What’s Upp in Pula

Door Bart-Jan Andriessen

De voorpret

Ergens in Januari vroeg mijn collega Norbert of ik het leuk vond in Juni een schaaktoernooi te spelen in Kroatië. Hij kende een groepje Brabanders die ook gingen en waar hij goede ervaringen mee had bij andere toernooien op Kreta en in een trein (?!) in Oost-Europa. Ik had tussen 1994 en 2017 niet geschaakt en ben 3 jaar geleden weer lid geworden van een schaakclub, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na ervaren te hebben dat het lastig was om weer in de buurt van mijn oude nivo te komen leek me dit een uitgelezen gelegenheid om er wat meer werk van te maken. Na mijn  ‘Ja’ werd ik toegevoegd aan een whatsapp groep en voor ik het wist was ik ingeschreven! 222e geplaatst, want elo rating van 0! Ratingprijs here I come!

WhatsApp Pula?

Een WhatsApp groep is natuurlijk ideaal voor de voorpret en het maken van allerhande praktische afspraken. Zo leerde ik Michiel, Wil, Martien en Brent al maanden voor het toernooi een beetje kennen. Om het niveau van mijn landgenoten een beetje te kunnen inschatten deelde ik de volgende opgave, met de opdracht wit speelt en wint :

Jammer dat Norbert heel snel aangaf dat hij de oplossing had gevonden. Nam niet eens de moeite om die te delen! Nadat ik hem had toegebeten dat dat wel erg arrogant was en dat de oplossing niet 1. c2-c3 was kwam hij snel met 1. h5-h6 g7xh6 (anders promotie) 2. c2-c3 Dxf4 (anders familieschaak) 3. g2-g3 Dxg3 4. Pe4 met winst. Met de zwarte pion h6 heeft de zwarte dame geen vluchtveld! De kenners herkennen dit diagram wellicht als een studie van Troitzky uit 1895.

Schaakmateriaal

Wat later kwam een verassing, gelukkig niet onoverkomelijk. Een toernooi van deze omvang van schaakmateriaal voorzien is zo makkelijk nog niet. Dat bleek uit het volgende dat ik tegenkwam op de website en deelde met de groep:

Voor een gemiddelde schaker geen probleem, maar als je 25 jaar niet geschaakt hebt wel. Ik had toevallig een paar jaar geleden wel een digitale klok gekocht, maar zonder de hypermoderne functie van een increment per zet. Gelukkig had Norbert 2 klokken. Achteraf bleek dat de eerste 20 borden op moderne DGT borden speelden met de nieuwste DGT klokken. Daarna een bord of 15 met houten borden en digitale klokken. Daaronder opvouwbare plastic borden. Digitale klokken tot bord 57. Nog vermeldenswaard dat ik de eerste ronde (vanwege mijn rating) op bord 104 oid speelde en dat het bord daar dusdanig golfde dat ik er bijna duizelig van werd en dat verschillende stukken schuin stonden! Gelukkig is niemand uit de groep in die contreien beland in de rest van het toernooi. O ja, de zwarte stukken waren niet zwart maar bruin!

Ook best knap om het verschil tussen een Koning en een Dame te zien.

Aan de rating van mijn reisgenoten kon ik natuurlijk wel zien dat ze in principe wat sterker waren dan ik. Wat discussies over openingen waar ik nog nooit van gehoord had. De Leeuw?! En dan nog serieus beweren dat het speelbaar is. En dan met deze opening ook een mooi resultaat tegen de absolute wereld elite behalen:

Giri weet met het nieuwtje 14. d4-d5 ternauwernood remise te maken tegen Brent!

Het weer.

Tsja, het weer. En de locatie. Je moet er natuurlijk wel een beetje van houden , maar de omstandigheden waren nagenoeg perfect.

Het bleek overigens dat niet iedereen evenveel hield van ‘bakken in de zon’ waar voldoende gelegenheid voor was omdat de partijen om een comfortabele 16:30 begonnen. Er bleek wat dat zonnen betreft wel een correlatie met leeftijd te zijn 😊.

Norbert en Bart-Jan zaten in een B&B op 20 minuten lopen van de speelzaal. De rest gaf voorkeur aan (in verschillende gradaties van luxe) verblijf op het resort waar het hotel stond.

De dag voordat het toernooi begon kwamen we tegen in de stad

Gesloten. Dat snapten we wel. Iedereen was bezig met het toernooi!

Dagritme en vertier.

Het dagritme was niet voor iedereen in de groep hetzelfde, maar wel even aangenaam. De Dubbelschakers, gemiddeld ook wat jonger en fitter (?) , namen het schaken iets minder serieus. Waar Norbert en Bart-Jan in de ochtend / vroege middag Chessbase openden op hun laptop om eea voor te bereiden trokken de Dubbelschakers er wat meer op uit of zochten vertier bij het zwembad en de zee.

Een bezoek met de boot aan het natuurpark op een eiland voor de kust van Pula was met name interessant vanwege het feit dat president Tito daar jarenlang het grootste deel van zijn tijd verbleef en allerlei beroemdheden en staatshoofden ontving (Juliana!).

Tijdens de partijen zelf viel mij overigens wel een grote drive en strijdlust op bij de Dubbelschakers. Waar ik de neiging had (te) veel rond te lopen zag ik mijn medestrijders geconcentreerd achter het bord. Dat vonden ze zelf overigens wel meevallen.

De avonden waren zonder uitzondering ook zeer aangenaam bij nog steeds een graad of 28. Restaurantje opzoeken, lekker (Italiaans) eten, biertje erbij en natuurlijk de schaakhoogtepunten van de dag doornemen. Dat was voor mij leerzaam, want er werden regelmatig mooie suggesties gedaan :

Ik had in de diagramstand het minder sterke Txf6 gespeeld. Martien had h5 onmiddellijk gespot.

Het toernooi.

Natuurlijk ook nog wat woorden over het toernooi. Eerst maar een overzicht van de resultaten (met daarbij die van de andere Nederlanders) : Allemaal tussen de 4,5 en 5,5 uit 9. Deels verklaard door het feit dat zodra je in de buurt van de 50% kwam de tegenstand vrij zwak werd en bij +2 of meer de tegenstand heel sterk was.

Ik Whatsappte ook met mijn clubgenoten van Moira Domtoren

Norbert en Bart-Jan waren om verschillende redenen best tevreden met het behaalde resultaat. Ik denk de Dubbelschakers wat minder , ondanks hun wat andere benadering : Waarom voorbereiden als je ook lekker in de zon kan liggen?

Zoals ik al aangaf heb ik geleerd van de Dubbelschakers. De onconventionele manier van schaken van Brent en met name Martien was heel verfrissend. Ik denk dat ik me er zelfs door heb laten beïnvloeden.  Het viel me op dat Martien niet zoveel waarde hecht aan ontwikkeling van zijn stukken. Pionnen echter : die moeten vooruit! En het liefst allemaal! En zo snel mogelijk! Een mooi voorbeeld daarvan is Martien zijn mooiste partij van het toernooi en wellicht van heel 2019. De analyse is van Martien zelf.

Deze inspiratie leidde in 1 van de latere rondes tot de volgende stelling voor mij (met zwart)

Ik wist dat Martien trots op me was geweest als ik nu de g en h pion had gespeeld. Ik vond Pxg5 en na Ld2 dxe4 te aantrekkelijk (op fxg5 volgt dan e3 gevolgd door f4). De engine gaf overigens aan dat meteen exd5 het sterkste was.

O ja, en dit ook nog

What happens in Pula stays in Pula?

Not.

Op de terugweg werd er door Martien de vaart in gezet. Iedereen is veilig thuisgekomen! Norbert en Bart-Jan met het vliegtuig..

Conclusie : Een zeer geslaagde en gezellige schaakvakantie en zeker voor herhaling vatbaar! Ik heb begrepen dat er meer Dubbelschakers zijn die aan deze buitenlandse avonturen meedoen. En dat het er dan bepaald niet minder enerverend van wordt. Ik kijk er naar uit!

Laat een reactie achter

Je emailadres is niet zichtbaar