaak. Je komt dan uit bij onze club waar je vervolgens een verzoek kunt doen om je aan te melden. De meeste Dubbelschakers hebben dit reeds gedaan. Eenmaal aangemeld moeten Brent of ik je nog toegang verlenen. Als het wat lang duurt, geef even een seintje via mail/telefoon.
 • Eenmaal binnen bij Dubbelschaak zie je linksonder alle leden. Hierin willen nog weleens de nicknames staan. Mocht je nu je tegenstander hier niet bij zien staan, vraag hem dan of hij onder een nickname speelt.
 • Vervolgens kun je iemand uitdagen door met je muis boven een naam te hangen en dan op het uitdaag symbooltje klikken (de gekruisde zwaarden):
   

 • Het volgende scherm verschijnt waarin je de bedenktijd kunt invullen (zet time control op “real time” en of het voor rating meetelt (zou dat zeker doen). Klik als laatste op de kleur de je hebt voor deze partij door op de juiste koning te klikken en je tegenstander wordt uitgedaagd. Dan is het daarna aan hem om de uitnodiging te accepteren.


 • Een uitdaging zie je doorgaans rechtsboven in beeld in Lichess. Je ziet daar ook een teken van de gekruiste zwaarden:

  Hier kun je dus zien wie je uitgedaagd heeft en die uitdaging aannemen.

Een partij van een clubgenoot volgen:

 • Open hiervoor best een extra venster in je internetbrowser, naast het venster waarin je zelf speelt.
 • Ga hiervoor weer naar Team Dubbelschaak op Lichess
 • Je ziet aan de groene rondjes voor de namen wie er op dat moment online zijn.
 • Houd je muis boven een naam en als die persoon een partij aan het spelen is zie je een schaakbord met de actuele stelling.
 • Als je op dat schaakbord klikt verschijnt de stelling in het groot in het venster en kun je de partij volgen.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar