In Memoriam Jacques Peeters (14-07-1933 t/m 4-1-2016)

Beste Dubbelschakers,

Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of we kregen een heel droevig bericht binnen.  Afgelopen maandag 4 januari is ons oudste lid, Jacques Peeters, op 82-jarige leeftijd in alle rust ingeslapen. De slopende ziekte, waar hij al jaren tegen vocht, heeft hem uiteindelijk de das omgedaan.

Jacques is ongeveer 10 jaar lid geweest van onze vereniging. Wij kennen hem als een gedreven schaker, die met hart en ziel aan zijn hobby verslingerd was. Zo was hij was tot het laatst lid van 2 schaakverenigingen, nl. Schaakclub Oisterwijk en Dubbelschaak ’97, en deed hij bij beide clubs zolang als hij kon mee aan de interne competitie. Iedere partij speelde hij met overgave en met liefde voor het spel; of hij nu won of verloor, als hij maar een interessante partij had gespeeld was zijn avond geslaagd. Jacques was een echte liefhebber.

Ook bestuurlijk en organisatorisch liet hij van zich spreken. Van Schaakclub Oisterwijk is hij zelfs 10 jaar lang voorzitter geweest.

Maar in de allereerste plaats lag zijn hart toch wel bij het geven van schaakles, vooral aan jongeren. Zowel op diverse scholen als op schaakclubs heeft hij gedurende tientallen jaren vele honderden jeugdige (en soms ook oudere) schakers de eerste beginselen van het schaakspel bijgebracht.

Jacques ging daarbij uitermate grondig en methodisch te werk. Hij was ongelooflijk inventief bij het zelf ontwikkelen van allerlei didactische hulpmiddelen, waarmee het schaakspel in de vorm van aantrekkelijke opgaven en speelse puzzels aan kinderen wordt voorgeschoteld. Zo slaagde hij erin zijn grote enthousiasme voor ons mooie spel op schakers van heel jong tot heel oud over te brengen. Niet voor niets werd Jacques dan ook in 2000 uitgeroepen tot “Oisterwijkse vrijwilliger van het jaar”.

Ook heeft hij een complete handleiding geschreven voor het opzetten van een jeugdafdeling op schaakclubs, waar zijn jarenlange didactische ervaringen in zijn neergelegd. Het is een indrukwekkend document.

Onlangs heeft Jacques vanaf zijn ziekbed al zijn in de loop der jaren zelf ontwikkelde schaakmaterialen aan onze schaakclub overgedragen. Ebe en ikzelf hebben dat in dank van hem in ontvangst mogen nemen.

Jacques, je was een bijzonder mens en goede schaakvriend. Wij zullen je nooit vergeten.

Namens het bestuur van Schaakvereniging Dubbelschaak ’97,

Job de Lange

PS Het condoleance register is hier te vinden.

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar